A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Október a fesztiválok hónapja

Sokáig tartott, amíg nem utazhattunk sehova. Ezért, aki teheti, idén ősszel szívesen útnak indul. Még akkor is, ha tudjuk, alig múlt el a járvány, ráadásul elszabadultak az árak is. Mégsem ülhetünk félelemmel telve otthon a karosszékben. Most élünk, ha van rá módunk, most kell egy kicsit világot látni. Nem megyünk messzire, maradunk Európában. Hiszen itt is sokkal több a program, a látnivaló, mint amennyit akár csak leírhatunk. Ha szeretnénk kimozdulni, a legjobb ötlet talán olyan fesztiválokra utazni, ahol mindenki vidám, jó zene szól, remek ételek, italok, rendezvények várnak.

Fotó: Shutterstock.com

A fesztivál ünnep, kikapcsolódás, pihenés, megbékélés az egyszerű örömökkel. Csapjunk hát bele!

Berlin megvár

Az októberi események csúcsa a müncheni Oktoberfest. Nevével ellentétben, idén, a szeptember 17-ei kezdettől csak három napja esik októberre. Ha sietünk, el tudjuk csípni a végét. Érdemes nekiindulni, mert ezt egyszer az életben látni kell. Be kell járni a Theresienwiese irdatlan térségét, a ’sörsátrak sorát’ – amíg ezt ki tudod mondani, ihatsz.

A földkerekség legnagyobb étel- és italfesztiváljának minden egyes napja négyszázezer vendéget vonz, és bizony az asztaloknál egyetlen hely elcsípése is erősen kétséges. Pedig a kisebb sátrakban hatezer hely van, a nagyobbakban ennek kétszerese. A Fest után az ember szinte azonnal megrendelheti helyét a következő évre. Most pedig türelmesen vár a sátor előtt, és a legjobb modorában bekéredzkedik egy asztalhoz. Ugyanis csak ülő vendéget szolgálnak ki.

A statisztikák azt mutatják, hogy legtöbbször hat müncheni vagy környékbeli, két más városból érkezett német és egy olasz vagy amerikai társaságába csöppenünk, akik jórészt harmincasok, negyvenesek. Az utolsó ’normális év’, azaz 2019 óta persze drágult a sör, 1 liternyi 11,40 euró helyett már 13,40. Ez a hivatalos ár, amelyet azonnal ki is kerekíthetünk 15-re, mert elvárják a borravalót.

Mindezt készpénzben – semmiféle kártyával nem lehet fizetni. A literes korsó tartalmából kevesekbe fér be kettőnél több, így a tapasztalat azt mutatja, hogy a belépőt és az ételt is fedező költség olyan 75 euró fejenként. De akkor hitelesen mesélhetünk a minden képzeletet felülmúló hangulatról.

A sör világünnepe már rég kinőtte a bajor fővárost. Ezért ma már az ünnep egész Németországra kiterjed. Berlinben például csak október 29-én zár az esemény. A ’szűkössé vált’ ötezer férőhelyes müncheni sátrakat megveszik a berliniek, és felállítják őket a város különböző terein. Itt is, ott is beleütközünk egy Festbe.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 10. számának 59. oldalán!)

Címkék: oktoberfest, amsterdam dance event, crossing border, jenever, mercado cervatino, certaldo altó, boccaccio, nottingham,, ebelfest dánia, marunda gesztenyefesztivál

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!