A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ő a világ legnagyobb varázslója J. K. Rowling, a Harry Potter-univerzum kitalálója

Huszonöt év telt el azóta, hogy Nagy-Britanniában megjelent az első Harry Potter-kötet. 1997-ben a Harry Potter és a bölcsek köve című könyv kézhezvételével még fogalma sem volt a világnak, hogy milyen őrület, vagy ha úgy tetszik, varázslat veszi kezdetét. Még a szerző, az angol J. K. Rowling sem sejtette akkor, hogy a Harry Potteren generációk fognak felnőni, hogy gyerekek milliói szeretik meg ennek a fantasy-sorozatnak köszönhetően az olvasást, és hogy huszonöt év elteltével is beszédtéma, mi több, vitatéma a Harry Potter-univerzum. De mitől tud így hatni ennyi éven át?

Fotó: Shutterstock.com

Ki ne ismerné Harry Pottert? J. K. Rowling hét kötetből álló, fantasy műfajú regénysorozatának főhőse a kamasz varázsló, aki barátaival együtt – Ron Weasley és Hermione Granger – a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulója. A regény nagy kérdése, hogy Harry hogyan tudja legyőzni a gonosz varázslót, Voldemort Nagyurat, aki megölte a szüleit.

J. K. Rowling legendát teremtett

A most 57 éves Joanne Kathleen Rowling már gyerekként elkezdett fantasy-történeteket írni, és ezeket gyakran a húgának is felolvasta. A könyvek és az írás egyfajta menekülés volt a tizenéves kislány számára, mert édesanyja betegsége miatt, akinél sclerosis multiplexet diagnosztizáltak, nem volt túl kiegyensúlyozott a gyerekkora. Ráadásul az apjával is elég feszült volt a viszonya.

A családi gondok ellenére jó tanulónak számított, főleg angolból. Az Oxfordi Egyetemre mégsem vették fel, de a szintén világhírű Exeter Egyetemre bejutott, ahol francia és klasszika-filológia szakon szerzett diplomát.

A Daily Mailnek korábban adott interjújában elmondta, hogy bár mindig is író szeretett volna lenni, sosem hitt eléggé abban, hogy ez megvalósulhat. Dolgozott titkárnőként, néha annyi pénze sem volt, hogy a kávéját kifizesse, és sokat ingázott a munka miatt London és Manchester között.

Nem volt épp ideális élete, ezért megint a fantáziáját hívta segítségül, hogy kiszakadjon a valóságból. Épp a szokásos vonatozásáról tartott hazafelé, amikor kipattant a fejéből az ötlet egy varázslóiskoláról és egy oda járó fiúról. El is kezdte írni a történetet, ám közbeszólt édesanyja halála, de csak annyiban, hogy az első Harry Potter-kötetben sokkal több részlet van a veszteség megéléséről, mint azt eredetileg tervezte.

Kezdeti kudarcok, lassan jött siker

A regény még mindig nem volt kész, amikor 1991-ben felmondott a munkahelyén, és Portugáliába költözött. Itt az első nagy szerelem is rátalált, hozzá is ment Jorge Aranteshez, akitől egy lánya született. A hirtelen jött nagy érzelem nem maradt tartós, három évvel később el is váltak. Rowling visszaköltözött Angliába, meglehetősen szegényen, elgyötörten, egy kislánnyal a karjaiban és egy még mindig félig kész regénnyel a táskájában.

Kudarcként tekintett ekkoriban az életére. Gyermekét egyedül nevelte, nem volt munkája, de ami volt is, azt sem élvezte. Szinte előre borítékolni lehetett nála az orvosok által diagnosztizált depressziót. Amikor befejezte első regényét, elkezdett kiadót keresni, nem sok sikerrel: sorban elutasították, mondván, a történet nem illik az ifjúsági irodalom sorába, és a cselekmény is túl bonyolult.

Végül Londonban talált egy ügynököt, aki végre el tudta adni 1996 augusztusában a Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) kéziratát az angliai Bloomsbury Children’s Books kiadónak. A könyv végül 1997 nyarán jelent meg Angliában, és ezzel kezdetét vette valami nagyon új, ami nemcsak Rowling életét befolyásolta, hanem talán a világét is.

Az angliai megjelenés után nem sokkal egy amerikai könyvkiadó is megvette a jogokat, az írónő ekkor már megtehette, hogy felmondjon tanári állásából, és minden energiáját az új regények írására fordíthatta. 1998-ban meg is jelent a folytatás a Harry Potter és a titkok kamrája, amellyel újabb díjakat zsebelt be, és egyre több helyen ismerték el, hogy Rowling különleges író.

Nemcsak a varázslók röpködtek, hanem a rekordok is

Húsz évvel ezelôtt a Harry Potter és a titkok kamrája bemutatóján Rowling és a gyerekek: Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint
Fotó: PuzzlePix

Két évvel később már a harmadik regény, az Azkabani fogoly is a könyvesboltok polcaira került, a negyedik sorozat, a Harry Potter és a Tűz Serlege viszont már a rekordokat is elkezdte halmozni: egyszerre jelent meg az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is.

Az Egyesült Államokban az első 48 óra alatt hárommillió példány kelt el. 2000-ben Rowling lett az év szerzője a British Book Awardson, és úgy tűnt, megállíthatatlan a Harry Potter-láz.

„Talán nyolcéves lehettem. Azt hiszem, ekkor jelent meg az első. Apukám olvasta nekem és a testvéreimnek. A megszállottjává váltunk. Miután egy fejezet végére ért, könyörögtünk neki, hogy csak még egyet olvasson” – emlékezett vissza a filmekben Hermione Grangert játszó Emma Watson a Visszatérés Roxfortba című filmben. A jubileumi alkotást 2022 januárjában mutatta be az HBO annak tiszteletére, hogy 20 éve készült el az első mozifilm.

Na, de a könyvek és a rekordok… Minden új megjelenés rálicitált az előzőre. A Harry Potter és a Félvér Herceg 2005 júliusában jelent meg, és ahogy az előtte lévő Főnix rendje, így ez is eladási rekordot döntött, mintegy kilencmillió példányban kelt el az első 24 órában. A Halál ereklyéi 2007-ben már minden idők leggyorsabban eladott könyve lett. A kiadás első napján 11 millió fogyott el az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is.

A Harry Potter-jelenség mint globális márkanév

A floridai Universal Stúdió díszletei között, békés távolságra a tűzokádó sárkánytól
Fotó: Shutterstock.com

A Harry Potter-világ népszerűséget csak fokozta, hogy 1998 októberében a Warner Bros megvásárolta az első két regény megfilmesítésének jogait. Az első két részt Chris Columbus rendezte, aztán jött Alfonso Cuarón, Mike Newell, majd David Yates. A neves rendezők mellett olyan színészek kaptak főszerepet, mint Alan Rickmann (Piton) és Robbie Coltrane (Hagrid), míg a három barátot Harryt, Ront és Harmionét játszó színészek – Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson – már gyerekként világhírnévre tettek szert.

A kis túlélő története attól volt különleges, hogy őszintén szólt a gyerekekhez, előtérbe helyezve a szeretetet, a barátságot, de nem titkolva a veszteséget és a rosszindulatot sem. Emberek – felnőttek és gyerekek is – milliói szerették meg az olvasást J. K. Rowling regényének köszönhetően. A hétrészes könyvsorozat a világ harmadik legolvasottabb történetévé vált, több mint 500 millió példány fogyott belőle.

Volt egy generáció (én is közéjük tartozom), melynek gyerekei még sorba álltak a könyvesboltok előtt amikor egy-egy új rész megjelent. A filmeket még nem egymás után nézhettük meg valamelyik streamingszolgáltatónál, hanem hosszú hónapokat vártunk, amíg kijött a mozikba.

Vártuk a varázslatot, amely akkor is él, ha közben ez a generáció már felnőtt, maga is szülővé vált, és ma már talán a gyerekeiknek magyarázza, miért annyira különleges ez a regény. A Harry Potter mára olyan márkanév lett, amely átszámítva több mint 5 billió forintot ér, ez nem csak a könyvekből, filmekből, hanem a különböző termékekből jön össze, hiszen a bögrétől kezdve a társasjátékokig mindenen ott van a HP-logó.

Házasság másodszor és boldogság

Férjével, Niel Murray-vel 2017-ben, amikor Rowlingot a Brit Becsületrend címmel tüntették ki
Fotó: PuzzlePix

Rowling tipikus példája annak, hogy ha valaki elkezd élni az élet napos oldalán, akkor minden lépését siker koronázza. A depressziós énje már a múlté, hiszen a karrierje felfelé ívelése a magánéleti boldogságot is meghozta. 2001 decemberében hozzáment Neil Murray-hoz, egy skót származású orvoshoz. 2003-ban megszületett első közös gyermekük, majd 2005-ben a második. A család pedig 2014-ben Skóciába költözött.

Rowling azért nem tud és nem is akart elszakadni a múltjától, 2000-ben létrehozta a Volant Charitable Trust nevű alapítványt, amely a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség leküzdéséért dolgozik. Olyan szervezeteknek nyújt támogatást, amelyek az egyszülős családoknak segítenek, és olyanoknak is, amelyek a sclerosis multiplex kutatását segítik.

Új Harry Potter-film jöhet?

Kéz- és lábnyomok: akik sikerre vitték Harry varázsos kalandjait
Fotó: Shutterstock.com

A legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy Warner Bros stúdió kész a hozzá tartozó franchise-ok folytatására, így akár a Harry Potter-univerzumban is újabb film érkezhet, feltéve, ha sikerül megegyezni J. K. Rowlinggal. David Zaslav elmondta, hogy tizenöt éve nincs új Harry Potter-széria, pedig ezek a filmek rengeteg profitot hoztak. Kérdés, hogy dűlőre jutnak-e az írónővel.

Az eddigi nyolc film összesen 7,7 milliárd dolláros összbevételt hozott, és messze többen szerették, mint a Legendás állatok és megfigyelésük, illetve a Legendás állatok: Dumbledore titkai című előzményfilmeket.

Hogy mégis a könyvek az igaziak? Sokan így gondolják. A regények fontos üzenete, hogy mindenki találja meg önmagát. Hogy beállunk-e a sorba vagy sem, az nem a jótól vagy a gonosztól függ, hanem csakis a saját lelkiismeretünktől, hogy a szeretet vagy a gyűlölet nyer-e nagyobb teret a szívünkben.

Címkék: j.k rowling, harry potter, harry potter kultusz, j.k. rowling élete, a harry potter könyvek, warner bros, roxfort boszorkány- és varázslóképző szakiskola, harry potter-univerzum

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!