A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ő a világ legnagyobb varázslója J. K. Rowling, a Harry Potter-univerzum kitalálója

Huszonöt év telt el azóta, hogy Nagy-Britanniában megjelent az első Harry Potter-kötet. 1997-ben a Harry Potter és a bölcsek köve című könyv kézhezvételével még fogalma sem volt a világnak, hogy milyen őrület, vagy ha úgy tetszik, varázslat veszi kezdetét. Még a szerző, az angol J. K. Rowling sem sejtette akkor, hogy a Harry Potteren generációk fognak felnőni, hogy gyerekek milliói szeretik meg ennek a fantasy-sorozatnak köszönhetően az olvasást, és hogy huszonöt év elteltével is beszédtéma, mi több, vitatéma a Harry Potter-univerzum. De mitől tud így hatni ennyi éven át?

Fotó: Shutterstock.com

Ki ne ismerné Harry Pottert? J. K. Rowling hét kötetből álló, fantasy műfajú regénysorozatának főhőse a kamasz varázsló, aki barátaival együtt – Ron Weasley és Hermione Granger – a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulója. A regény nagy kérdése, hogy Harry hogyan tudja legyőzni a gonosz varázslót, Voldemort Nagyurat, aki megölte a szüleit.

J. K. Rowling legendát teremtett

A most 57 éves Joanne Kathleen Rowling már gyerekként elkezdett fantasy-történeteket írni, és ezeket gyakran a húgának is felolvasta. A könyvek és az írás egyfajta menekülés volt a tizenéves kislány számára, mert édesanyja betegsége miatt, akinél sclerosis multiplexet diagnosztizáltak, nem volt túl kiegyensúlyozott a gyerekkora. Ráadásul az apjával is elég feszült volt a viszonya.

A családi gondok ellenére jó tanulónak számított, főleg angolból. Az Oxfordi Egyetemre mégsem vették fel, de a szintén világhírű Exeter Egyetemre bejutott, ahol francia és klasszika-filológia szakon szerzett diplomát.

A Daily Mailnek korábban adott interjújában elmondta, hogy bár mindig is író szeretett volna lenni, sosem hitt eléggé abban, hogy ez megvalósulhat. Dolgozott titkárnőként, néha annyi pénze sem volt, hogy a kávéját kifizesse, és sokat ingázott a munka miatt London és Manchester között.

Nem volt épp ideális élete, ezért megint a fantáziáját hívta segítségül, hogy kiszakadjon a valóságból. Épp a szokásos vonatozásáról tartott hazafelé, amikor kipattant a fejéből az ötlet egy varázslóiskoláról és egy oda járó fiúról.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 12. számának 8. oldalán!)

Címkék: j.k rowling, harry potter, harry potter kultusz, j.k. rowling élete, a harry potter könyvek, warner bros, roxfort boszorkány- és varázslóképző szakiskola, harry potter-univerzum

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!