A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nicsak, ki zenél?

Ha csillagos nyári éjszakán fejed kedvesed vállára hajtod, és kezed a kezébe ejtve, a holdat bámulva, tücsök ciripelését hallod, akkor egyáltalán ne legyél olyan biztos benne, hogy tényleg az.

Fotó: Shutterstock.com

Mert honnan is tudhatnád biztosan, hogy ami a nesztelen sötét éjszakában felzendül, az most ki. Netán egy rovaros horrorfilmből szűrődnek át részletek a szomszéd nyaralóból, avagy sima mókushorkolás az, amit ciripelésnek vélsz, netán egy ajtót nyekerget a szél.

Jó, fogjuk rá, hogy valóban ciripelés, de most mondd meg őszintén, miért pont a tücsöké? Ciripelni mindenki tud, még én is tudok, tessék: cirip, cirip. De ha nem én, akkor ott a szöcske, az is tud, meg a sáska is, igen, hiába rémüldözöl, és akkor a kabóca hevimetál nyomulásáról még nem is beszéltünk.

Meglátni és nem szeretni…

Ez csak amolyan romantikus, szentimentális sallang, hogy nyári éjen pont a tücsök ciripel, merthogy a tücsöknek már a neve is olyan kis cuki, majdnem mint az, hogy prücsök, de az is lehet, hogy azért tűnik olyan cukinak, mert van benne cs betű.

De nem hinném, mert a szöcskében is van cs betű, sőt, kicsinyítő képző is van benne, épp azért nem szöcs, hanem szöcske, (hasonlóképp, mint a kecske), mégsem szoktuk őket cukinak gondolni. Igaz, a tücsköt sem, csak amíg a ciripelését hallgatjuk.

Amikor meg is látjuk, akkor azonnal sikítva menekülünk, és azt ordítjuk, hogy: úristen, szöcske! Vagy hogy: úristen, sáska! Netán hogy: úristen, miaszösz!

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 6. számának 58. oldalán!)

Címkék: tücsök, ciripelés, kihalásveszély a tücsköknél

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!