A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nevelj fűszerkertet egyszerűen!

Az üzletekben kapható cserepes fűszernövényeket nem csak az ablakban nevelheted: nagyobb edénybe átültetve tovább erősítheted, bokrosíthatod a teraszodon - vagy ha van lehetőséged a szabad földbe kiültetni, akár évekre berendezhetsz magadnak egy fűszerkertet.

Fotó: Shutterstock.com

Bazsalikom

A bazsalikom magról vetve az igazi, hihetetlen virulens és illatos bokrot képes növeszteni. Viszont nagyon el kell kapni azt a hőmérsékletet, azt a talajösszetételt, melyet igazán kedvel, tehát sokkal kényelmesebb inkább a boltokban kapható, előnevelt növénykét megvenni.

Nem érdemes azonnal lecsupaszítani, mert azzal könnyen tönkre is teheted. Ültesd át egy nagyobb edénybe, vagy a szabad földbe. Ha van elég helyed, több bokrot is ültethetsz egymás mellé, úgy 20 centi távolságra. Uralkodj magadon, és ne szüreteld le egy jó ideig, hagyd, hogy megszeresse az új helyét.

Amikor úgy ítéled meg, hogy szüretre érett, soha ne az egész hajtást törd le, hanem inkább a levelek tövéből kiinduló kis ágacskákat csípd le, így sokáig szép marad.

Hátránya, hogy az idő hűvösre fordultával el kell búcsúznod a szabadban nevelt bokroktól: szüreteld le a leveleket, és tedd a fagyasztóba. Tavasszal pedig fuss neki újra!

Kakukkfű, oregánó, rozmaring

A kakukkfű, az oregánó és a rozmaring „tartása” szinte odafigyelést sem igényel. A legjobb, ha hosszú időre berendezkedsz ezekkel a növényekkel kapcsolatban, vagy eleve nagyobb edénybe ültesd, vagy a szabad földben olyan helyre, ahol nem fogsz rajta átbukni lépten-nyomon 1-2 év múlva sem, amikor már széltében-hosszában megnövekedett.

Ezek mind vethetők magról is, kevésbé kényesek, mint a bazsalikom, de ugyanúgy leveheted az áruházak polcáról is, és kiültetheted, ahogy fent már leírtuk.

A rozmaring helyes kis (nagy) bokorrá szélesedik, meg sem kottyan neki egy idő után, ha fegyelmezetlenül fosztogatod az illatos ágakat.

A kakukkfű fajtától függően vagy kúszik, vagy fölfelé és széltében bokrosodik, de ha már megerősödött, ez is gátlástalanul szüretelhető. A lecsípett, fás száracskákról a növekedési iránnyal ellentétesen, két ujjal lehúzhatók az illatos levelek, néhány nyisszantás a vágódeszkán, és mehet az ételbe.

Kiváló és hasznos tea is főzhető belőle. Az enyhébb teleken sem veszít zöld színéből, de az új hajtásokra ilyenkor várnod kell.

Az oregánó is gyakorlatilag elpusztíthatatlan, ha egyszer megkapaszkodott. Ez a növény is kúszik, hosszú ágakat növeszt, az arról leágazó hajtásokat érdemes leszedni és felhasználni. A szárról a kakukkfűhöz hasonlóan lefejthetőek a levelek, mielőtt ételbe tennéd, aprítsd fel egy kicsit késsel.

Petrezselyem, lestyán, levendula

A petrezselyem és a lestyán sem igényel különösebb törődést; a túlszedést nem szeretik, de ha van bőven földjük, és gondosan locsolod őket, meghálálják.

A levendula szabad földbe vetésével felesleges próbálkozni, de számos változatban kapható az üzletekben. Sokan a tihanyi levendulára esküsznek, vagy a hagyományos francia változatra. A mediterráneumban gyomnövényként (is) megterem, de nálunk azért igényel némi odafigyelést.

Ha a bolti pohárból nagyobb edénybe vagy szabad földbe ülteted, növekedésnek indul, mintha húznák, de fontos, hogy ne öntözd túl – erre ugyanis érzékeny.

A növény nyáron hosszúkás, illatos virágokat növeszt, ezeket hosszú szárral leszedve, csokrokba kötve, virággal lefelé szárítsd, aztán díszítsd, illatosítsd vele az otthonodat. A levelek használhatók fűszerként is.

Címkék: levendula, bazsalikom, kakukkfű, oregano, rozmaring, fűszernövények termesztése, fűszernövények vetése, lestyán

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!