A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nem nőnek való meló?

Nem nőnek való munka. Ez volt P. D. James krimijének címe, és 1972-ben, mikor a könyv megjelent, még szinte teljes volt a férfidominancia a krimivilágban. A nők áldozatok, esetleg gonosz szívtiprók voltak, de semmiképp sem okos, fifikás nyomozók, mint manapság.

Fotó: Europress/Getty Images

A világ nagyot változott azóta – ma már több a női krimiíró, mint a férfi, és az egyenjogúság betört a detektívek világába is. Persze, azért a férfi és női nyomozók korántsem egyformák. A férfiak is magányos farkasként tündökölnek minden nyomozásnál, de a nők aztán tényleg csak magukra számíthatnak. Hiszen a férfiak világában kell helytállniuk, olyanok között, akik szupermacsóként kissé lenézik a nőket, így hát nem meglepő, hogy azok a nők, akik mégis beverekszik magukat ebbe a zárt világba, sokkal jobbnak, okosabbnak és sikeresebbnek bizonyulnak, mint férfi kollégáik.

A szorgalmon kívül ráadásul van még egy óriási előnyük a férfi detektívekkel szemben: az a bizonyos híres női intuíció, melynek segítségével jobban megértik a háttérben rejlő mozgatórugókat. Jobban értenek a kihallgatáshoz, mert empatikusak, és odafigyelnek a részletekre, márpedig, mint tudjuk, egy nyomozás során ezek a legfontosabbak.

Testileg gyengébbek, de ezt ellensúlyozva rafináltabb csapdákat állítanak, mint a férfiak. Ráadásul színes a magánéletük. Akár egyedülálló nőként, akár családanyaként, akár csábító szirénként lépnek fel, az, hogy mit esznek, mit viselnek, és hogy néz ki a hajuk, legalább annyi teret kap a könyvekben, mint a gyilkos kilétének felderítése. Naná, hiszen az olvasók többsége szintén nő!

1. Miss Marple

Agatha Christie kötögető vénkisasszonya a világ legfurcsább detektívjei közé tartozik. Ártalmatlannak tűnik, kotnyelesnek, néhol naivnak is – de ez csak a látszat, mert Miss Marple belelát az emberekbe. Koránál fogva sokat tapasztalt az életben, és semmilyen emberi gyengeség és bűn nem éri meglepetésként.

Pontosan kategorizálja az embereket, és átlát a csalóka felszínen. Pillanatok alatt felismeri a sármos csalókat, és megvédi a szeleburdi, ám jólelkű cselédlányokat az igazságtalan gyanúsítástól. Miss Marple Agatha Christie tizenkét regényében szerepelt, az első a Gyilkosság a paplakban volt.

2. Barbara Havers

Ha egy férfi és egy nő párban nyomoz, akkor szinte biztos, hogy előbb-utóbb kialakul köztük a szerelem. Ez a klisé szerencsére hiányzik Elizabeth George regényeiből, ahol az arisztokratikus, finom modorú férfi detektívet a pokróc stílusú, rosszul öltözött proli nyomozónővel csapták össze, és mindenki meglepetésére a duó így is tökéletesen működik.

A nagy szabadítás és az Elenáért tettem című könyvek fő erőssége nem a csavaros bűnügy, inkább a sok izgalmas irodalmi utalás, melyeket olvasva még a sznobok is fellélegezhetnek, hogy bár krimit olvasnak, az angol irodalomból is kapnak egy kis továbbképzést. Igaz, nem a női főhősnek köszönhetően.

3. Modesty Blaise

Sajnálatos módon nem olyan népszerű figura, de azért érdemes tudni, hogy a nőknek is van „James Bond"-juk, aki okosabb és ügyesebb bármely férfinál, s emellett a női nem fegyvertárát is tökéletesen alkalmazza. Peter O'Donnell hősnője veszélyes és vonzó ragadozó, aki minden rejtélyt megold. A fegyverekhez és a közelharchoz is ért, szuperszép, és persze szuperokos. A hatvanas években megjelent könyvből több film, később pedig képregény is készült.

4. Madame Ramotswe

Mama Ramotswe egyedülálló jelenség a női detektívek között: testes, középkorú fekete asszonyság, aki Botswanában nyitja meg az Első Női Detektívirodát. Persze mindenki azt jósolja, hogy ennek semmi értelme, mert arrafelé nincs szükség ilyesmire, de kiderül, hogy Afrikában is bőven akadnak megoldandó rejtélyek.

Egy-egy regényben sok apró-cseprő ügyet old meg – de nem is az a lényeg, hogy mit, hanem a világ, ahol él. Az az álombéli fekete kontinens, ahová mindenki vágyik, és ami talán soha nem volt ilyen mesés – csak Alexander McCall Smith regényeiben.

5. Hannah Swensen

A gasztrokönyvek népszerűségét meglovagolva Joanne Fluke megalkotta a gasztrokrimit, ahol a főhősnő fél kézzel tésztát kavar az Éden sütiző részére, amelyet vezet, fél kézzel pedig megoldja a gyilkosságokat, amelyekbe valahogy mindig belekeveredik. Az immáron 18 részes sorozat egyik fő alappillére az a szerelmi háromszög, melynek során a vörös hajú cukrászlány képtelen eldönteni, hogy a sármos fogorvost vagy az izgalmas detektívet válassza. A krimifolyam már tévésorozatként is debütált.

6. Annika Bengtzon

Egy bűnügyi újságíró mindig ott van az élet sűrűjében – ám ha az ember még csak kezdő gyakornok, akkor bizony sok meglepetés éri a szakmában. Liza Markland Studio 69 című regényében együtt fedezhetjük fel ezt az izgalmas világot a főhősnővel, aki a jó sztoriért szinte mindenre képes. Izgalmas lehet megismerni a napilapok zárt világát, ahol a példányszám határoz meg mindent, és az embertelen nyomást, ami a riporterekre hárul a szenzáció érdekében.

7. Lisbeth Salander

A legendás tetovált lány kicsit sem úgy néz ki, mint egy szuperhős – árva, elhagyott, szociálisan finoman szólva is ügyefogyott, aki sehová sem tud beilleszkedni, és hiába ér az IQ-ja a fellegekig, gondnokság alá veszik. Ráadásul a külseje – te jó ég! Semmi vonzó sincs benne – tinilányos alkat, punk haj, durva piercingek és emós smink.

De a zűrös külső alatt igazán vagány nő rejtőzik, aki fotografikus memóriával rendelkezik, profin kezeli a számítógépet, s ha úgy hozza a helyzet, decens üzletasszonnyá alakul, akinek a leggyanakvóbb banki alkalmazott is simán odaadja az ellopott milliókat. A lány Stieg Larsson három könyvében is szerepel, az író halála után pedig Lisbeth kalandjait egy új szerző folytatja.

Címkék: női detektívek, miss marple, barbara havers, modesty blaise, madame ramotswe, hannah swensen, annika bengton, lisbeth salander

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!