A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nem kell rettegni a szóbelitől!

Lezajlott a felvételi időszak első fordulója. Az írásbeliket megírták a gyerekek, az eredményekről február 9-ig értesítik az iskolák a tanulókat. De még korántsem ért véget a futam.

Fotó: Shutterstock.com

Tehát nemsokára megtudjuk, mennyit ér a gyermek írásbelije. Ez sajnos vagy szerencsére máris meghatározza, melyik középiskolába érdemes jelentkezni. Figyelem, az értékelőlapot majd mellékelni kell a Jelentkezési laphoz. 

Mennyi az ennyi meg annyi?

Nem árt tisztában lenni vele, hogyan állnak össze a felvételi pontszámok. Erre nincs pontos válasz, mert iskolánként változik, mit vesznek figyelembe. A gimnáziumok, a technikumok és a szakgimnáziumok háromféleképpen kalkulálhatnak a jelentkezők pontjaival:

  • vagy csak az általános iskolai jegyeket,
  • vagy az általános iskolai jegyeket és a központi írásbeli felvételi vizsga eredményét,
  • vagy az általános iskolai eredményeket, a központi írásbeli és az intézmény saját szóbelijén szerzett pontszámot veszik figyelembe.

A központi írásbelin mindkét tantárgyból 50-50 pontot lehet szerezni. A diákok összpontszámának (200 pont) legalább felét a központi írásbeli felvételi vizsga eredményének kell adnia, nyilván csak azokban a középiskolákban, amelyek kötelezővé tették a jelentkezők számára a vizsga megírását.

Arról az adott iskola dönt, hogy mindkét tárgyból kéri-e a vizsga eredményét. Az is előfordulhat, hogy vagy csak a magyar, vagy csak a matek pontszámát számítják be. De az is lehet, hogy az egyik tantárgy pontszámát nagyobb súllyal veszik figyelembe, mint a másik tárgyét. A pontos szabályokat az intézmények felvételi tájékoztatójában lehet megtalálni.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 2. számának 37. oldalán!)

Címkék: beszédkészség, középiskolai felvételi szóbelire felkészülés, helyes bemutatkozás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!