A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mire jó a fájdalom?

Furcsa kimondani, hogy a fájdalom hasznos. Bár nagyon kellemetlen érzés, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy felismerjük és elkerüljük a minket fenyegető veszélyeket, s megvédjük a már sérült részeinket a gyógyulás idejére azzal, hogy nyugalmat biztosítunk nekik.

Fotó: Thinkstock

A fájdalom nagyon fontos élettani szerepet tölt be. Azt a határt, amelynél egy ingert már fájdalomként élünk meg, fájdalomküszöbnek nevezzük. Ezt nagyon sok tényező befolyásolhatja, mindenkinél más és más, lehet alacsony vagy akár magas.

Hol a tűréshatár?

A fájdalomküszöb bizonyos személyeknél oly mértékben is lecsökkenhet, hogy kisebb zaj vagy az egyszerű érintés is fájdalmassá válhat. Ezt hívjuk érzékenységfokozódásnak. Fizikai behatások, gyulladások, a hideg, az éhség, leromlott egészségi állapot, esetleg a szövetek elsavasodása állhatnak a hátterében.

A fájdalomküszöböt több tényező meg is emelheti, sőt – átmeneti jelleggel – akár ki is iktathatja a fájdalomérzetet. Ekkor beszélünk érzékenységcsökkenésről.

A fájdalomérző receptorok nem adaptálódnak, nem szoknak hozzá az őket érő ingerhez, tehát a fájdalom addig tart, amíg a fájdalmat kiváltó inger fennáll. A fájdalom átélését a pszichés állapot befolyásolhatja. Egyes lelki problémák (kimerültség, szorongás vagy unalom) hatására is erősebben él meg a beteg olyan fájdalmakat, amelyeket korábban tolerálhatónak érzett.

A fájdalom érzését a magabiztos fellépés vagy az erős koncentráció csökkentheti. Ezt a jelenséget tapasztalhatjuk a sérülést elszenvedő sportolóknál, vagy harcoló háborús sérülteknél, akik észre sem veszik, hogy megsebesültek. A szervezetben felszabaduló endorfinok szintje ugyanis meghatározza a fájdalomküszöböt.

Fájdalomérzet nélkül

Nagyon ritkán előfordul, hogy – akár szerzett, akár veleszületett ok miatt – teljesen vagy részlegesen hiányzik a fájdalomérzés képessége. A fájdalomérzet hiánya, az analgézia életveszélyes is lehet, hiszen az illető megsebesítheti magát, elvérezhet anélkül, hogy észrevenné.

Caius Mucius, római állampolgár
Nagy valószínűséggel az i. e. 6. században élt Caius Mucius Scaevola, a mondahős is részleges fájdalomérzet-hiánnyal járó gerincvelői rendellenességben szenvedett. A Rómát ostromló etruszkok vezérét akarta megölni, és ezért halál várt rá. Végül kegyelmet kapott, mert Porsenna király szívét meglágyította a bátorsága, amikor tanúja lehetett, hogy a katona minden további nélkül a tűzbe tartotta a kezét.

Az ilyen betegek halálát könnyen okozhatja sebek elfertőződése nyomán létrejövő szepszis. A fájdalomhiány ellenkezője, ha az ember akkor is érez fájdalmat, mikor a testet bizonyíthatóan sem külső, sem belső károsító hatás nem éri. Ez önmagában is betegség, ami kezelést igényel.

Állj fel, semmi baj!

A fájdalomtolerancia-küszöb a kulturális hatásoktól és számos más tényezőtől is függ. A tapasztalatok, a neveltetés – például hogy a szülők annak idején hogyan reagáltak a fájdalomra, az adott helyzet, amiben a fájdalom éri az embert, az érzelmi állapot, hogy ki mennyire szorong, vagy hogyan tud odafigyelni az őt érő hatásokra – mind-mind befolyásolják a fájdalomérzet feldolgozását.

Címkék: fájdalom, tűrőképesség, receptor, spontán fájdalom, ingerküszöb

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!