A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Minden gyereknek boldog mosolyt karácsonyra!

Túl hosszú az a bizonyos karácsonyi ajándéklista, vagy inkább az azon szereplő ajándékok értéke okoz fejtörést? Akkor talán még épp időben jön egy kis segítség, hogyan ébreszd rá csemetédet az ünnep lényegére.

Fotó: Shutterstock.com

Mindannyian azt szeretnénk, ha a karácsony tökéletesen boldog lenne az egész család számára – különösen egy ilyen kihívásokkal teli év vége felé közeledve. És mi mástól lenne szebb, jobb, örömtelibb, mint attól, hogy a gyerekeket boldognak látjuk? Ha arcukon mosoly jelenne meg már december 24-én az ajándékbontásnál, és le sem törlődne onnan az ünnepek végéig…, vagy inkább jövő karácsonyig.

Hogy ehhez mi kell? Sokan úgy gondoljuk, hogy a béke és szeretet mellett azok az ajándékok, amiket a gyerkőc kinézett magának. Ennek érdekében mindent elkövetünk, hogy meg tudjuk vásárolni mindazt, amire ő vágyik – legyen szó babakonyháról, ovisoknak szánt, élethű és persze méregdrága sportautóról, videojátékról vagy épp drága mobiltelefonról.

Ha te is épp azon gondolkodsz, hogyan teremts elő még több pénzt, hogy a gyerek(ek) minden álmát megvalósítsd, akkor most arra kérünk, vegyél mély levegőt, és felelj őszintén a következő kérdésre. Nem lenne-e jobb, ha drága ajándékok helyett ráébreszthetnéd szemed fényét az ünnep lényegére? Ha a válaszod, „de, persze, naná”, akkor néhány konkrét ötlettel megpróbálunk segíteni neked ebben.

A kicsikkel könnyebb?

Nem azt mondjuk, hogy a bölcsis, ovis korosztállyal egy perc alatt meg lehet értetni, hogy a Jézuskától kért ajándékok többsége idén biztosan nem lesz ott a fa alatt, de esetükben még működnek például a kissé furfangosabb megoldások. Arra célzunk, hogy még viszonylag könnyedén lehetsz okosabb náluk – tisztelet a kivételes kis zseniknek, persze.

Például mondhatod, hogy idén is írjatok levelet, listát a Jézuskának, de ő egy ajándékot választ, és csak az lesz ott a fa alatt. De ki is találhatsz egy mesét, például, hogy az angyalkák most kisebb fát hoztak, mert ezt meglátták az erdőben, és annyira formásnak találták, hogy úgy gondolták, szebb karácsonyfa lesz belőle, mint egy hatalmas fenyőfából.

Anyagiak helyett alkotás

Az ovisok még nem fogják érteni, a kisiskolások pedig nehezen fogadják be, ha elmondod nekik, hogy kevesebb pénzt tud a család karácsonyi ajándékokra szánni. Ha a gyerkőc még hisz a Jézuskában, az egésznek semmi értelme nem lesz számára, hiszen az ajándékokat nem is felnőttektől kapja – az árcédula ilyenkor mit sem jelent.

Mit tehetsz? Ne hozd fel a pénzt, és az ajándékokról se beszélj. Ezek helyett próbáld rávezetni a kicsiket, hogy nem a ’kapás’ a legfontosabb, hanem az, hogy törődjünk a szeretteinkkel, és örömet szerezzünk nekik. Például készítsetek apró ajándékot a családban mindenkinek közösen! Időigényes – valóban, de együtt vagytok, a korán érkező kora esti órákban együtt alkothattok.

A lehetőségek száma szinte végtelen: süssetek kekszet, melyet befőttesüvegekbe csomagolhattok, az üveget pedig díszítsétek fel. Fűzzetek gyöngyöt, keretezzétek be az egyik rajzát, alkossatok só-liszt gyurmából, öntsetek gyertyát, vagy sima fehér bögrékre rajzoljatok porcelánfilccel. A lényeg, hogy együtt készítsetek valamit. Így szavak nélkül is megérti, hogy adni jó, na meg, hogy a közös idő és a sok boldog perc az igazi ajándék.

Fotó: Shutterstock.com

Így nevelj hálás gyereket

Vajon hányszor hallja egy ovis vagy kisiskolás, hogy „legyél hálás”. De egy kisgyerek honnan tudná, mi ez a magasztos érzés, vagy egyáltalán hogyan is kéne ezt elkezdenie?! Ahelyett tehát, hogy erre kérnéd, mesélj neki a régi idők karácsonyairól, vagy kérd meg erre anyukádat, nagymamádat.

Amikor a gyerekek már annak is örültek, ha hús vagy sütemény került az asztalra (mert ezeket csak nagyon ritkán ehettek), vagy épp az volt az igazi öröm, hogy egy rég nem látott rokon karácsonyra végre hazatért messzi földről. A kicsik ebből könnyebben megértik, mennyivel több van most nekik, mint annak idején a nagyinak volt, és ezért – ha az érzést így pontosan nem is nevezik meg – hála ébredhet a szívükben. 

Adni jó!

Az iskolások már fogékonyak lehetnek arra is, ha mesélsz nekik arról, hogy bizony nem mindenkinek jut karácsonyi ajándék, mert vannak szerényebb körülmények közt élő családok is. Hát nem lenne csodás, ha együtt tehetnétek szebbé az ő ünnepüket? Erre is lehet mód. Válogassátok ki a pulcsijait, játékait, amelyeket már nem használ, és vigyétek el őket a Mikulásgyárba vagy egy adományboltba.

Nagyobb gyerekkel kipróbálhatjátok az önkénteskedést, illetve segíthettek az idős szomszédoknak bevásárolni, vagy más házimunkában is. Az öröm, amit mások arcán fog látni köszönetképpen az önzetlen segítségéért, rá fogja ébreszteni az ünnepi időszak lényegére. 

Ha úgy alakul…

Mi van akkor, ha az év vége annyira szűkösen alakul, hogy a karácsonyfa megvásárlása és egy szerényebb ünnepi menü előteremtése után az ajándékokra már nem, vagy alig marad pénz? Sajnos előfordulhat ez is. De azért van megoldás.

Kisebb gyerekeknél, ha időben elkezdesz puhatolózni, még kiderülhet, hogy a kívánságlistájukon szerepel egy-két olcsóbb játék, ami talán belefér a keretbe. Vagy nekik adhatod egy régi ékszeredet, gyerekkori játékodat (ha jó állapotban meg tudtad őrizni). Hidd el, ezek láttán egy ovis öröme sokszor legalább akkora, mintha új játékot kapna ajándékba – főleg, ha a babának, kisautónak, könyvnek története is van. Ha nincs, gyorsan ki tudsz találni egyet.

De az is lehet, hogy olyan játékot szeretne, amelyet egy kis kézügyességgel és kreativitással te is el tudsz készíteni, például egy cuki rongybaba vagy egy Harry Potter-jelmez.

A nagyobbaknak pedig jó ötlet lehet a saját készítésű ajándékkupon. Például vállald egy hétig a mosogatást vacsora után (persze csak akkor, ha többnyire ő mosogat), adj hátmasszázst a kamasznak, vagy ha tudod, hová kirándulna tavasszal a család legszívesebben, akkor szerepeljen egy ilyen túra az egyik kuponon.

Fontos, hogy csak akkor ígérj be bármit, ha biztosan tudod, hogy néhány hét múlva vagy pár hónapon belül teljesíteni tudod – úgy az év során újra és újra megpillanthatod majd a gyerekek arcán azt a bizonyos boldog karácsonyi mosolyt.

Címkék: karácsony, karácsonyi ajándéklista, saját készítésű ajándékok, ovisok karácsonya, kisiskolások karácsonya, drága ajándékok helyett

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!