A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mi lenne velem nélküled?

Vannak, akik soha nem magányosak. Ha épp szingliként kínlódnak, akkor is van köröttük négy-öt lehetséges partner, aki szóba jöhet, ha nem lesz jobb. Ha pedig lesz, akkor bármit elkövetnek, és bármit lenyelnek, csak hogy a kívánatos illető megmaradjon mellettük.

Fotó: Shutterstock.com

Sokszor hallani az ilyen nőktől, hogy a szülők elvárása, hogy rendezett legyen a családi életük, ami nem jelent többet, mint hogy legyen férjük. Gimis barátnőm az érettségi után azonnal férjhez ment, igaz, a lánykérést hisztikkel és zsarolással csikarta ki a fiújából.

Három év múlva a fiú már masszívan ivott, rendszeresen elverte a lányt, és válni akart, de a lány különféle trükkökkel mindig megakadályozta, hogy a fiú lezárja a kapcsolatot.

Ha elhagysz, meghalok!

Boldog volt ez a lány egy ilyen gyatra kapcsolatban? Szerelmes volt ebbe a fiúba, akivel hetente háromszor ordítva veszekedett? Tisztelték egymást? Felnéztek egymásra? Volt közös élettervük, voltak meghitt pillanataik?

Sajnos már réges-rég nem voltak. De a lány hallani sem akart arról, hogy a saját érdekében zárja le ezt a házasságot, mert számára az egyenértékű lett volna a halállal. 

Látszólagos házasság

Pedig nem szabad mindenáron együtt maradni. Ha a kapcsolatból elvész a tisztelet és a szeretet, ha az együttlétekre egyre inkább az ingerültség, a szorongás lesz jellemző, ha a felekből eltűnik az életvidámság, az alkotókedv, ha a kettesben töltött idő nyűg, unalmas és idegőrlő, a válás menthetetlenül megkezdődött.

A kérdés, hogy mi késztet két embert mégis arra, hogy mindezek ellenére benne maradjanak a kapcsolatban.

Kigúnyolt, lecikizett

Alexa (45) elítélte azokat a nőket, akik erőszakkal, hangoskodással, hisztivel tartották meg a férjüket. Mivel édesanyja is egy lobbanékony feleség volt, ő eltökélte, hogy mindig kedves, halk szavú, megértő felesége lesz majd a párjának. Alexa férje jól is érezte magát ebben a házasságban. Egy darabig.

Aztán eljött a nap, amikor már nem köszönte meg a vasalt inget, a meleg vacsorát, hanem kritizálta, követelte. Természetessé vált számára, hogy Alexa úgy élt mellette, mint egy cseléd. Ha kettesben voltak, a férfi folyton csak morgott vagy veszekedett, kigúnyolta Alexát, hogy meghízott, lecikizte a ruháit, és ha Alexa halkan megkérdezte, miért bántja őt, olyan dührohamot kapott, hogy zengett tőle a ház.

De Alexa csak nyelt és tűrt. A férje egyre kevesebbet járt haza, azt mondta, idegesíti, hogy Alexa nem tud bánni a gyerekkel, és az folyton bőg, meg egyáltalán, hogy nem bírja nézni ezt a sok pelenkát, babakencét, rendetlenséget a lakásban. Alexa rengeteget sírt akkoriban, de nem tudott mit tenni, csak remélte, hogy egyszer megváltozik minden.

Fotó: Shutterstock.com

Tényleg, miért élek vele?

Alexa lefogyott, olykor el is ájult, végül szívproblémákkal kórházba került, ahol pszichológus is foglalkozott vele. A pszichológus meghallgatta, majd megkérdezte a folyton síró nőt, miért marad benne abban a kapcsolatban, ahol ennyi bánat és fájdalom éri. Úgy érte ez a kérdés, mint egy tőrdöfés. Először elképedt, aztán dühös lett. Mi mást tehetne? Hová menne, mit csinálna a férje nélkül? Mi lenne az életével? Hol lakna? Kit szeretne? És mi lenne a gyerekükkel?

Ahogy teltek a kórházi napok, hirtelen megfordult benne a kérdés. Tényleg, mi a csodának marad a férjével, amikor nem szereti őt, hozzá sem ér, mindig csak kritizálja, bántja, akár meg is üti? Minek?

Egyedül is életképes

Alexa kikerült a kórházból, de továbbra is eljárt a pszichológushoz. Együtt megállapították, hogy nincs bátorsága bízni, hinni önmagában. Nem tartja magát elég jónak, értékesnek ahhoz, hogy elvárja, hogy emberszámba vegyék.

Alexa lassan megtanulta ismerni és szeretni önmagát, és ugyanezt várta el a leendő társától is. Beadta a válókeresetet, és elköltözött gyerekével egy albérletbe. Nehéz időszak volt ez, de közben rádöbbent, hogy egyedül is megállja a helyét nőként és anyaként. Nincs szüksége valaki jelenlétére ahhoz, hogy tudja, igenis van létjogosultsága ebben a világban.

Becsülni kell egymást és önmagunkat

Egy bensőséges, egészséges párkapcsolathoz nem csak szeretet, szerelem, vágy szükségeltetik. Kell még, hogy a felek ne ’felek’ legyenek, hanem egyenként is egészek, hogy tiszteljék önmagukat és a másikat, legyenek tisztában saját igényeikkel, vágyaikkal, értékeikkel, és ne váljanak alárendeltté.

Természetesen minden kapcsolatban szükség van alkalmazkodásra, sok mindent megteszünk a másikért, a kedvéért, az öröméért, a házasság, együttélés működéséért, de kell, hogy legyenek határok, amelyeket nem szabad átlépni, sem a másikat arra kényszeríteni.

Azok az emberek, akik önmaguk feladása árán is mindent megtesznek a kapcsolatért, és akkor is rendre megbocsátanak a másiknak, ha az illető az emberi méltóságukat, testi épségüket sértette meg, a pszichológia társfüggőnek nevezi. A társfüggőséghez két fél kell, az egyik uralkodik (mert ettől többnek, nagyobbnak érzi magát), a másik szolgál. Megjelenik az önfeladó gondoskodási kényszer, a magánytól való rettegés, a „bármit megteszek, csak ne hagyj el, mert abba belehalok” téveszme.

A társfüggő leggyakrabban azzal magyarázza, hogy minden sérelem ellenére a másikkal marad, mert annyira szereti őt. És mert mi lenne nélküle a gyerekkel, az anyagiakkal, a közös vagyonnal. De ezek csak kifogások egy olyan ártó, sértő kapcsolatban, ahol a testi-lelki egészségünk a tét.

Fotó: Shutterstock.com

Anyai minta

Mint annyi minden, ez a szorongásos állapot is a gyermekkorba mutat vissza. A szigorú, túlkorlátozó szülő – bár viselkedése nyilván szeretetből, féltésből ered – azt éri el, hogy a gyermeke önállótlan, ingatag önbizalmú, bátortalan lesz, és felnőttként is igényli majd a rendszeres kontrollt, az erősebb, határozottabb másikat, aki mellett biztonságban érzi magát.

De a kifejezetten önzetlen magatartású, segítőkész, önfeláldozó anyák gyermekei is gyakran válnak társfüggővé, hiszen az anyai minta tudat alatt azt sugallja nekik, hogy a szeretetért meg kell dolgozni, erőn felül szolgálni és ajnározni kell a másikat.

Miről ismerhető fel a társfüggő?

  • Önállótlan, bátortalan. Nem hiszi el, hogy egyedül is képes megoldani a problémáit.
  • Nem vállal felelősséget az életéért, mindenben a másik segítségét várja.
  • Újra meg újra megbocsát akár megbocsáthatatlan dolgokért is, csak hogy benne maradhasson a kapcsolatban.
  • Mindenáron meg akar felelni a másik elvárásainak, erőn felül, mártírként szolgál.
  • Úgy tesz, mintha neki nem is lennének igényei, ugyanakkor látványosan szenved az áldozat szerepében.

Címkék: egyedül nem megy, társfüggőség, rettegés az egyedülléttől

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!