A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mángold, a sokoldalú zöldség

Még csak manapság kezdünk ismerkedni a mángolddal, pedig már Krisztus előtt, az V-IV. század környékén ismerték és használták a Földközi-tenger táján. Számtalan finom étel készíthető vele, és az a legjobb benne, hogy nagyon egészséges.

Fotó: Shutterstock.com

A mángold bővelkedik A-, B1-, B2 és C-vitaminban. Mindezen túl található benne almasav, citromsav és oxálsav, foszfor, kálium, kalcium, magnézium és vas. Tartalmaz még cukrot és pektint is. Igazán érdemes beiktatni az étrendünkbe.

Ha van kiskertünk, vagy akár csak egy nagyobb dézsánk, akkor érdemes termeszteni is, mert nem túl igényes. Bármilyen virágföldbe vagy talajra elvethetjük április végén, május elején a magját. Csak vizet és napfényt kell neki elegendőt biztosítani és bőségesen meghálálja mindezt az óriási leveleivel, amelyek akár nyolcvancentisre is megnőhetnek.

Majdnem, mint a spenót

A mángold íze a spenótéra hasonlít, tulajdonképpen ugyanúgy is használhatjuk fel. Kivéve, hogy a szára sokkal vastagabb, és persze ehető. Úgy lehet elkészíteni, mint például a spárgát. Csak tekerd bele baconbe egyesével, és dobd forró, olvasztott vajjal kikent serpenyőbe. Mire a bacon megpirul, a mángold szára is megpuhul. Főtt tojással kiváló villásreggeli vagy vacsora.

Mivel a mángold levelei sokkal nagyobbak a spenóténál, kiválóan alkalmasak például arra, hogy valamivel megtöltsük. Nagyjából bármivel kibélelhetjük, például fűszeres darált hússal, májas töltelékkel, aprított, főtt tojással vagy akár apróra vágott, fűszeres zöldséggel. Némi paradicsom vagy fokhagymás, tejszínes szósszal sütőben megsütve kiváló ebéd vagy vacsora válik belőle.

Zsengébb leveleit nyersen is ehetjük, például salátában vagy turmixokban. Bármilyen salátakeverékben megállja a helyét, és így juthatunk hozzá a teljes tápanyagtartalmához.

Tartósítása

Mivel tavasztól késő őszig megörvendeztet minket húsos, nagy leveleivel, érdemes eltenni belőle télire is. Kétféle módon javasolt tartósítani. Az egyik az, ha lefagyasztjuk. Megtehetjük ezt alapos mosás után nyersen vagy akár forrázva, összeturmixolva is.

Amennyiben a mélyhűtőnk már tele van, üvegekbe is tehetjük. Ehhez nem kell más, mint alaposan leforrázni, összeturmixolni és kifertőtlenített befőttes üvegekbe tenni. Ezeket kidunsztolni (bebugyolálni, hogy sokáig forró maradjon, és nehezen hűljön ki), és máris kész. Érdemes kisebb üvegekbe is tenni belőle, mert így télen is tudunk például turmixokba tenni vagy más ételekhez felhasználni. Télen kiváló vitaminpótlás.

A friss mángold nem tűri a hosszas tárolást, csupán egy-két napig képes a hűtőben friss maradni. Nagyon gyorsan megromlik, elfonnyad. Éppen ezért érdemes mosás nélkül hűtőbe tenni és nagyon gyorsan felhasználni. Ha saját mángoldveteményesünk van, ajánlatos csak akkor leszedni a leveleket, amikor felhasználjuk.

Zöld-édes turmix

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 2 banán, 1,5 dl növényi tej (de elkészíthető vízzel is), fél alma, 2 nagy marék mángoldlevél (a nagyobb ereket és a szárát kivágjuk), 2-3 szál zellerzöld (akár el is hagyható), 3-4 centi kígyóuborka, 1 evőkanál kókuszreszelék.

Elkészítése: A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és alaposan összeturmixoljuk. Dúsíthatjuk chiamaggal. Ez esetben pár percet érdemes várni a fogyasztással, hogy a chiamag megduzzadjon.

Rizottó mángolddal gazdagítva

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 20-25 dkg vaj, 2 kanál olívaolaj, 20 dkg rizottórizs, alaplé, 1 dl fehérbor, 1 duci gerezd fokhagyma, 10 dkg parmezán sajt, só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: Az alaplevet megmelegítjük, és melegen is tartjuk. Felolvasztjuk a vajat. Rádobjuk a felkockázott vöröshagymát és a mángold – szintén – felkockázott szárát. Amikor a hagyma már megpárolódott, rászórjuk a rizst, és összekeverjük. Ráöntjük a fehérbort, és összekeverjük.

Merőkanalanként adjuk hozzá az alaplevet addig, amíg teljesen megfő a rizs. Közben folyamatosan kevergetjük. Ezután a mángoldleveleket felcsíkozzuk, rádobjuk az összezúzott fokhagymát, és az olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a rizshez a mángoldot, és alaposan átkeverjük. Következhet a lereszelt sajt, amelynek felével elkeverjük. Tálaláskor megszórjuk a sajt másik felével.

Tavaszi fritatta

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 8 tojás, 5-6 nagyobb levél mángold, 2 evőkanál zsír, 2 szál zöldhagyma, 10 dkg kemény sajt (parmezán vagy ementáli típusú), só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: A zsírt megolvasztjuk egy olyan serpenyőben, amelyet sütőbe is tehetünk. Rádobjuk a felkarikázott újhagymát és a felszeletelt mángoldot. Addig pirítjuk, amíg a mángold megfonnyad, a hagyma pedig üvegessé válik. Ráöntjük a sóval, borssal ízesített, felvert tojásokat.

Belekeverjük a lereszelt sajt háromnegyedét. Összekeverjük, majd sütőbe tesszük. 180 fokon addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul. Tányérra borítjuk, és megszórjuk a tetejét a maradék sajttal. 

Címkék: mángold receptek, zöld-édes turmix, rizottó mángolddal gazdagítva, tavaszi fritatta

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!