A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Magyar nők, akik kiforgatták sarkából a világot

Azt mondják, Amerikában könnyű világhírnévre szert tenni. Vitatkozhatnánk ezzel, de az biztos, hogy könnyebb, mint Magyarországról. Mégis sok olyan magyar nő van, akinek sikerült Bajáról, Budapestről vagy épp Kisújszállásról indulva világhírnevet szerezni. Tehetségükkel, kitartásukkal, szorgalmukkal meghódították az egész világot, bebizonyítva, hogy nincs lehetetlen, legyőzhetetlen akadály. Különösen akkor, ha a világ megmentéséről van szó.

Fotó: PuzzlePix

Karikó Katalin, a világ megmentője 

A 66 éves kisújszállási kutatóbiológus és biokémikusról a fenti mondatot a Washington Post-nak nyilatkozta Karikó egykori egyetemi munkatársa. „Úgy gondolom, Karikó Katalint úgy kellene ünnepelni, mint aki megmentette a világot” – mondta Jean Bennett. Hogy igaza van-e? A választ ma már mindenki ismeri.

A ma világszerte ünnepelt tudós a biológiát Kisújszálláson, az Arany János utcai általános iskolában szerette meg. Nyolcadikos korában megnyerte élővilág tantárgyból a megyei tanulmányi versenyt, de akkor még senki nem sejtette, hogy mekkora hírnév előtt áll.

Elvégzett minden iskolát, majd a kisújszállási és szegedi éveket követően férjével együtt (Francia Béla, akivel 1980-ban házasodott össze) – Amerikába, Philadelphiába költöztek. Lányuk, Zsuzsa (Susan Francia) 1982-ben született meg, aki – amerikai színekben – kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok evezős lett.

Karikó 1993-ban ért el áttörést a most a koronavírus-vakcinák miatt elterjedt mRNS-technológiában. A Pennsylvaniai Egyetem orvosi karán dolgozva sikerült elérnie, hogy a hírvivő RNS-molekulák, amelyek a sejteket proteinek legyártására utasítják, mesterségesen előállítva is stabilak maradjanak. A kutató és kutatótársa, Drew Weissman munkásságát sokáig csak a szűkebb tudományterület művelői ismerték. Egy világjárványnak kellett bekövetkeznie, hogy a tudományos világ is elismerje és térdet hajtson eredményei előtt.

Kati (mindenki így hívja, a szerk.) 2021 szeptemberében felkerült a Time magazin éves listájára, amelyen a világ 100 legbefolyásosabb embere szerepel. Bár sokan a Nobel-díjra is esélyesnek tartották, azt (egyelőre) nem neki ítélték oda, azért díjakban így sem szenved hiányt.

„Idén kaptam meg a magyar tudományos élet legrangosabb elismerését, a Bolyai-díjat, nemzetközi, nőknek járó tudományos díjat, a Francia Tudományos Akadémia elismerését és egy német tudományos díjat is.” A legfrissebb, hogy kutatótársaival megosztva Karikó Katalin kapta az amerikai Rákkutató Intézet (Cancer Research Institute) idei William B. Coley-díját.

A legérdekesebb díja pedig szintén csak pár hetes. Az mRNS-vakcina kidolgozásáról ismert tudós erre a jelölésére először nemet akart mondani, de lánya végül rábeszélte. Így lett Karikó Katalin a Glamour magazin a ’Women of the Year’-díjasa. „Glamour girlnek jelöltek, én nemet mondtam, hiszen ez áll legmesszebb tőlem, de Zsuzsi szerint szüksége van a fiataloknak ilyen női példaképre, hát végül kötélnek álltam, és így lettem 2021 egyik glamour girlje” – írta Facebook-oldalán Karikó Katalin, miután megkapta az Év nője címet.

A biokémikus idén egy olyan ’címet’ is begyűjtött, amelyet nem tudományos szervezetek adnak át. Ezt a titulust ugyanis lányának, Zsuzsinak köszönheti, akinek februárban megszületett első gyermeke. Így a világszerte ünnepelt magyar Karikó Kati, aki úttörő szerepet játszott a Covid–19 elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztésében – boldog nagymama lett.

Hosszú Katinka, az uszoda királynője

Fotó: Facebook

A 32 éves háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő összes eredményét szinte lehetetlenség lenne felsorolni. Még ő maga sem tartja számon összes győzelmét vagy épp rekordjait. Volt már fent és lent, de az biztos, hogy a kitartása, akaratereje és győzni akarása legendás. Nagypapája, Bakos László szerettette meg Katinkával az úszást, ő volt az első edzője is.

A bajai születésű lány 15 évesen már ott volt Athénban az olimpián, de nevét ekkor még nem írta be a sporttörténelem könyvekbe. A nagy áttörést a 2009-es római világbajnokság hozta meg, egy arany- és két bronzéremmel a következő olimpia éremesélyesévé vált, ám London nem úgy alakult, ahogy szerette volna. Egyik számban sem nyert érmet, így a játékok után komolyan felmerült benne a kérdés, hogy van-e értelme folytatni.

Az amerikai egyetemi évei alatt Dave Salo edzővel készült, de a londoni kudarc után befejezte a közös munkát, és Shane Tusuppal kezdett el dolgozni, ami új perspektívát, új edzési módszereket jelentett Katinka számára. A közös munka szerelmet is hozott, 2013-ban összeházasodtak Shane-nel, és a világ irigykedve figyelte az álompárt, akik nem csak sikeresek, de szeretik is egymást.

Katinka a 2016-os riói olimpián élete legnagyobb sikerét érte el, összesen négy érmet szerzett. Közben persze bármilyen versenyen indult, ’éremhegyekkel’ tért haza. Jól ismert az a fotó róla, amelyen a karjain már hely sincs az újabb és újabb megszerzett nemesfém érmeknek.

2018-ban aztán az egész országot az tartotta lázban, hogy mi történik Katinka és Shane között, a pár szakított, sőt el is váltak. Ezzel minden szakmai kapcsolat megszűnt közöttük. 2019-ben aztán újra rátalált a boldogság, a tokiói olimpiára már új párja, Gelencsér Máté kísérte el.

Az olimpiahalasztás – a pandémia miatt nem tudták 2020-ban, csak idén megrendezni – viszont nem tett jót Katinkának. Kiesett a szokásos versenyzésközpontú felkészülése, és érem nélkül tért haza az ötkarikás játékokról.

Katinka általában élénk közösségi médiás életet él, de azokban a napokban meglehetősen csendes volt. Végül néhány nappal a versenyzése után megtörte a csendet, és bajnokhoz méltón mondott köszönetet: „Én csak annyit írnék, hogy köszönöm mindenkinek a támogatást, ez most hozzátartozik a pályafutásomhoz, és ugyanolyan méltósággal viselem, mint az elért csillogóbb sikereimet. Köszönöm, Magyarország, és mindenkinek, aki ott van és volt mellettem.”

Polgár Zsuzsa, az Oscar-díjas, olimpiai és világbajnok sakknagymester

Fotó: Goreczki Renáta

Az 52 éves Polgár Zsuzsa a három Polgár lány közül a legidősebb. Édesapjuk, Polgár László sajátos tehetségnevelő, sakkpedagógiai módszere révén kiemelkedő versenyzőket nevelt lányaiból. Zsuzsa már 4 éves korában – az MTK igazolt versenyzőjeként – százszázalékos eredménnyel Budapest-bajnok lett az iskolások között. Tízéves korában lett női mester, három évvel később férfi mester. Ő volt az első nő, aki a nagymesteri normák teljesítése alapján kapta meg a férfi nemzetközi nagymesteri címet.

A sakkban páratlan módon a 4 egyéni világbajnoki címe mellett 5 olimpiai aranyéremmel, 4 ezüst- és 1 bronzéremmel rendelkezik.

1994 óta az Egyesült Államokban él. Két gyermeke van, második férje, Paul Truong amerikai sakkozó. Zsuzsa 2003-ban amerikai színekben tért vissza az aktív sakkozáshoz. A 2004-es sakkolimpián sorozatban 56 mérkőzésen maradt veretlen, ezzel rekordot állított fel.

A világranglista második helyezettjeként vonult vissza, előtte csak húga, Judit állt. Napjainkban tehetséggondozással és sakkedzéssel foglalkozik. 1997-ben alapítványt hozott létre, hogy népszerűsítse és támogassa a sakkban tehetséges gyerekeket. 2009 óta a Nemzetközi Sakkszövetség női bizottságának társelnöke, és élharcosa annak, hogy a női versenyzők is egyenlő feltételek között, egyenlő juttatásokért versenyezhessenek.

Marton Éva, a világ egyik legjobb drámai szoprán operaénekese

Fotó: MTI- Honéczy Barnabás

A Kossuth-díjas magyar opera-énekesnő, drámai szoprán Marton Éva pályafutása aligha foglalható össze röviden. A 78 éves, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett énekesnőt 2017-ben a Forbes magazin az 5. legbefolyásosabb magyar nőnek választotta a kultúrában. 

A legtöbbet díjazott művész a magyar opera világában. Fellépett a világ legrangosabb operaszínpadain, a milánói Scalában, a New York-i MET-ben, a bécsi Staatsoperben, a Buenos Aires-i Teatro Colónban is. Egyedülállóan széles körű repertoárja magában foglalja az operairodalom szinte minden fontos szerepét, melyet drámai szoprán hangra komponáltak. Nem létezett nélküle olyan Verdi-, Puccini-, Richard Strauss-, vagy épp Wagner-darab, ahol ne ő lett volna a főszereplő.

Karrierje szinte ’simának’ mondható, de ezt tehetsége hozta magával. Zeneakadémiai tanulmányai után, 1968-ban szerződtette a Magyar Állami Operaház, ahol szinte azonnal főszerepekben mutatkozott be. 1972-ben Christoph von Dohnányi meghívására a frankfurti operához szerződött, majd még abban az évben fellépett Firenzében, aztán Bécs és München következett, és nem volt megállás.

A világ nagy operaházai őt akarták, és ő ment is. Ha kellett, Wagner Ringjének Brünnhildéje volt, vagy épp a Lohengrin Elzája, esetleg Beethoven Fideliója, repertoárja kimeríthetetlen volt. Az opera színpadától 2008 márciusában köszönt el, a barcelonai Gran Teatro del Liceu-ban Richard Strauss Elektra című operájában játszott utoljára.

Páratlan karrierjében sebészorvos férje, dr. Marton Zoltán menedzseri munkája elengedhetetlen volt. Ők az összetartozás legékesebb példái. 2019-ben Marton Éva így nyilatkozott kettejükről: „Csodabogaraknak számítottunk, hisz sokkal jellemzőbb ebben a közegben a párkapcsolatok ingatagsága, a partnerek váltogatása. Én viszont mindig azt mondtam: miért kellene egy Trabantba szállnom, ha odahaza vár a Rolls Royce? Számunkra épp a kapcsolatunk volt a kapaszkodó minden nehézség és minden siker közepette.” Házasságukból két gyerekük született.

Sándor Szandra, akinek ruháiban 'A' kategóriás sztárok tündökölnek

Fotó: PuzzlePix

A 39 éves magyar ruhatervező, a Nanushka márka alapítója és kreatív igazgatója is egyben. Jelenleg az egyetlen olyan kelet-közép-európai brand az övé, amelynek a tengerentúlon is van üzlete, ráadásul  New York-ban.

A Nanushka kreációkat a világ több mint száz országában forgalmazzák, igazi nagy vadak, többek között Uma Thurman és Emma Watson is szívesen vásárolnak tőle. De ha ez kevés lenne: Salma Hayek idén júniusban a Style címlapján egy Nanushka vegán bőr ruhát viselt.

A lényeg, hogy a Sándor Szandra alapította márka ma már kelendő, ismert magyar exportcikk lett, ami a nemzetközi divat iparban igen komoly eredménynek számít. A Nanushka stílus a tökéletlenségben rejlő szépséget ünnepli, a tiszta dizájnt és a tudatos kreativitást ötvözi a modern bohém felfogásban, amelynek alappillérei az utazás, a fejlesztés és az örökség fogalmai.

De honan és hogyan is indult ez a nem mindennapi karrier? Szandra kislányként szívta magába a divat ipar iránti vonzódását, édesanyja gyermekruha vállalkozást vezetett. Tanulmányait a London College of Fashionban végezte, majd hazatérve 2006-ban tűnt fel első kollekciójával. Ahogy mondani szokták, jött, látott és győzött: 2006-ban ugyanis első kollekciójával rögtön el is nyerte az Év fiatal divattervezője-díjat. Két évvel később pedig a Forbes-tól már a Jövő ígérete-díjat kapta.

Vállalkozását 2018 óta párjával, Baldaszti Péterrel közösen vezeti. Cégük számára mindig is kiemelten fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. A koronavírus járvány idején is több tízezer maszkot adományoztak egészségügyi intézményeknek. A márka egyik legfontosabb alapértéke emellett a fenntarthatóság: kezdeményezéseikkel a globális divatiparban a top 10 vállalkozás között tartják őket számon. 

Nemrégiben elkészült Nanushka első kisfilmje Harmónia címmel, amely már a 2022-es tavaszi/nyári kollekciót mutatja be. A film egy castingon játszódik, azzal a szándékkal, hogy rávilágítson arra, hogyan kapcsolódik össze az utasítások követése, az elvárásoknak való megfelelés és az önkifejezés.  

Címkék: marton Éva, hosszú katinka, polgár zsuzsa, nanushka, karikó katalin, világhírű magyar nők, sikeres magyar nők, mrns-technológia, covid-oltás, sándor szandra

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!