A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Magyar nők, akik kiforgatták sarkából a világot

Azt mondják, Amerikában könnyű világhírnévre szert tenni. Vitatkozhatnánk ezzel, de az biztos, hogy könnyebb, mint Magyarországról. Mégis sok olyan magyar nő van, akinek sikerült Bajáról, Budapestről vagy épp Kisújszállásról indulva világhírnevet szerezni. Tehetségükkel, kitartásukkal, szorgalmukkal meghódították az egész világot, bebizonyítva, hogy nincs lehetetlen, legyőzhetetlen akadály. Különösen akkor, ha a világ megmentéséről van szó.

Fotó: PuzzlePix

Karikó Katalin, a világ megmentője 

A 66 éves kisújszállási kutatóbiológus és biokémikusról a fenti mondatot a Washington Post-nak nyilatkozta Karikó egykori egyetemi munkatársa. „Úgy gondolom, Karikó Katalint úgy kellene ünnepelni, mint aki megmentette a világot” – mondta Jean Bennett. Hogy igaza van-e? A választ ma már mindenki ismeri.

A ma világszerte ünnepelt tudós a biológiát Kisújszálláson, az Arany János utcai általános iskolában szerette meg. Nyolcadikos korában megnyerte élővilág tantárgyból a megyei tanulmányi versenyt, de akkor még senki nem sejtette, hogy mekkora hírnév előtt áll.

Elvégzett minden iskolát, majd a kisújszállási és szegedi éveket követően férjével együtt (Francia Béla, akivel 1980-ban házasodott össze) – Amerikába, Philadelphiába költöztek. Lányuk, Zsuzsa (Susan Francia) 1982-ben született meg, aki – amerikai színekben – kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok evezős lett.

Karikó 1993-ban ért el áttörést a most a koronavírus-vakcinák miatt elterjedt mRNS-technológiában. A Pennsylvaniai Egyetem orvosi karán dolgozva sikerült elérnie, hogy a hírvivő RNS-molekulák, amelyek a sejteket proteinek legyártására utasítják, mesterségesen előállítva is stabilak maradjanak. A kutató és kutatótársa, Drew Weissman munkásságát sokáig csak a szűkebb tudományterület művelői ismerték. Egy világjárványnak kellett bekövetkeznie, hogy a tudományos világ is elismerje és térdet hajtson eredményei előtt.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 12. számának 8. oldalán!)

Címkék: marton Éva, hosszú katinka, polgár zsuzsa, nanushka, karikó katalin, világhírű magyar nők, sikeres magyar nők, mrns-technológia, covid-oltás, sándor szandra

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!