A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Lidérces álmok

Lidérc, entitás, szellem... Bizony, meglephet álmunkban, és nem tudunk védekezni ellene, hisz megbénít, elnémít, görcsbe ránt. Valóban lidérc okozza az ilyen szörnyű élményt, vagy egészségügyi oka van?

Fotó: Shutterstock.com

Akik hisznek az álmok üzenetében, jóserejében, halálra rémülnek, ha hátborzongatót álmodnak. Nem csak az álomban megjelenő kaszaboló rémtől félnek, hanem attól is, hogy ez a kép valami borzalmat hoz a jövőben. De nem csak az álombeli baltás gyilkos lehet rémisztő, hisz a saját mindennapjaink szereplői is átalakulhatnak álmunkban rémekké. Mi több, mi magunk is.

Ha eljő a sötét

Szinte mindenkinek volt már rémálma, sőt, visszatérő rémálma is. A kutatók régóta keresik a választ, miért nem tudunk szabadulni ezektől a borzalmaktól. Matthew Walker, a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója, munkatársaival 36 ember alvását vizsgálta. Arra volt kíváncsi, miként befolyásolja az alvás, elsősorban a gyors szemmozgás szakaszának (REM-fázis) elérése a más emberek arcán megjelenő érzések leolvasását.

A résztvevők napközben 60 vagy 90 percet szunyókáltak, illetve nem aludtak, majd fényképről emberi arckifejezések értelmét kísérelték megfejteni. Azok a tesztalanyok, akik elérték alvás közben a REM-fázist – amikor általában álmodunk –, jobban tudták azonosítani a pozitív arckifejezéseket azokhoz képest, akik nem érték el ezt a szakaszt, vagy egyáltalán nem aludtak.

A másik két csoportba tartozó emberek viszont a negatív arckifejezésekre mutattak nagyobb érzékenységet.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 1. számának 49. oldalán!)

Címkék: rémálom, álombeli lemerevedés, lidérces álom

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!