A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Lidérces álmok

Lidérc, entitás, szellem... Bizony, meglephet álmunkban, és nem tudunk védekezni ellene, hisz megbénít, elnémít, görcsbe ránt. Valóban lidérc okozza az ilyen szörnyű élményt, vagy egészségügyi oka van?

Fotó: Shutterstock.com

Akik hisznek az álmok üzenetében, jóserejében, halálra rémülnek, ha hátborzongatót álmodnak. Nem csak az álomban megjelenő kaszaboló rémtől félnek, hanem attól is, hogy ez a kép valami borzalmat hoz a jövőben. De nem csak az álombeli baltás gyilkos lehet rémisztő, hisz a saját mindennapjaink szereplői is átalakulhatnak álmunkban rémekké. Mi több, mi magunk is.

Ha eljő a sötét

Szinte mindenkinek volt már rémálma, sőt, visszatérő rémálma is. A kutatók régóta keresik a választ, miért nem tudunk szabadulni ezektől a borzalmaktól. Matthew Walker, a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója, munkatársaival 36 ember alvását vizsgálta. Arra volt kíváncsi, miként befolyásolja az alvás, elsősorban a gyors szemmozgás szakaszának (REM-fázis) elérése a más emberek arcán megjelenő érzések leolvasását.

A résztvevők napközben 60 vagy 90 percet szunyókáltak, illetve nem aludtak, majd fényképről emberi arckifejezések értelmét kísérelték megfejteni. Azok a tesztalanyok, akik elérték alvás közben a REM-fázist – amikor általában álmodunk –, jobban tudták azonosítani a pozitív arckifejezéseket azokhoz képest, akik nem érték el ezt a szakaszt, vagy egyáltalán nem aludtak.

A másik két csoportba tartozó emberek viszont a negatív arckifejezésekre mutattak nagyobb érzékenységet.

Kulcsszó az energia

Fotó: Shutterstock.com

Walker úgy véli, a jelenségnek evolúciós gyökere van: ha fáradtan vágsz át az őserdőn, előnyösebb lehet, ha a negatív dolgokra vagy érzékeny. Az elmélet szerint kevés mentális tartalék energiával érzelmileg erőteljesebben reagálunk azonnali fenyegetettséget jelentő dolgokra.

Az agykutató szerint fordítva is igaz: kipihent állapotban érzékenyebbek vagyunk a pozitív érzelmekre, ami a hosszú távú túlélést segíti, például az élelemszerzést, jutalom elnyerését vagy a partnerkeresést.

Ez a tanulság azonban nem mond ellent az ezoterikus megfigyeléseknek. Azok az emberek, akik kevesebb tartalék energiával rendelkeznek, vagyis alacsony a rezgésszintjük, mert fáradtak, betegek vagy depressziósak, hamarabb esnek áldozatul a sötét energiák, átkok vagy épp a szellemek ármánykodásának.

Krónikusan visszatérő borzalmak

Mást, mégis hasonlót említ a pszichológia és az ezotéria a visszatérő rémálmokról. Például a poszttraumás stressz szindrómában szenvedők visszatérő rémálmairól.

A pszichológia úgy magyarázza, hogy az agy nem távolította el a tapasztalt emlékről az érzelmi kérget, ezért próbálja minden éjjel újra meg újra eltávolítani. Az ezotéria viszont úgy vélekedik, hogy ilyenkor egy entitás tapad az illetőre, és nyerészkedik az energiáiból, esetleg üzenni akar valamit.

Fotó: Shutterstock.com

Rémek és lidércek

A lidércnyomás mindig Non-REM szakaszban érkezik, amikor a test nem mozdul, és többségében az ilyenkor lepergő álmainkra sem emlékszünk. Akire rátelepszik a lidérc, az úgy érzi, egy halálos fenyegetést jelentő alak ül a mellkasára, és kiszorítja belőle a levegőt. Kiabálna, elfutna, megütné, de sem mozdulni nem tud, sem hangot kiadni. Mozdulatlanul, kimeresztett szemmel fekszik, és iszonyú félelmet él át.

A REM-szakaszban érkező álmok legfeljebb lidércesek, vagyis látomásban találkozunk a rémekkel, de nem ülnek ránk, nem éljük meg valóságként, nyitott szemmel, ami történik. Ezen álmok hátterében traumák, stressz és szorongás, depresszió, érzelmi krízis áll. Vannak univerzális rémálmok is, melyek nyilvánvalóan a közös tudatból táplálkoznak, hisz korszakokon és évszázadokon átívelve kínozzák az embereket.

A leggyakoribb rémálmok és jelentésük

Fotó: Shutterstock.com

  • Elveszve: Ha álmunkban eltévedtünk vagy elvesztünk, az arra utal, hogy egy bizonyos élethelyzetből nem találjuk a kiutat. Az kétségbeejtő, ha álmunkban esély sincs a menekülésre, például leégett a létra, amelyen lejuthatnánk az égő tetőről. A megoldást a tarot kártya Akasztott embere mutatja, maradjunk mozdulatlanok, és várjuk meg, mi lesz.
  • Hullámok: Habzó, sötét víz, tajtékzó hullámok, fuldoklás? Szorongásra utal a kép, olyan körülményekre, amelyek megfojtanak bennünket. Megoldás, ha a hétvégén nagyot kirándulunk a friss levegőn, és sok légzőgyakorlatot végzünk.
  • Földrengés vagy szélvihar: A természeti katasztrófák mindig azt jelzik, hogy rettegünk az olyan helyzetektől, amikor nincs a kezünkben az irányítás. A probléma a hit hiánya. A megoldást az Istenbe vagy angyalokba vetett hit jelentheti, és a napi imádkozás.
  • Halál: Saját halálunkról nemigen álmodunk, de más haláláról sem kellemes. Azonban a halál, mint jelkép, nem jelent halált, inkább lezárást, befejezést, újrakezdést. Ha meghal az éj, megszületik a reggel. A megoldás a tarot kártya Halál lapja, amely a folytatásba vetett hitet jelenti, és arra biztat, hogy legyenek szép terveink a jövőre nézve.
  • Üldöztetés: Gyakori rémálom, hogy menekülünk, mert üldöznek, talán nem is látjuk, nem is tudjuk, hogy kicsoda rohan utánunk, csak az árnyékát látjuk, és a cipője kopogását halljuk. Ez az álom általános szorongást jelöl, félelmet az élettől. Megoldás a tarot kártya Bolond lapja, ami Buddha életmódjára hív, vagyis ne vegyél semmit túl komolyan, csak szállj a széllel, és nevess.

(Forrás: curiosity.discovery.com, MTI,  tenyek-tevhitek.hu/remalom.htm)

Sztárok és lidércek

A világsztárokat sem kímélik a szellemek. A gyönyörű Jessica Alba színésznőt például valószínűleg egy lidérc zaklatta éjjelenként Amerikában, a szülei házában, ami Gáspár Lacival is többször megtörtént itthon. A lidérc a háton alvókat szokta megtalálni, hatalmas súllyal rátelepszik a mellkasukra, melytől az alvó felébred, lát, érez, de mozogni és beszélni nem tud.

Tömény halálfélelem ez, az ember reszket, és tudja, hogy nincs menekvés: így vélekedett egymástól függetlenül Laci is és Jessica is. Gáspár Lacinak egyébként az ima segített megszabadulni a rendszeresen visszatérő szellemtől.

Cher nem fél a szellemektől, sőt, a régi szerettei lelkét véli felfedezni bennük. Cher szerint halott férje, Sonny Bono ma is rendszeresen meglátogatja éjszakánként, és felkapcsolgatja az énekesnő olvasólámpáját.

Címkék: rémálom, álombeli lemerevedés, lidérces álom

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!