A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Létezik-e szerelem 50 felett?

Újra meg újra felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e szerelmi kapcsolatot létesíteni 50 felett, amikor már a B oldal forog, ugye. A bakelitlemezek B oldaláról van szó, ott vannak a gyengébb számok, és mivel mindig az van alul, kopott is, karcos is.

Fotó: Shutterstock.com

De valóban így van? Tényleg recsegősebb az életünk ebben a korban? Bizonyos szempontból nyilván igen. Az emberek döntő többsége 50 alatt még fitt, csupa energia, csupa szépség. Aztán betör a klimax, a szexuális problémák, sok kapcsolatban állandó harmadik lesz a kék tabletta meg a síkosítókrém. A krónikus betegségek is megjelennek és elidőznek, sokféle gyógyszert kell szedni, ahogy múlnak az évek. Hol van itt helye a szerelemnek?

A lélek nem öregszik

Pedig, bizony, a szerelemnek mindig van helye, mert a szerelem a lélek fellobbanása, és a léleknek nincs kora. Nem öregszik. Nézzük csak meg, ha valaki felébresztene legszebb álmunkból, és megkérdezné, hány éves vagy, mit válaszolnánk abban a pillanatban?

Biztos nem a valódi korunkat mondanánk, hanem egy fiatalabbat, amikor még a szépség, az egészség természetes része volt az életünknek, mert abban a pillanatban így is gondolnánk. Kérdés, tudunk-e e szerint élni, vagy inkább beleroskadunk az öregedés nyomasztó gondolatába és a magányba.

Kár keseregni!

Pedig 50 felett nem romlunk le okvetlenül. Deborah Heiser pszichológus szerint az emberek ezt az időszakot szinte csakis negatív gondolatokkal társítják, pedig sok jót tartogat még az élet. Persze, ez is személyiségfüggő, kérdés például, hogy az ember képes-e elfogadni a tényszerű változásokat, és humorral, nyugalommal együtt élni velük.

Aki folyton a fiatalkori fotóit nézegeti, majd a tükörben a ráncait számolgatja, az rabja lesz ennek a veszteségnek, és nem lesz képes rálelni az új kor örömeire, és akár egy új társ érkezésére.

Fotó: Shutterstock.com

Elégedettebbek az életükkel

Deborah Heiser pszichológus szerint 50 felett az életünk több szempontból is pozitív irányt vesz, és sokkal jobbá, könnyebbé válik. Több kutatás igazolja, hogy ebben a korban a szex jóval élvezetesebbé válik: a nők nagy része arról számol be, hogy intenzívebb orgazmust, kalandosabb együttléteket él át ekkor, sőt még a libidójuk is megnövekszik.

Egy nő 20 évesen olyan, mint a jég, 30 évesen melegszik, és 40 évesen lesz forró. (Gina Lollobrigida 1927-2023)

Az élet sokkal, de sokkal boldogabb lenne, ha 80 évesen születnénk, és onnan közelítenénk fokozatosan a 18 felé. (Mark Twain)

Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen olyan, amilyet megérdemelsz. (Coco Chanel)
Az emberek ebben a korban már tudják, kik is valójában, mire vágynak, mit szeretnek, vagy éppen mit nem. Már nem foglalkoznak annyit az elvárásokkal, mások véleményével, és sokkal magabiztosabbá válnak.

Megszeretik, elfogadják a külsejüket, elkezdik igazán jól érezni magukat a bőrükben, nem koncentrálnak állandóan a vélt tökéletlenségeikre.

Ez tehát azt jelenti, hogy ötven felett a legtöbben sokkal jobban érzik magukat, elégedettebbek az életükkel, ennek köszönhetően pedig a párkapcsolatuk is ismét fellángol, illetve ha nincs, akkor újult erővel vetik bele magukat a társkeresésbe.

De mi lesz a szexszel?

Dr. Hevesi Kriszta szexológus szerint a korral járó testi változás érinti a külsőt, az egészséget, és vele a szexuális működést is. Ez a három tényező szorosan összefügg. Ha a pár közösen odafigyel az egészséges étkezésre, a rendszeres fizikai aktivitásra, annak mindhárom területen érzékelhető a jótékony hatása.

A szexuális egészség kulcsa az erek állapota, hisz az izgalmi válasz, azaz az erekció és a csiklói reakció is a medencei vérbőség függvénye. Továbbá, ha a mozgásszervi működés is fájdalommentes, akkor az együttlét legfontosabb paraméterei megvannak.

A rendszeres szexuális aktivitás ráadásul a hormonális, biokémiai rendszert is serkenti, így segít megőrizni a funkcionálást. Emellett a fizikailag jó kondícióban lévő test vonzóbb is, ezért jobban kívánják egymást a partnerek, magukat is fittebbnek tartják, ezáltal kevésbé is érzik meg az idő múlását. Ezért fontos, hogy ne csak a magunk egészségére, hanem a párunkra is odafigyeljünk, és ne törődjünk bele, ha elkényelmesedne.

Fotó: Shutterstock.com

Tanácsok egyedülállóknak

  • Ne várjunk tétlenül. Ismerjük fel, hogy leépítettük a kapcsolatainkat kényelmi vagy egészségügyi okokból, de ne törődjünk bele. Nyitni kell a többi ember felé, olyan programokat kell szervezni, ahol társaságban van az ember. A szimbolikus falat, amelyet magunk köré építünk, csak mi tudjuk lebontani, mástól nem várhatunk segítséget.
  • Gondolkodjunk el rajta, hogy kik vagyunk valójában, mit értünk el, mi a szerepünk a világban. Keressük meg, amiért tisztelhetjük, szerethetjük magunkat. Mire vagyunk büszkék? Mit tudnánk nyújtani egy másik embernek? Mi az, amit szívesen elfogadnánk?
  • Egyedül lenni nem jelent magányt. Ha magányosak vagyunk, az azt jelenti, hogy vágyunk egy kapcsolatra, de a kivitelezés problémát okoz. Ennek a megfogalmazása az első lépés, mert így tudunk csak érdemben változtatni. Ha nincs motiváció, nincs eredmény sem. Sajnos vagy nem sajnos, de nem hullik az ölünkbe egy társ, sem a szerelem.
  • Ne akarjunk kamaszok lenni. Nem az a cél, hogy úgy viselkedjünk, mint egy gimnazista, hiszen sokkal összetettebb, gazdagabb személyiségünk lett az évtizedek alatt, mint egy hóbortos tininek. A szerelem akkor tesz boldoggá, ha a korunknak és személyiségünknek megfelelően éljük meg a szép pillanatokat.
  • A fiatalok a kapcsolat középpontjába a szexet helyezik. A testiség valóban fontos, kortól függetlenül is, de az idő előrehaladtával nem ez lesz a fő mozgatórugó. A szerelem adta ’őrület’ ott van, bárhány éves legyen az ember, és igen, az érzés ugyanaz lesz 90 éves korunkban is.

Címkék: dr. hevesi kriszta, 50 feletti szexuális élet, 50 felett van e szerelem, párkeresés 50 felett, az öregedő test és a lélek viszonya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!