A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Legelsők az elsők között

Rendkívüli nők voltak. Zenészek, olimpiai bajnokok, orvosok, pedagógusok. Valamennyien elsők a szakmájukban. Mégsem ismerjük őket. Talán a nevüket hallottuk már, de azt, hogy életük miféle küzdelmekkel telt, kevesen tudják. Pedig életük kész regény. Megérdemlik, hogy írjunk róluk.

Czinka Panna, a világ első cigányprímása

Fotó: Wikipédia

Korának meghökkentő jelensége volt a tizennyolcadik század első felének talán legismertebb asszonya, Czinka Panna. Fellépésein, az előkelő arisztokraták estélyein mindig fiúruhában jelet meg, pipázott és hangszere, az Amati-hegedű virtuóza volt. Tehetségét valószínűleg öregapjától, Barna Mihály prímástól örökölte.

Már kislányként, olyan tisztán hegedült, hogy földesura Rozsnyóra küldte tanulni. A kislányt a város messze földön híres karmestere oktatta. Tizenkét éves korára olyan tökéletesen játszott, hogy nem győzte elfogadni a meghívásokat. 14 évesen ment férjhez egy cigányzenészhez, akivel megalakították a világ első cigányzenekarát, amelyben két hegedűs, egy cimbalmos és egy bőgős játszott. Hírük szájról szájra terjedt, messze földre hívták játszani őket.

Czinka Pannáért versengtek az arisztokrata házak, ha estélyt adtak. Azt gondolhatnánk, hogy talán nemi identitásával nem stimmelt valami, de ez tévedés. Remek feleség és anya volt. Gyermekei valamennyien kiváló zenészek lettek, későbbi zenekarában már ők kísérték.

Földesura házat épített számára, és bandájának minden második esztendőben új vörös ruhát is csináltatott. Sok pénzt keresett, és mivel takarékos volt, szép vagyont hagyott övéinek. Végrendeletében meghagyta, hogy díszruhájában gyémántos gyűrűvel temessék el, s melléje kedves Amati-hegedűjét is, melyet Csáky bíbornoktól kapott ajándékul. Így is történt.

Életéről Kodály daljátékot írt, de alakját filmen, könyvben, népszínművekben is megidézték. Sőt Sajógömörben, születése helyén szobra is áll. Endrődi Sándor 1897-ben ezt írta róla: „Czinka Panna hegedűje, hegedűje, mintha csak a sátán maga hegedülne: bűbájol a ringatója, bolondít a keserűje.”

Lehet, hogy hegedűjátékáért a középkorban máglyán égették volna meg, hiszen, úgy tudott hegedülni, hogy az csak a sátán műve lehetett.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 8. számának 24. oldalán!)

Címkék: slachta margit, simon böske, czinka panna, torma zsófia, hugonnai vilma, steinschneider lilly, dr. ungár margit

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!