A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Isten vele, Királynő (1926-2022)!

Fotó: Shutterstock.com

Az egész világot megrázta a hír: kilencvenhat éves korában elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, a történelem második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. A királynő halálával végleg lezárult Európa XX. századi történelme.

II. Erzsébet szeptember 8-án Balmoralban hunyt el, családja körében. Halála előtt két nappal még személyesen fogadta az új brit miniszterelnököt, Liz Trusst, de már akkor komoly fájdalmakkal küzdött.

A trónon fia, Károly herceg követi III. Károly néven - akit majd csak egy év múlva koronáznak meg.  

II. Erzsébetet egy hétig tartó búcsúztatás után a windsori kastély Szent György-kápolnájában helyezték most férjével együtt végső nyugalomra édesapja, VI. György király emlékkápolnájában, ahol édesanyját, valamint a húgát, Margit hercegnőt is eltemették.

25 év után 70 fölött válik Stallone

Fotó: Shutterstock.com

Sylvester Stallone 25 év házasság után válik feleségétől. Pontosabban Jennifer Flavin döntött úgy, hogy elhagyja férjét. A válási dokumentumokban azzal indokolja a kérelmét, hogy a színész elherdálta a közös vagyonukat.

A vádakat Stallone jogi csapata hazugságnak tartja, és tagadják, hogy a színész valaha is kimerítette volna a családi kasszát, azzal azonban Sly is egyetértett, hogy házasságuk menthetetlenül megromlott.

„Szomorúan jelentem be, hogy 25 év után elválunk Sylvesterrel. Bár már nem leszünk házasok, de értékelem a több mint 30 együtt töltött évünket, és tudom, hogy mindketten mindent megteszünk majd három lányunkért” – mondta a sztárfeleség a People c. lapnak. 

A most 76 éves Sly és 54 éves felesége 1997-ben házasodott össze, három gyermekük született: a 25 éves Sophia, a 24 éves Sistine és a 20 éves Scarlet.

Ennyire tetszett Colin Farrell és az új film

Fotó: Fórum Hungary

Több mint tíz percig tapsolta állva a közönség a velencei filmfesztiválon bemutatott versenyfilm, A sziget szellemei sztárját, Colin Farrellt, valamint kollégáját, Brendan Gleesont és Martin McDonagh rendezőt a velencei filmfesztiválon.

A film két jó barát, (Farrell és Gleeson) rendhagyó történetét meséli el, miután barátságuknak hirtelen vége szakad, és ez a szakítás megrengeti azt a kis vidéki közösséget is, amelyben élnek. A produkció jó kritikákat kapott, a Variety újságírója néhol szívbe markolóan szomorú, „csendesen csodálatos film”-nek nevezte, dicsérte McDonagh forgatókönyvét, rendezését és színészvezetését is.

A sziget szellemeit szeptember 12-én a torontói filmfesztiválon is vetítik, október 21-től pedig az észak-amerikai mozikban játsszák. A magyar nézők január 26-tól láthatják a filmszínházakban.

A kutyák is tudnak örömükben könnyezni

Fotó: Shutterstock.com

Egy új japán tanulmány szerint egy kutya is képes ’sírni’, ha hosszabb különlét után újra együtt lehet a gazdájával. Az Azabu Egyetem kutatói a kutyák érzelmeit vizsgálták, egyebek mellett azt is, hogy négylábú barátaink is képesek-e örömkönnyek hullatására.

Kikuszui Takefumi, a kutatás vezetője rámutatott: kapcsolat áll fenn a kutyák könnyezése és a bennük feltörő pozitív érzelmek között. Hozzátette, hogy az érzelmi reakciót az oxitocin hormon magyarázza. Kikuszui azután kezdett el foglalkozni a témával, hogy néhány évvel ezelőtt az egyik pudlija világra hozott egy alomnyi kiskutyát: miközben az újszülött kutyákat ápolta, észrevette, hogy az anyjuk könnyezett.

A kutatónak ekkor ötlött föl a fejében, hogy az oxitocin állhat a megnövekedett könnytermelődés hátterében. A kutatásból kiderült az is, hogy a kutyák nem hullatnak könnyeket olyan emberek láttán, akiket nem ismernek, azonban hozzáadott oxitocin hormon hatására gyarapodtak könnyeik.

A kutatók megállapították, hogy a kutyák könnytermelődése fokozódik az emberek által örömtelinek, boldognak megélt helyzetekben, arra azonban továbbra sincs válasz, hogy negatív érzelmekre is ugyanígy reagálnak-e.

Jótékony célt szolgál a Microsoft-alapító egymilliárd dolláros műgyűjteménye

Fotó: Wikipédia

Elárverezik Paul Allen, a Microsoft négy éve elhunyt alapítójának példátlan értékű, több mint egymilliárd dollárra becsült műgyűjteményét. Több mint 150 mű kerül kalapács alá novemberben New Yorkban, többek között Paul Cézanne La montagne Sainte-Victoire című festménye, amelynek értéke önmagában több mint 100 millió dollár lehet. Az eladásra szánt műkincsek teljes ellenértékét jótékony célokra ajánlják fel – közölte az árverést szervező Christie’s aukciósház.

A 2018-ban rákban elhunyt Paul Allen Bill Gatesszel együtt alkotta meg a személyi számítógépek operációs rendszerét, amely sikert hozott az 1975-ben megalapított Microsoft számára. Allen 1983-ban hagyta el a Microsoft-csoportot egészségügyi problémák miatt, és azért, mert megromlott a kapcsolata Gatesszel, aki 2000-ig maradt a cég vezetője.

A Cézanne-festmény mellett a novemberi árverésen Paul Allen gyűjteményének olyan trófeái is kalapács alá kerülnek, mint Jasper Johns amerikai festő Small False Start című, 50 millió dollárra becsült festménye, vagy Claude Monet, Édouard Manet, Gustave Klimt, Gerhard Richter, David Hockney és ifjabb Pieter Brueghel munkái.

Elefánt született

Fotó: MTI - Balázs Attila

A Nyíregyházi Állatparkban augusztus utolsó napjaiban újabb afrikai elefánt (Loxodonta africana) született. Az anyaállatnak, a 21 éves Kwanzának és párjának, a 29 éves Jacknek ez a harmadik utódja, egy bika és egy nőstény után ismét egy bikaborjú. A park szakemberei és gondozói szeptember elejére várták a kis elefánt érkezését, de a tenyészpár hamarabb, szinte napra pontosan a park huszonötödik születésnapjára időzítette a boldog eseményt.

Afrikai elefánt hazánkban eddig csak Nyíregyházán született, a szülők, Kwanza és Jack egy svéd, illetve egy angliai állatkertből kerültek az Európai Fajmegőrzési Program keretében Nyíregyházára; mivel korábbi otthonaikban egyiküknek sem sikerült az utódnemzés, a koordinátorok úgy döntöttek, hogy a nyíregyházi szakemberek segítségével is megpróbálkoznak. Az akció olyan jól sikerült, hogy mostani utód immáron a harmadik a sorban…

Amikor szivárvány ül a felhőre

Fotó: YouTube

Különleges égi jelenségben lehetett gyönyörködni nemrégiben Kínában. A Haikou városban készült látványos felvételeken egy magasba törő gomolyfelhő látható, melyre mintha egy szivárványszínekben pompázó ’felhősapkát’ húztak volna.

A felhőtorony tetejét betakaró, úgynevezett sapkafelhő vagy felhősapka (pileus) egyébként akkor alakul ki, amikor a magasba törő gomolyfelhő emelkedésre kényszeríti az áramló levegőt, amely emiatt lehűl, és kondenzálódik a benne lévő nedvesség, így létrehozva a ’sapkát’. Ezek a felhősapkák önmagukban is nagyon látványosak, de ha ezt még tovább fokozta a felhő irizálása (tündöklő légköroptikai jelenség), az egyenesen pazar látványt nyújt.  

Magyar miniszobor Velencében

Fotó: Facebook

Még a nyár közepén készült el Kolodkó Mihály Szelfi Velencében névre keresztelt miniszobra, így a közkedvelt magyar szobrász már Olaszországban is letette névjegyét. A váci kötődésű művész maga is bejárta Velencének néhány látványosságát, illetve szelfizésre alkalmas helyszínét.

De a szobrocskát végül a Szent Márk tértől nem messze, a Pietà templom előtti kikötőben helyezte el, ott érdemes keresnie annak, aki a népszerű olasz városban jár. Azóta már sokan feltöltötték saját fotóikat a Kolodko Art Facebook-oldalára, ahol nyaralásuk során fotózkodtak a nagy tappancsú szelfizős szobrocskával. 

Kolodkó kedves miniszobrai egyébként nagy népszerűségnek örvendenek. Legutóbb egy pasaréti virágárus házaspárnak, Aranka néninek és Béla bácsinak állított szoboremléket, akik meghatározó szereplői voltak a budai kerületnek, és évtizedeken át tették szebbé és vidámabbá a környékbeliek életét.

Címkék: microsoft, velencei filmfesztivál, stallone válik, síró kutyák, paul allen műgyűjteménye, afrikai elefánt született, kolodko szobrok, colin farrell, a sziget szellemei, ii. erzsébet halála

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!