Last minute gasztroajándékok igazi ínyenceknek
Kétségtelenül közelít a karácsony. Javában tart az ajándékok beszerzésének utolsó nagy rohama. De nem kell feltétlenül a zsúfolt boltokban versenyt futni azért, hogy valami különlegessel lephessük meg szeretteinket, barátainkat. Elég, ha kimegyünk a konyhába, és néhány óra alatt remek gasztroajándékokat alkothatunk, aminek csak előnye van: személyre szabott, pénztárcabarát, az utolsó pillanatban is elkészíthető. De kreatív énidőnek sem utolsó megoldás.
Ki ne szeretne olyan ajándékot kapni, amely igazán neki szól? A gasztroajándék garantáltan ilyen lehet, ha egy kicsit is ismerjük azt, akinek szánjuk. Az ilyen meglepetéseknek további jó tulajdonságuk az, hogy nem porosodnak majd egy polcon jobb sorsára várva.
A klasszikus karácsonyi gasztroajándék, a narancslekvár igazán egyszerűen elkészül. Csak ki kell vágni a narancs húsát a gerezdekből, hozzáreszelni a héját – szigorúan a sárga részét –, és felforralás után ízesíteni cukorral. Tovább fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel is. Forrón üvegbe zárjuk, dunsztba tesszük, és másnap már díszíthetjük, valamint csomagolhatjuk az üvegeket.
Ugyanilyen egyszerű és bevált meglepetés az üveges süti, amelyhez a kiszemelt desszert száraz alapanyagait rétegezzük egy szép befőttesüvegbe. A csomagolásnál ne feledjük a receptet is mellékelni. De idetartoznak a különböző fűszerkeverékek és fűszersók, amelyekből temérdek változatot készíthetünk.
A fűszerkeverékekhez csak egy kisebb dekoratív üveg szükséges. Ebbe szórhatjuk az ízharmóniákban összekevert fűszereket. Lehet ez olaszos, indiai, kínai vagy akár magyaros mix is. Különböző sütemények fűszereit is összekeverhetjük, szezonális ilyenkor a sütőtökös fűszerkeverék, amibe gyömbér, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió kerül.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 12. számának 26. oldalán!)
Még nincs hozzászólás