A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Last minute gasztroajándékok igazi ínyenceknek

Kétségtelenül közelít a karácsony. Javában tart az ajándékok beszerzésének utolsó nagy rohama. De nem kell feltétlenül a zsúfolt boltokban versenyt futni azért, hogy valami különlegessel lephessük meg szeretteinket, barátainkat. Elég, ha kimegyünk a konyhába, és néhány óra alatt remek gasztroajándékokat alkothatunk, aminek csak előnye van: személyre szabott, pénztárcabarát, az utolsó pillanatban is elkészíthető. De kreatív énidőnek sem utolsó megoldás.

Fotó: Shutterstock.com

Ki ne szeretne olyan ajándékot kapni, amely igazán neki szól? A gasztroajándék garantáltan ilyen lehet, ha egy kicsit is ismerjük azt, akinek szánjuk. Az ilyen meglepetéseknek további jó tulajdonságuk az, hogy nem porosodnak majd egy polcon jobb sorsára várva.

A klasszikus karácsonyi gasztroajándék, a narancslekvár igazán egyszerűen elkészül. Csak ki kell vágni a narancs húsát a gerezdekből, hozzáreszelni a héját – szigorúan a sárga részét –, és felforralás után ízesíteni cukorral. Tovább fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel is. Forrón üvegbe zárjuk, dunsztba tesszük, és másnap már díszíthetjük, valamint csomagolhatjuk az üvegeket.

Ugyanilyen egyszerű és bevált meglepetés az üveges süti, amelyhez a kiszemelt desszert száraz alapanyagait rétegezzük egy szép befőttesüvegbe. A csomagolásnál ne feledjük a receptet is mellékelni. De idetartoznak a különböző fűszerkeverékek és fűszersók, amelyekből temérdek változatot készíthetünk.

A fűszerkeverékekhez csak egy kisebb dekoratív üveg szükséges. Ebbe szórhatjuk az ízharmóniákban összekevert fűszereket. Lehet ez olaszos, indiai, kínai vagy akár magyaros mix is. Különböző sütemények fűszereit is összekeverhetjük, szezonális ilyenkor a sütőtökös fűszerkeverék, amibe gyömbér, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió kerül.

A fűszersók elkészítése sem kíván hosszas munkálatokat, bár igaz, erre azért érdemes rákészülni. Először ki kell választani az ízesítő alapanyagot, ami lehet zeller, snidling, petrezselyemzöld, fokhagyma, vöröshagyma vagy akár paprika, és alaposan összedarálni egy aprítógépben. Ezt az aprólékot kell majd kiteríteni és így megszárítani. Ezután kerülhet bármilyen dekoratív üvegbe.

Fokhagymakedvelőknek tökéletes ajándék a konfitált fokhagyma, ami az elegáns neve ellenére egy hihetetlenül egyszerű ízesítő. Kenhetjük pirítósra, mehet belőle szószokba, sült húsokra, ragukba, krémlevesekbe, fűszervajakba, szendvicskrémekbe, sütőtökpürébe, olajokba, de nagyon feldobja az egyszerű krumplipürét is.

Az elkészítéséhez sok fokhagymára és még több olívaolajra van szükség, a díszítéshez pedig egy rozmaringágra. A megpucolt gerezdeket tegyük egy kicsi, de magas falú lábasba. Öntsünk rá annyi olívaolajat, amennyi bőven ellepi. A legalacsonyabb hőmérsékleten süssük legalább két órát. Nem kell sercegnie, csak épphogy buborékoljon az olaj. Amikor megpuhultak a gerezdek, tegyük kifertőtlenített üvegekbe, és öntsük fel a főzőolajával. Díszítésként mehet bele a rozmaringág, amely még az ízhatást is tovább fokozza.

Édes meglepetések

Fotó: Shutterstock.com

Az édesszájúakat számos figyelmességgel kényeztethetjük. Ilyen például a forró csokis kanál, amely szintén faék egyszerűségű, de igen mutatós ajándék. Ehhez egy tábla magas kakaótartalmú étcsokoládét melegítsünk fel gőz fölött egy tálban, és adjunk hozzá egy kávéskanálnyi fahéjat, plusz fél kávéskanálnyi őrölt kardamomot. Öntsük szilikonos jégkockatartóba, vagy mini muffinformákba a csokoládét.

Tegyünk mindegyik mélyedésbe egy bambuszfa kávéskanalat vagy spatulát, és tegyük hűtőbe. Amikor megszilárdult a csoki, már csomagolhatjuk is. Nagyon elegáns lesz, ha egy szép bögrébe tesszük a kanalas csokit, és megszórjuk minipillecukorral. A megajándékozottnak csak forró tejet kell ráöntenie, és máris élvezheti az illatos-fűszeres forró csokit.

A házi csokis granola szintén kiváló gasztroajándék, mert nem csak finom, de rohanós reggeleken egyperces reggeliként is szolgálhat. Mehet bele a megadott alapanyagokon kívül még pekándió, szezámmag vagy akár dió is. Légmentesen záródó dobozban tároljuk, amely remek további ajándékul is szolgálhat, de sokáig eltartható csatos üvegben is.

Házi csokis granola

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 250 g zabpehely
  • 100 g mandula, aprítva
  • 100 g törökmogyoró
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 150 ml akácméz
  • 50 ml kókuszolaj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 50 g mazsola
  • 50 g aszalt vörösáfonya
  • 50 g aszalt sárgabarack
  • 50 g aszalt szilva

Elkészítése:

  1. Az aszalt sárgabarackot és az aszalt szilvát kockázzuk fel kis darabokra.
  2. Keverjük össze a magokat és a zabpelyhet egy tálban.
  3. A mézet, a kókuszolajat, vaníliaaromát egy kis lábasban melegítsük össze, és adjuk hozzá a fűszereket.
  4. A fűszeres keveréket öntsük a magokra, és keverjük össze alaposan.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítsük szét egyenletesen a keveréket.
  6. Tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe, és nagyjából húsz percig süssük. Ez idő alatt rendszeresen keverjük meg, hogy mindenütt ropogósra sülhessen.
  7. Amikor kihűlt a ropogós keverék, öntsük hozzá a felkockázott aszalt gyümölcsöket, és keverjük el alaposan.

Különleges meglepetés lehet a pisztáciakrém, amely ehető önmagában nasiként, de utánozhatatlanul ízletes pohárkrémekben, joghurtokban, chiamag pudingban, palacsintában, egyszerűen kenyérre kenve vagy süteményekben. Amennyire bonyolultan hangozhat a neve, olyannyira egyszerű elkészíteni, és nem utolsósorban így pénztárcabarát is.

A pisztáciakrém attól lesz vakítóan zöld, ha a kemény héjától megfosztott magokról még lehántjuk a rajta lévő papírvékony bevonatát. Ezt egyszerűen meg tudjuk tenni úgy, hogy forró vízbe dobjuk, és 2-3 percig forraljuk. Konyharuhára szedjük ki, és jól dörzsöljük át egy másik konyharuhával. Így némi kézi rásegítéssel ledobja a vékony héját is. A zöld krémet kár lenne elrejteni, így ajánlott átlátszó üvegbe tenni, és abban átadni.

Házi pisztáciakrém

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 150 g hámozott pisztácia
  • 180 ml magas zsírtartalmú tej
  • 25 g vaj
  • 1 tábla (100 g) fehér csokoládé
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:

  1. A blansírozott és alaposan megtisztított pisztáciát a porcukorral együtt tegyük robotgépbe. Daráljuk vele addig, amíg pasztává válik.
  2. A vajat olvasszuk fel egy kis serpenyőben, és adjuk hozzá a fehér csokoládét. Kevergessük addig nagyon alacsony hőmérsékleten, amíg teljesen felolvad a csokoládé.
  3. A csokis masszát öntsük a pisztáciakrémhez, és keverjük össze.
  4. Ha még selymesebb állagot szeretnél elérni, a masszát még tedd turmixgéppe, és alaposan keverd át vele.

Címkék: gasztro ajándékok, narancslekvár, házi pisztáciakrém, csokis granola, szárított fűszerkeverék, fűszersó keverékek, konfitált fokhagyma

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!