A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kérsz egy kávét?

A kávézás ma már hozzátartozik az életünkhöz. Hiszen a legtöbb munkahelyen és egyre több otthonban is egyetlen gombnyomással hozzájuthatunk a forró, erős feketéhez. És élünk is vele, olykor sűrűbben, mint kellene. Mert szeretjük az ízét, és főképp azért, mert szükségünk van élénkítő hatására.

Fotó: Shutterstock.com

A kávét először a 15. században, Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára.

A 16 század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték. Budapesten az első kávézó jellegű vendéglátó egységet 1727-ben Starkh János nyitotta meg a mai Régi posta utcában.

A Duna közelsége nem véletlen: a kávémérők többnyire Pestnek a szerbek lakta déli részén, a kapuk közelében, valamint a folyó mentén sorakoztak.

A 18–19. század folyamán ezek a helyek kávéházakká nőtték ki magukat, számuk gyorsan nőtt, mivel jelentős társasági színtérré léptek elő, vendégeik a legkülönbözőbb foglalkozású emberek közül kerültek ki. Többek között a pesti kávéházakban találkoztak a haladó gondolkodású ifjak. 

A Váci utcai Magyar Korona márványasztalokkal berendezett üzlete már az elegáns kávéházak előfutára volt, míg a legnagyobb népszerűségnek a művészkávéházak örvendhettek – ilyen volt például a Japán, a Hadik és a New York kávéház – írja a Wikipédia.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 4. számának 44. oldalán!)

Címkék: kávéfőző, fekete leves, kávékapszula, kávétörténet, otthoni kávézás, török kávé

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!