A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kell az a kosz?

Az első gondolat az volt, hogy nem fertőtlenítünk mindent, citromot, ecetet használunk inkább, hiszen ezek természetes anyagok, és tökéletesen megfelelnek a célnak. Pedig fertőtlenítés témában a szülők is sokszor megosztottak.

Fotó: Thinkstock

Mikor az embernek megszületik az első gyereke, érdekes dilemma elé kerül. Hiába számolt, olvasott és ötletelt napokat azon, hogy mit és hogyan fog csinálni – és főleg, hogy mit fog majd másképpen tenni –, amint megérkezik a pöttöm, ezek a tervek mind értelmüket veszítik. A tisztaság kérdésében a szülők akár ellentétes felfogást is vallhatnak. 

Az apa – legalábbis esetünkben – teljes mellszélességgel állítja, hogy elég „csak” alaposan elmosni a cumisüveget, nem kell minden etetés után fertőtleníteni. Ez az, amit az anya meg se hall, hiába mondja a gyerekorvos is. Hiszen a padló, a polcok, a bútorok, a játékok fertőtlenítése is rettentő fontossá válik abban a pillanatban, amint meglátjuk és átérezzük, mennyire pici és védtelen ez az új emberke.

A cumisüvegtől a popsitörlőig
Az alábbiakban egy gyakorló apuka összeállítását közöljük a baba születésekor beszerzendő dolgokról:

- Mindenekelőtt nyugalom. Ezt persze könnyű mondani, de a pánik, a kapkodás kicsit sem segít, csak egy rakás felesleges és drága dolgot szerzünk be miatta.
- Cumisüveg több kell, mivel a mellszíváshoz, a tápszerkészítéshez, utazások idején és vészhelyzetre is jó, ha van.
- Babakelengye: 8-10 body, ugyanennyi rugdalózó, textilpelenka (minimum 25 darab, mert ez mindenre jó), sapka, cérnakesztyű, évszaktól függően meleg holmik (bundazsák, meleg sapka, kezeslábas). Jó tanács: bár elképesztően aranyosak a babaholmik, rettentő drágák, és a pici 2-3 hét alatt mindent kinő. Egy-két új dolgot érdemes venni, de a használt ruhák is tökéletesen megfelelnek, az áruk pedig sokkal emberibb.
- Bababútor: ez mindenkinél pénztárcafüggő, de egy rácsos ágy egymás után több gyereket is kiszolgál.
- Mellszívó, cumik, fertőtlenítőedény. Ez utóbbi a cumisüvegek és a cumik mellett egyes játékok fertőtlenítésére is jó.
- Babakádat érdemes venni, mert egyszerűbb vele az élet, és igazán nem drága.
- Ágyneműből csak takarót vásároljunk, a párna ilyen kicsiknek akkor is tilos, ha egészen lapos!
- Pelenkát és tisztasági termékeket hoznak majd a látogató családtagok is, csak le kell adni a drótot, hogy melyik típus a jó. Pelust pedig a gyermekorvos is fel fog írni.

Az ember természetes fejlődésében fontos szerepe van az első két-három évnek. Ez érvényes az immunrendszerre is, vagyis alapvetően igaz az állítás, miszerint kell a gyereknek a kosz. Hogyan találkozna másként a szervezete a legyőzendő betolakodókkal?

Ha csíramentesre fertőtlenített babaszobában, búra alatt cseperedik a kisded, a szervezete olyan tehetetlen marad a baktériumokkal, vírusokkal való küzdelemben, mint iskolakerülő hetedikes az algebra terén. Vagyis szabatosan fogalmazva: kell a kosz a gyereknek!

Jó, persze nem mindegy, hogy mikortól kapja a sár-, homok- és állatszőrdózisokat, mindesetre tény, hogy szüksége van rájuk.

Tanulmányok bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik játszhattak a sárban, tapicskolhattak, lovagolhattak a kutyán, macskán, malacon, kiélhették természetes vonzódásukat a „koszos” dolgok iránt, azoknak a szervezetében felnőve 80 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki gyulladás – vagyis ritkábban lettek betegek. Ez pedig igencsak meggyőző adat.

Ám a csecsemők még nagyon érzékenyek, s ha másért nem, a magunk megnyugtatására ügyeljünk a környezetük tisztaságára. De ismerni kell a határokat. A kúszó-mászó, aztán totyogó pöttömök számára a világ felfedezéséhez hozzátartozik a latyak, a kezükben szétfolyó sár, az állati szőr és minden olyan részlet, amivel felnőttként is találkozni fognak.

Minél később szembesül a gyerek szervezete az ártalmas anyagokkal, annál többféle allergiával reagál a szervezete, és annál gyakrabban lesz beteg. A túlbuzgó szülő is hiába sterilizálja a lakást: a kert, az utca, az iskola kész „fertő” a gyerek számára.

Vagyis két lehetőség áll előttünk: a felkészülés, a gyakorlás, maga az élet; vagy egy a burok, amit folyamatos erőfeszítések árán tudunk csak fenntartani – és azt is egyre kevesebb sikerrel.

Címkék: fertőtlenítés, gyerekkori fejlődés, babakelengye, babahiigénia, kosz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!