A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Jótékony sportemberek

Utánajártunk, vajon mi motiválja az élsportolókat abban, hogy másoknak segítsenek. Futótűzként terjedt a hír a közösségi oldalon a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt, hogy a gyűlölve imádott portugál futballfenomén, Cristiano Ronaldo komoly vagyonokat adományozott, történetesen magyar gyermekek megsegítésére.

Cristiano Ronaldo
Fotó: Europress/Getty Images

A háromszoros aranylabdás ugyanis a média teljes kizárásával Böjte Csaba dévai szerzetes alapítványának segített, és erdélyi árva gyermekeket támogatott. A portugál csatár jótékonysági akcióinak köszönhetően, tavaly a legtöbbet adakozó sportolók listájának első helyét szerezte meg.

Ám nem kell a napfényes Portugáliáig utaznunk ahhoz, hogy nemes lelkű labdarúgókkal találkozzunk. A magyar gólvágó, Dzsudzsák Balázs is híres az adakozókészségéről. A magyar csatár rendezett már jótékonysági futballgálát az árvízkárosultak megsegítésére, tavaly támogatta a Bátor Tábor munkáját, és komolyabb összeget adományozott leukémiás gyerekek támogatására is.  

A zord külső érző szívet takar, legalábbis ha a fehérvári jéghokisokról van szó. A tragikusan korán elhunyt hokifenomén, ifjabb Ocskay Gábor édesapja, idősebb Ocskay Gábor az egész Alba Volán SC jégkorongcsapat lelke.

„Nagyon fontos nekünk az elesettek segítése. Lényeges a példamutatás, és az ifjúság nevelése, hiszen a jégkorong-akadémiánkon rengeteg gyermek sportol, akiket lelkiekben is nevelünk. Komoly közünk volt 2014-ben a »Movember« kampányhoz, erre rengetegen emlékeznek.

A mi jégkorongozó fiúink komolyan veszik a »Növessz bajuszt – ments meg egy manuszt!« kampányt, és bajuszt növesztenek, hogy felhívják a prosztatarákra a figyelmet. Ám a szívünkhöz a polgárdi-tekerespusztai fiatalok állnak a legközelebb.”

A fehérvári jégkorongozók ugyanis minden karácsonykor útra kelnek, és ajándékokkal megpakolva felkeresik a Tekerespusztán található szociális intézményt.

„Tíz éve látogatjuk rendszeresen az ott élő halmozottan sérült fiatalokat, tavaly egy klassz tévét vittünk nekik. A játékosaink annyira szívesen mennek oda, hogy korlátoznom kellett a létszámot, hiszen nem vihetem el mind a harminc jégkorongozót! Egy-egy találkozás alkalmával a legmarconább hokisoknak is könnybe lábad a szemük. Bízunk benne, hogy az ilyen megmozdulásaink például szolgálhatnak a gyerekek és a rajongói táborunk számára is.”

Végül pedig jöjjön két sportember és példakép, akik egymástól függetlenül ugyanolyan fába vágták a fejszéjüket. Az Utcáról Lakásba! Egyesület és A Város Mindenkié csoport tavaly indította Kispesten a „Kunyhóból lakásba” programját.

A leendő bérlők és önkéntesek részvételével rossz állapotban levő szociális bérlakásokat újítottak fel, a munkálatokban Klein Dávid hegymászó is részt vett, ő építette újjá a romos ház tetőszerkezetét. Dávid egyszer a saját érdi otthonába is befogadott egy, a közelben élő hajléktalan házaspárt, fél évig laktak nála a rászorulók.     

Az olimpiai bajnok tornász, Berki Krisztián ugyancsak szociális bérlakásokat alakított át tavaly a Habitat for Humanity Magyarország önkénteseként. Három lakást renováltak Újpesten az önkéntesek, köztük a tornász olimpikon.

A lakhatási szegénység ellen küzdő szervezet és Berki Krisztián azt tűzte ki célul, hogy minden ember egészséges, megfizethető otthonban élhessen. Az olimpikon az akcióval kapcsolatban tavaly azt nyilatkozta: senki nem érdemel olyan büntetést, hogy az utcán éljen.

Címkék: jótékonyság, élsportoló, cristiano ronaldo, dzsudzsák balázs, klein dávid, berki krisztián

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!