A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Január a felvételi és a jelentkezések ideje

A legfontosabb januári teendők a középiskolákba vágyóknál, hogy ügyesen megírják a központi írásbelit, majd az elért pontszámok ismeretében eldöntsék, melyik középiskolákba kívánják beadni a jelentkezésüket.

Fotó: Shutterstock.com

De térjünk vissza egy kicsit a vizsgákhoz. A fejben tárolt matek- és magyarismereteken kívül a legfontosabb a nyugalom megőrzése.

Hogyan készüljünk a vizsgákra?

Most már kár rémisztgetni a gyereket, hogy ha nem sikerül a vizsgája, utcaseprő lesz. Az én apukám hajdan azt mondta, nem baj, fiam, ha utcaseprő leszel, de a te utcád legyen a legfényesebb. Fellélegeztem. Visszatérve: fontos, hogy igyekezzünk a gyereket jó fizikai és lelki állapotba hozni, pihenjen, sportoljon, levegőzzön sokat.

Nem árt, ha tudjuk, hogy a gyerekek többsége amúgy is alulteljesít egy ilyen stresszes helyzetben. A statisztikák szerint a maximális 50 pontot (vagy ehhez közeli értéket) alig éri el valaki. 2023-ban a nyolcadikosoknál a magyareredmény átlagosan 33,9 pont volt, a matematika pedig 21,9 pont.

A négy- és hatosztályos intézményekbe felvételizőknél 1-2 ponttal magasabb volt az átlageredmény. És, ugye, az iskoláknak mindenképp be kell tölteni a termeket.

Azért nyilván tanulni is kell még egy picit!

Az előző évek tesztlapjai megtalálhatók például az Oktatási Hivatal oldalán, de a csoportos felkészítők és próbafelvételik még hasznosabbak, mert ott el is magyarázzák, hogyan kell megoldani a feladatot, ráadásul a csoportos vizsgahelyzet sem lesz ismeretlen.

Sok tanulónál az is nehézséget jelenthet, hogy olvashatóan írjon, ne veszítsen pontot amiatt, mert a jó választ a tanár nem tudta elolvasni. A szépírást is lehet gyakorolni.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 1. számának 46. oldalán!)

Címkék: központi felvételi a középiskolai jelentkezéshez, jelentkezési lap kitöltése a középiskolába

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!