A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hullámok hátán

"A hullám elcsitul, de az óceán megmarad" - szólt Taisen Deshimaru zen mester tanítása. Amíg azonban elcsitulnak a hullámok, az extrém vízi sportok szerelmesei sokféleképpen áldozhatnak szenvedélyüknek!

Fotó: Shutterstock.com

A bennszülöttek különös szokása

Vegyük például a szörfözést. A szó angol eredetijében szereplő surf bukóhullámot jelent. Először a Hawaii-szigetek partjainál figyelték meg azt a sajátos jelenséget, hogy a víz mozgásának iránya, erőssége és a tengerfenék tagoltsága sajátos tarajos bukóhullámokat gerjeszt. Ezeknek pedig nagy tolóereje van a part irányába.

Hamar kiderült, hogy ezt a tolóerőt kihasználva – no meg technikai tudással felvértezve – egy szörfdeszkával meg lehet lovagolni a hullámokat! Az első európai írásos említést e sportról Cook kapitány naplójában találjuk az 1700-as évekből, mely beszámol a Hawaii-szigeteki bennszülöttek eme ’különös szokásáról’.

A hullámlovaglás fellegvára a Vancouver-sziget Kanadában, de nem kevésbé gyönyörű például Cloudbreak a Fidzsi-szigeteken vagy Oahu Hawaiin – ahol a világ talán legfélelmetesebb hullámai tombolnak.

Felvonó a vízen

A szörfözés ihlette wakeboardnak kötélpályás és motorcsónakos fajtája közül is választhat a kalandra éhes vízimádó. Az elsőt Bruno Rixen müncheni mérnöknek köszönhetjük, akinek a sípályákon használt kábeles sífelvonó adta az ötletet egy olyan szerkezet megalkotására 1962-ben, mely képes a vízisízőket a vízen megfelelő sebességgel szállítani.

A motorcsónakos fajtát pedig egy ügyes houstoni ifjú, Jimmy Redmon alkotta meg, aki csónakkal vontatott szörffel akart hasítani a vízen, de a forgalomban lévő szörfdeszkákat nem erre tervezték – kettétörtek a próbálkozásakor. Mit tehetett egyebet, készített egy erre alkalmas deszkát – mellesleg megalapozva ezzel későbbi üzleti sikereit.

A széllel hajtott szörfdeszka, a windsurf ötlete Jim Drake repülőmérnök és barátja fejében született meg 1962-ban Kaliforniában, és öt év múlva már el is készült egy működőképes vízi jármű. A Hoyle Schweitzerrel folytatott tulajdonjogi és szabadalmi viták, pereskedések azonban véget vetettek az egykori barátságnak. Csak hosszú évek múlva békültek ki egymással.

Vízről indítható ernyők

Mintha a vízisít és a sárkányeregetést ötvözné a kitesurf, melynek a története sem mindennapi. George Pocock angol tanítót mindig foglalkoztatta, hogyan lehet tárgyakat –- később a saját családtagjait – a levegőbe emelni, gyerekkorának sárkányreptetési tapasztalatát felhasználva. Buzgó kísérletezései során találta fel 1826-ban a repülő bricskát (Le char volant). 

Kíváncsisága azonban további munkákra sarkallta. Ugyanebben az évben újratervezte a Kínában használt kite-ernyőket, melyekkel – befogva a szél energiáját – kenukat és kisebb hajókat tudtak vontatni. Újításának köszönhetően az ernyők hatékonyabbak lettek, s már szélesebb körben tudták őket hasznosítani: szekerek és nagyobb hajók vontatására is alkalmassá váltak.

Az 1980-as években szabadalmaztatták az első felfújható ernyőket, melyeket – elődeikkel szemben – már a vízről is el tudtak indítani. 1990-ben pedig hódító útjára indult a kitesurf mint önálló sportág. A legjobb európai kitesurf-helyek: Komin Horvátországban, a legendásan szeles partvonaláról ismert Tarifa Spanyolországban és a mesés Porto Pollo Szardínia szigetén. 

Címkék: tenger, nyár, hullám, szörf, wakeboard, windsurf, kitesurf, hullámlovaglás, szörfdeszka

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!