A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Haverkodnál egy kecskével?

Megmondom őszintén, én egyelőre csak a távolból nézegettem őket, de arcra elég jó fejnek tűnnek. Igazából akár kutyák is lehetnének, ha nem néznénk a tőgyüket, páros patájukat meg a növényevőkre jellemző hiányos fogazatukat.

Fotó: Shutterstock.com

De lehet akadálya egy szép barátságnak a hiányos fogazat? Ugye hogy nem. Az már inkább, hogy felfalják a káposztádat és felnyalják a sódat, ezután órákig kérődznek és böfögnek, arról nem is beszélve, hogy kirámolják a kamrádat, széttúrják a kukádat és felmásznak a frissen fényezett kocsid tetejére. (Is.)

Na, de Amerikában például már sok kecskét fogadtak be társnak, főleg a törpefajtákat, amelyek nem borítanak fel, ha lerohannak puszit adni. A kecske ugyanúgy követi a gazdit, mint a kutya, sőt, magányos lovaknak is jó társaságul szolgál, ha bekötik melléjük az istállóba.

Egy érdekes brit kutatás bebizonyította, hogy a kecskék igenis okosak, és képesek kommunikálni az emberrel, sőt, a szemkontaktusból is értenek. Egy londoni egyetem tudósai megfigyelték, hogy ha a jutalomfalatot rejtő dobozról kellett levenni a fedelet,amit a kísérlet során megnehezítettek, és a kecske már nem tudta önerőből megoldani, nem adta fel, hanem segítségért a jelen lévő emberhez fordult.

Ezt úgy csinálta, hogy tekintetét hol a dobozra, hol a kísérletvezetőre szegezte fáradhatatlanul, és a viselkedése is kicsit izgatottabbá vált. (És eközben arra gondolt, hogy figyelj már, te majom, nem látod, mit nézek, segíts leszedni a doboz fedelét!!! De ezt csak én gondolom.)

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 8. számának 66. oldalán!)

Címkék: kecsketej, kecske mint társ, mit eszik a kecske, okos-e a kecske

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!