A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Haverkodnál egy kecskével?

Megmondom őszintén, én egyelőre csak a távolból nézegettem őket, de arcra elég jó fejnek tűnnek. Igazából akár kutyák is lehetnének, ha nem néznénk a tőgyüket, páros patájukat meg a növényevőkre jellemző hiányos fogazatukat.

Fotó: Shutterstock.com

De lehet akadálya egy szép barátságnak a hiányos fogazat? Ugye hogy nem. Az már inkább, hogy felfalják a káposztádat és felnyalják a sódat, ezután órákig kérődznek és böfögnek, arról nem is beszélve, hogy kirámolják a kamrádat, széttúrják a kukádat és felmásznak a frissen fényezett kocsid tetejére. (Is.)

Na, de Amerikában például már sok kecskét fogadtak be társnak, főleg a törpefajtákat, amelyek nem borítanak fel, ha lerohannak puszit adni. A kecske ugyanúgy követi a gazdit, mint a kutya, sőt, magányos lovaknak is jó társaságul szolgál, ha bekötik melléjük az istállóba.

Egy érdekes brit kutatás bebizonyította, hogy a kecskék igenis okosak, és képesek kommunikálni az emberrel, sőt, a szemkontaktusból is értenek. Egy londoni egyetem tudósai megfigyelték, hogy ha a jutalomfalatot rejtő dobozról kellett levenni a fedelet,amit a kísérlet során megnehezítettek, és a kecske már nem tudta önerőből megoldani, nem adta fel, hanem segítségért a jelen lévő emberhez fordult.

Ezt úgy csinálta, hogy tekintetét hol a dobozra, hol a kísérletvezetőre szegezte fáradhatatlanul, és a viselkedése is kicsit izgatottabbá vált. (És eközben arra gondolt, hogy figyelj már, te majom, nem látod, mit nézek, segíts leszedni a doboz fedelét!!! De ezt csak én gondolom.)

Visszatérve az alapkérdéshez, hogy haverkodjunk-e a kecskével vagy sem, mindenki döntse el maga, mert például sörözéshez is kiváló, ahogy ezt a reklámból tudhatjuk, igaz, lehet, hogy pont egy Elek nevű ezermestert fogunk ki. De az biztos, hogy fűnyíróra többé nem lesz szükségünk.

Min somolyogsz?

A kecskének azért olyan átütő a pillantása, mert a pupillája vízszintes, a szeme színe pedig általában világos. Ettől tűnik úgy, mintha folyton vészjóslóan mosolyogna. Min röhög ez, gondolhatjuk, tud valamit, amit én nem? Hoppá, hol is a káposztám???

Fura ízlésük van

Ne dőlj be a látszatnak és a macsó külsőnek, ha egy szakállas mekegővel találkozol, mert nagyon is lehet, hogy az illető csaj. Szakálla ugyanis mindkét nemnek nő, ezért is hívják ezt a fazont kecskeszakállnak, és nem pasiszakállnak.

Fotó: Shutterstock.com

Ez most kecske vagy juh?

Ki tudja? Néhány kecske- és juhfajta ugyanis erősen hasonlít egymásra. Általában a kecskék farka rövid és felfelé áll, a juhoké hosszú és lelóg. De mivel vannak rövidebb farkú juhok is, a választ örök homály fedi. (Amúgy meg nem mindegy???)

Kecskematek

  • A kecske várható élettartama tizenöt-tizennyolc év, de hallottunk már 24 évet megért vén kecskéről is.
  • Az EU-ban fellelhető kecskék létszáma több mint 17 millió.
  • Hazánkban a kecske a mintegy 570 nyilvántartott növényből 500-félét eszik meg.
  • Ha választhat, 60 százalékban falevelet kajál, így veszélyezteti a növendék fákat.
  • Tízezer éve háziasítottuk őket, és még mindig leginkább csak kajának számítanak.

Mit kérsz vacsira?

  • Ha a kecske kalandos kedvében van, megeszi a kartondobozokat, papírokat, konzerveket és ruhákat is, mindegy, csak elég izgi legyen a szaga.
  • Ha viszont nagylelkű hangulatba kerül, baj nélkül zabálja fel azokat a növényeket is, amelyek más állatokra nézve veszedelmesek lennének.
  • Mindig új élvezetekre vágyik, így mindenütt csak keveset tép, de a legjobb falatnál sem időzik sokáig. Ebbe is, abba is belekóstol, és olyan meredekre is felmászik a kajáért, ahova a tehenek például nem.

Gyógyító kecsketej

A kecske teje a tehéntejnél enyhén édesebb, tejszínesebb ízű. Azok is fogyaszthatják, akik allergiásak a tehéntejre. A belőlük készült sajtra ugyanez igaz. A népgyógyászat világszerte számos betegség gyógyításában használja a kecsketejet, például a tbc-t is sikeresen kezelték ezzel, amikor még nem volt ismert az antibiotikum.

Az ókor óta tudjuk, hogy az anyatej pótlására is a kecsketej a legalkalmasabb, mivel összetétele a legjobban hasonlít az anyatejhez. Állítólag Zeuszt is kecsketejen nevelték.

Címkék: kecsketej, kecske mint társ, mit eszik a kecske, okos-e a kecske

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!