A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hajbajok és gyógyításuk

Gyakori probléma, hogy ha valami bajunk van, az meglátszik a hajunkon. Elvékonyodik, hullani kezd, zsírosodik, korpásodik a hajunk. Olykor ez az első tünete annak, hogy szervezetünkben valami nem működik jól. Ilyenkor öngyógyítás helyett szakképzett hajgyógyász segítségére lehet szükség, aki a vizsgálatot és kezelést speciális fejbőr-kozmetológiai gépekkel és módszerekkel és biológiailag aktív hatóanyagokkal végzi.

Fotó: Fejér Gábor

Legfontosabb a diagnózis

Novotni Gabriella hajgyógyász, mesterfodrász 20 éve gyógyítja a különböző haj- és fejbőrproblémákkal hozzáfordulókat. Azt mondja, hogy a legfontosabb a pontos diagnózis. Ennek felállításához mikrokamerás vizsgálatot végez.

A mikrokamerás vizsgálat során kétszázszoros nagyításban a fejbőr, hajgyökér és hajszálszerkezet állapota is ellenőrizhető. A fejbőr-kozmetológiai módszerrel és anyagrendszerrel speciálisan, egyénre szabott kezeléseket állíthat össze.

- A hajgyógyász – mondja a szakember – belső problémákra is rávilágíthat, mert a fejbőrünk jelzi testünk és lelkünk működési zavarait. A felborult hormonális, érzelmi egyensúly ugyanis hajhulláshoz, foltos kopaszodáshoz, korpásodáshoz, hajritkuláshoz, zsírosodáshoz, seborrheás fejbőrhöz vezethet.

Ha azt vesszük észre magunkon, hogy megváltozik a hajunk minősége, színe, tartása vagy vastagsága, annak biztosan oka van. Az ok lehet valamilyen érzelmi megrázkódtatás, például szeretett családtagunk elvesztése. De akár egy válás, szakítás is.

Sokszor menopauza, psoriasis, tehát pikkelysömör, esetleg gyógyszermellékhatás, kemoterápia okozza a hajvesztést. Az októl függetlenül, sikeresen lehet javítani az állapoton.

A kezelés mindig egyénre szabott

Minden esetben – mondja –, amikor túlzott mértékű hajhullást látunk, stimulálnunk kell a szőrtüszőt, elősegítve ezzel a vérellátást. A kezelés akkor válik igazán hatásossá, ha két irányban hat. Nem csak megfékezi a hajhullást, de elősegíti a normál haj újra kinövését. A kezelés azonban mindig egyénre szabott, hiszen mindenkinek más a problémája, és a problémáját más okozza.

A hajhullást kiváltó leggyakoribb okok
- pajzsmirigy, vese, női hormonproblémák
- hosszan tartó láz
- véralvadásgátló szerek szedése
- fogyókúrás gyógyszerek
- diéta (kevés vitaminbevitel) egyoldalú táplálkozás
- rossz vérkeringés
- alacsony vérnyomás
- fogamzásgátlók szedése
- vitaminhiány, ill. túladagolás
- időskori kopaszodás
- pszichológiai
- helyi fertőzések
- gyulladás (fog, mandula stb.)
- hormonális problémák
A hajhullás lehet foltos és szétszórt, azaz diffúz. Mindkettő maradandó kopaszodáshoz vezet akkor, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul.

Ezt nem kell megvárni. Időben érdemes szakemberhez fordulni, mert ha a hajszemölcs nem pusztul el, csupán a rajta elhelyezkedő mátrixsejtek osztódása szűnt meg egy időre, könnyebb segíteni.

Az átmeneti hajhullás kezelésének célja a hajszálakat létrehozó mátrixsejtek osztódásának serkentése, a keratinképzés és a hajas fejbőr anyagcseréjének fokozása.

- Másként, másért kell a nőket, a férfiakat és a gyereket kezelni?

- Természetesen. A nők genetikai kopaszodási folyamata eltér a férfiaknál lezajló folyamatoktól – folytatja a szakember.

- Míg a férfiak esetében fokozatosan húzódik V alakban hátra a hajvonal, addig a nőknél rendszerint diffúz módon ritkul a haj a fejtető területén. A genetika azonban rendszerint önmagában nem elég ahhoz, hogy kialakuljon a hajhiányos állapot.

A hormonoknak ebben a folyamatban legalább annyira fontos szerepük van. A női szervezet is termel férfihormonokat a mellékvesékben és a petefészekben. A kopaszodás kialakulásáért a tesztoszteronból képződő Dyhidrotesztoszteron, a DHT felelős. A kezelésnél több tényezőt is figyelembe kell venni.

Előfordulhat, hogy a fejbőrön elszaporodik a Pytirosporum Ovalis nevű gomba, amely a száraz korpa kialakulásáért felelős. Ez a gomba zsírsavakat szabadít fel, melyek a seborreheás dermatitísz tüneteit produkálják. .Ez is folyamatos hajvesztést eredményez.

- Gyerekeket is hoznak önhöz?

- A gyerekkori hajhullás előfordulása sokkal gyakoribb, mint azt a legtöbb ember elképzeli. Sok oka lehet. Az okok súlyossága szerint kell szakorvoshoz vagy hajgyógyászhoz fordulni.

- Mit tehet a hajgyógyász?

Roncsolt haj
A haj 97%-át a keratin nevű fehérje, 3%-át pedig víz alkotja. Lemezkéi egymást tetőcserépszerűen fedik. A lemezkéket a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vonja be, mely védi a hajszálat a károsító környezeti hatásoktól. Élete során a haj különféle természetes és kémiai agresszióknak van kitéve, melyek mélyen megváltoztatják a szerkezetét, és hatására megszűnik a sejtközi kötőanyag egyensúlya. A hajszálak kilyukadnak, a haj olyannyira elvékonyodik, hogy letörik. Ezen is tud a hajgyógyász segíteni. A hajszálakat biokémiai eljárással építi vissza. Az orvostudomány által kifejlesztett természetes biokémiailag aktív hatóanyagok, mind "pro" anyagok, amelyek tökéletesen beépíthetőek, mert testazonosak, ezért tudunk végleges gyógyulást elérni.
Természetes, gyógynövény-alapanyagú termékcsalád segítségével oldja meg a fejbőrön tapasztalt elváltozásokat, kóros tüneteket.

Az eljárás a bőr élettani működését megváltoztatva szünteti meg a zavarokat, állítja helyre a biokémiai egyensúlyt.

A hajgyógyászatban kiemelkedően fontos, hogy szervezetünket a szükséges ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is támogassuk. Ezáltal a hatóanyagok is jobban hasznosulnak.

Az antioxidánsok a kulcsai annak, hogy minden, a szervezetünk számára szükséges anyagot megfelelő módon tudjunk hasznosítani.

Természetes antioxidánsok például: aszkorbinsav (C-vitamin) retinol (A-vitamin) tokoferol (E-vitamin), valamint a szőlő héjában (és ezáltal a minőségi vörösborokban) található rezveratrol nevű vegyület.

Valamint kiemelten fontosak a flavonoid névvel összefoglalható anyagok, melyek a legkönnyebben felvehető csoportot képezik.

Fontos kiegészítő kezelés az oxigénterápia is. A természetes alapú hatóanyagok és festékek bejutását oxigén- és ózonterápiás készülékeinkkel segítjük. Én fel szoktam hívni a figyelmet az elektroszmog káros hatásaira, és arra is, hogyan tudjuk ezt mobiltelefonos, számítógépes világunkban kivédeni.

Címkék: gyulladás, hajhullás, korpás haj, roncsolt haj, hajproblémák, hajgyógyászat, dht

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!