A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyerekkori szenvedélyből művészi album

Mielőtt címmel megjelent Trokán Nóra első fotóalbuma, amelyben közel 200 fotón keresztül enged betekintést a színházi kulisszák mögé. A fekete-fehér művészi felvételek a budapesti és vidéki színházi szakma legintimebb pillanatait villantják fel. Az album megmutatja, hogy mi történik előadás előtt, mit érez és mi látszik egy színészen vagy színésznőn, miközben az esti szerepére készül.

Fotó: Trokán Nóra

Trokán Nóra 2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem Forgács Péter–Hegedűs D. Géza–Marton László osztályában. A diplomázást követő években a kecskeméti Katona József Színház társulati tagja volt, majd 2013-tól szabadúszóként számos budapesti és vidéki előadásban látható.

Színésznőként mindenki ismeri, de fotós szenvedélye sokak számára eddig ismeretlen volt, pedig gyerekkora óta érdeklődik a fotóművészet iránt.

– Már nem is emlékszem, hogy honnan jött a fotózás szeretete, de mindig is érdekelt – mesélte Nóra. – Nem tanultam sosem, nem volt bennem az, hogy „én akkor most fotós szeretnék lenni”, csak szeretem megörökíteni az adott pillanatot. Sokat fényképeztem utazásaim során, és sok kellemes visszajelzést kaptam a képekről. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy valamit mégis kéne ezzel a szenvedéllyel kezdeni.

– Mi volt a kezdő inspiráció?

Pár éve a londoni Nemzeti Színházban jártam, és az előadás után a színház ajándékboltjában megláttam egy albumot. Színészekről készült fotók voltak benne színpadra lépés előtt. Nagyon izgalmasnak éreztem a témát, és eszembe jutott, hogy nálunk ilyen még nincs, pedig milyen jó lenne megörökíteni a színészeket ebben a szituációban. Ezek azok a legintimebb pillanatok, amelyek a közönség előtt láthatatlanok.

Amikor egy hétköznapi helyzetből, apából, szerelmes nőből, gyászoló emberből egy óra alatt válik a színész az aznap este általa alakított megcsalt férfivá, apácává vagy akár hősszerelmes emberré – tette hozzá a színésznő, aki szerint azzal, hogy ő maga is szakmabeli, könnyebb helyzete volt, mint egy külsős fotósnak.

– Engem talán jobban elfogadtak, mintha egy idegen fotós lett volna bent ezekben a percekben. Nekem előny, hogy tudom, hova kell menni, mi fog történni, és mi a fontos. Ez tényleg egy nagyon intim helyzet, mert van, akivel együtt is játszom, sőt, csináltam úgy is fotót, hogy közben már én is jelmezben voltam. A kollégák nagyon megértőek voltak velem, így tényleg olyan képek tudtak születni, mint amilyeneket én megálmodtam. 

A Mielőtt közel kétszáz válogatott fekete-fehér képet tartalmaz mások mellett a Budapesti Operettszínház, a fővárosi Katona József Színház, a Nemzeti Színház, az Örkény Színház, a Pintér Béla Társulat, a Vígszínház, valamint a Kecskeméti Katona József Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeiről.

Címkék: mielőtt, fotóalbum, trokán nóra

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!