A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gillian Anderson: Scully ügynök már a múlté - az igazság ideát van

Gillian Anderson neve egy teljes generáció számára egyet jelent az X-aktákkal. Dana Scully, a Szövetségi Nyomozóiroda ügynöke nézők millióit ültette a képernyőhöz. A sci-fi sorozatot és annak szereplőit egyébként az is ismerte, aki nem is nézte, hiszen mindenki erről beszélt. A sikerhez a földönkívüliek témáján túl a zene is nagyban hozzájárult: a sokat sejtető, titokzatos hangulatú főcímzene ma is itt cseng a fülünkben. A ma 55 éves Gillian Anderson - dacára az X-akták hihetetlen népszerűségének - szerencsére képes volt maga mögött hagyni Scully ügynök szerepét. Ő lett Margaret Thatcher vagy épp Eleanor Roosevelt. Ugyanakkor a Scully-hatás tudományosan bizonyított tény: miatta (is) fordultak a nők a tudomány felé.

Fotó: Disney+

Gillian Anderson Chicagóban született, gyerekéveinek jelentős részét mégis Londonban töltötte, 11 éves volt, amikor családja visszaköltözött az egyesült államokbeli Michiganbe. A színpad mindig is vonzotta, lázadó tinédzserként egy punkbandában is énekelt, de közben színészi ambíciókat dédelgetett.

A középiskola után New Yorkba költözött, ahol pincérnőként kezdett el dolgozni, később színházakban kapott lehetőséget. Még ezt sem érezte az igazinak, ezért Los Angelest választotta, hogy ott valóban beindíthassa színészi karrierjét.

Elmondása szerint nagyon sok televíziós sorozat szerepét utasította vissza, míg nem véletlenül behívták az X-akták meghallgatására, ahol a sorozat készítője, Chris Carter egyből főszerepet ajánlott a fiatal színésznőnek. Valamiért érezte, hogy erre már nem mondhat nemet… És megkezdődött a menetelés. A Golden Globe-díjon kívül Emmyt és SAG-díjat is nyert Dana Scully megformálásért.

Az X-akták bizony egy nagyon népszerű amerikai televíziós sci-fi sorozat volt. Kilenc évadot ért meg 1993-tól 2002-ig, de még két mozifilmet is forgattak belőle, amelyek 1998-ban az X-akták – Szállj harcba a jövő ellen, illetve 2008-ban az X-akták: Hinni akarok címmel jelentek meg. Volt egy kisebb újravirágzása: 2016-ban a 10. évad és 2018-ban a 11. évad is elkészült.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 3. számának 16. oldalán!)

Címkék: x-akták, gillian anderson, the first lady, netflis-sorozat, sex education, dana barbie-baba, gillian andersin foundation

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!