A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Fiú vagy lány?

Mitől lesz valaki nő? A genetikai képletétől? A nemi szerv határozza meg, a kromoszóma, a neveltetés? Hogy kinek neveltek, vagy hogy kivé akarunk válni?

Fotó: Thinkstock

„A nővé – vagy férfivá – válás rendkívül törékeny folyamat, az elsődleges (születéskor jelen levő), másodlagos (később kialakuló) és harmadlagos (pszichés, viselkedésbeli) nemi jellegek együttesen határozzák meg – mondja dr. Fulcz Ágnes endokrinológus. – Épp ezért nem minden esetben mondható meg egyértelműen és teljes bizonyossággal a születés pillanatában egy csecsemőről, hogy kisfiú-e, vagy kislány."
 
Olykor előfordul, hogy a lánynak nevelt és nőként élő, kívülről nőnek látszó és nőként nemi életet is élő lány genetikailag nem tekinthető egyértelműen nőnek. Az élsport világában például nem ritka, hogy női sportolókról egy-egy vizsgálat során derül ki: tesztoszteronszintjük a férfiakéval azonos.
 
Genetikai képletük maszkulin vonásokban, mély hangban és férfias termetben nyilvánul meg. Előfordul azonban, hogy az XY kromoszómával rendelkező lányok manöken alkatú és feltűnő szépségű teremtések, akik egészen fiatal koruktól rengeteg elismerést, külső megerősítést kaptak a nőiességüket illetően.
 
Szexuális életükben sincs zavar, csak épp amikor gyereket szeretnének, nem esnek teherbe. Rendkívüli traumát jelent szembesülni a fogamzóképtelenségükkel és genetikai értelemben vett férfiságukkal. 
 
Ezek a rendellenességek szerencsére igen ritkák. Minden nőben van egy kis férfiasság, és minden férfiban egy kis nőiesség, még ha a kromoszómáink és a hormonszintünk szerint száz százalékig nők vagy férfiak vagyunk is.

Címkék: nemi identitás, fiú vagy lány, női homonok, férfi hormonok, nemi jelleg

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!