A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Felkészülés a központi felvételire

Tik-takk, közeleg a nagy nap, a központi írásbeli napja. Igaz, megelőzi egy karácsony meg egy szilveszter, de aztán jön a január 20-a, és a diákok bevonulnak a középiskolákba magyart és matekot írni.

Fotó: Shutterstock.com

Hogy melyik iskolába, az nem számít. Amelyik tart központi írásbelit, oda be szabad menni tesztet írni, ha előzőleg jelentkezett az ember. A legegyszerűbb, ha a hozzánk legközelebbi, legkönnyebben megközelíthető suliba megyünk, annál kevesebb a bonyodalom.

Új év, új suli!

A központi írásbeli felvételi vizsgát 2024. január 20-án, szombaton délelőtt 10 órakor tartják minden felvételiző számára. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon vizsgáznak a nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumba jelentkező, és a kilencedik osztályba készülő diákok is. Amennyiben erről a vizsgáról valamilyen komoly, igazolható indokkal, például betegség miatt lemarad az ember gyereke, 2024. január 30-án, délután 14 órakor pótló központi felvételi vizsgát tehet. Vigyázat, több lehetőség nem lesz a központi felvételi megírására.

Az írásbelire jelentkezni kell!

A középiskolai felvételi írásbeli vizsgájára abban az iskolában kell jelentkezni, ahol a diák meg szeretné írni a tesztet. Ehhez szükséges az Oktatási Hivatal honlapján megtalálható tanulói jelentkezési lap. A vizsgát bármelyik vizsgaszervező középiskolában meg lehet írni, attól függetlenül, hogy utána jelentkezik-e az intézménybe a diák.

Fontos, hogy az írásbelire való jelentkezés nem egyenlő a kiválasztott középfokú iskolákba való jelentkezéssel. A jelentkezési határidő 2023. november 30.

Fotó: Shutterstock.com

Így rakódnak össze a hozott és szerzett pontok

Nem minden középiskola követeli meg a központi írásbelit, de a legtöbb igen. Mintegy 500 középiskola előírja, hogy a jelentkező tanulók vegyenek részt a központi írásbelin. Mivel több iskola is szerepel a gyermek listáján, mindenképp érdemes megírni a tesztet.

A mostani írásbeli felvételi két elemből áll, a központi matematika- és magyartesztből, amely objektíven értékeli és összehasonlíthatóvá teszi a diákok teljesítményét. Az írásbelik általában 50-50 pontot érnek, de előfordul, hogy valamelyik iskola nem egyenrangúan osztja el a pontokat a két tárgy között. Emellett az adott iskolák figyelembe vehetik a szóbeli vizsgán nyújtott teljesítményt és az általános iskolai osztályzatokat.

Iskolánként más-más számít bele a pontszámba

Az írásbeli teszt tantárgyanként 45-45 perces. A gimnáziumok, a technikumok és a szakgimnáziumok háromféleképpen kalkulálhatnak a jelentkezők pontjaival:

 • vagy csak az általános iskolai jegyeket
 • vagy az általános iskolai jegyeket és a központi írásbeli felvételi vizsga eredményét
 • vagy az általános iskolai eredményeket, a központi írásbeli és az intézmény saját szóbelijén szerzett pontszámot veszik figyelembe. A központi írásbelin mindkét tantárgyból 50-50 pontot lehet szerezni.

A diákok összpontszámának (200 pont) legalább felét a központi írásbeli felvételi vizsga eredményének kell adnia, nyilván csak azokban a középiskolákban, amelyek kötelezővé tették a jelentkezők számára a vizsga megírását. Arról az adott iskola dönt, hogy mindkét tárgyból kéri-e a vizsga eredményét, az is előfordulhat, hogy vagy csak a magyar, vagy csak a matek pontszámát számítják be. De az is lehet, hogy az egyik tantárgy pontszámát nagyobb súllyal veszik figyelembe, mint a másik tárgyét. A pontos szabályokat az intézmények felvételi tájékoztatójában lehet megtalálni.

Ennek a pontszámnak sok középiskolában van még egy funkciója: vannak olyan intézmények, amelyek szóbeli behívási ponthatárt is húznak, vagyis csak azokat a jelentkezőket hívják be szóbelizni, akik az írásbelin elértek egy bizonyos pontszámot.

Fotó: Shutterstock.com

Mennyit ér a szóbeli?

A szóbeli vizsga, ha tart ilyet a középiskola, a diákok összpontszámának maximum 25 százalékát határozhatja meg. Nem kell megijedni tőle, mert ha a gyermek szorongós egy írásbelin, nagyobb eséllyel kitűnik a szóbelin a tájékozottságával, jó beszédkészségével, általános intelligenciájával, személyes kisugárzásával. Ha azonban éppen a szóbeli vizsga okoz nehézséget számára, olyan iskolát kell választani, ahol nincs ilyen elvárás. Hogy az adott iskola tart-e szóbelit, az iskola tájékoztatójából lehet megtudni.

A szakképzés mellé ösztöndíj jár!

A szakképzési rendszer a 2020/21-es tanévre alakult át, jelenleg két iskolatípus működik: technikumok és szakképző iskolák. (Erről előző számunkban már részletesen írtunk.)

- A szakképzések mindkét iskolatípusban két részből állnak: az első szakaszban közismereti tárgyakat (például magyart, matematikát, történelmet) tanulhatnak a fiatalok, emellett ágazati alapozást kapnak a szakmai tárgyakból. Az első szakasz egy ágazati alapvizsgával zárul, ezután kell dönteni arról, melyik szakma tanulásával folytatják a tanulást. 

A második szakasz a szakirányú oktatást jelenti, ezt a hároméves szakképző iskolai képzés esetén duális képzésként is elvégezhetik. Az iskola- és szakmaválasztásban segítenek ezek az oldalak: ikk.hu/szakmakartyak/agazatok. Itt ágazatokra bontva lehet megnézni, melyik ágazathoz milyen szakmák tartoznak, és hogy melyik képzést melyik oktatási intézmény indítja. 

Fontos tudni, hogy a szakképzés alapozó időszakában a diákok állandó összegű ösztöndíjat kapnak mindhárom szakirányú oktatás esetén. Az ágazati alapképzés után az ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredménytől függ. Azok, akik az alapképzés után duális képzésben tanulnak tovább, munkaszerződést kötnek és munkabért kapnak. A bér alapja előre meghatározott, most például 100.000 Ft az alap, ennek viszonylatában határozzák meg az egyes tételeket.

- A technikum első évben 8 százalék a havidíj, azaz 8000 Ft-ot kapnak a diákok. Később az összeg a tanulmányi eredmények függvényében változik, a szakmai képzés idején ez havi 50 ezer forintnál is több lehet.

- A honvédelmi képzést erősen támogatja a kormány. Honvédelmet gimnáziumban is lehet tanulni, aminek a támogatása a tanulmányi eredménytől függően 11 ezer forinttól 67 ezer forintig terjedhet havonta, 10 hónapon át, és a Béri Balogh Ádám-díjra is számíthatnak a tanulók. https://kadetprogram.hu/osztondijak/

Fotó: Shutterstock.com

Nehéz bejutni a kedvenc sulinkba?

Az Oktatási Hivatal honlapján meg lehet tudni, hogy melyik iskolában milyen létszámú osztályok indultak az előző évben, hányan jelentkeztek, hányan jelölték meg első helyen az adott sulit vagy tagozatot, mekkora volt az utolsó bekerülő diák pontszáma. Ezek az adatok segítséget nyújtanak eldönteni, hogy mekkora lenne az esélye a gyermekünknek az adott intézményben.

Aktuális határidők:

 • 2023. október 20.-  A középfokú iskolák közzéteszik a felvételi tájékoztatóikat a honlapjaikon.
 • 2023. november 1-jétől az Oktatási Hivatal iskola- és tanulmányi terület keresője is elérhető. https://kifir2.kir.hu/TTJegyzekKereso
 • 2023. november 15. -  Az Oktatási Hivatal e naptól teszi közzé az elérhető írásbeli vizsgahelyszíneket. A jelentkezést a diákoknak kell indítaniuk, közvetlenül a vizsgát szervező középiskolában! Ez ügyfélkapun keresztül is lehetséges. Vizsgahelyszín-kereső: https://kifir2.kir.hu/TTJegyzekKereso/Home/VizsgaHelyszinKereso. A vizsgát bármely helyszínen meg lehet írni. A vizsgahelyszín nem függ a választandó iskolától. Válasszuk a legkönnyebben megközelíthető helyszínt!
 • 2023. november 30. - Jelentkezési határidő a központi felvételi vizsgára

Fotó: Shutterstock.com

A hátrányos helyzetű tehetséges nyolcadikosok segítése

Az Arany János Tehetséggondozó Program (hátrányos helyzetű tehetséges nyolcadikosok továbbtanulásának segítése) igénybe vehető a diákok számára. https://www.oktatas.hu/kozneveles/aktualis_tanev_esemenyei/arany_janos_tehetseggondozo_program_palyazat_8evf

 • 2024. január 18. – A pályázatok benyújtásának határideje.
 • 2024. január 19. – A program iskolái megszervezik a találkozást a pályázókkal.

Mennyi az annyi?

 A felvételi pontszámok négy forrásból állnak össze:

 • A hozott pontok a 7. év végi és a 8. félévi bizonyítvány különböző tantárgyaiból. Hogy melyik tantárgyakból, ez középiskolánként változik. Általában egy jegyet képeznek a magyar nyelvtan- és irodalomjegyekből, de vannak iskolák, ahol külön számítják be. Ezenkívül a matematikaosztályzatokat, illetve egy természettudományi tárgy jegyeit veszik alapul.
 • A központi írásbeli pontszáma magyarból
 • A központi írásbeli pontszáma matekból
 • A szóbeli eredménye (A középiskolák honlapján feltüntetik, hogy az iskola milyen jellegű szóbelit tart, és hogy annak eredménye milyen súllyal hat az összpontszámra.) Van, ahol tételt kell húzni magyarból és matematikából, de olyan is van, ahol csak elbeszélgetnek a gyerekkel, hogy megismerjék az érdeklődési körét és az általános műveltségét, például, hogy milyen magyar tudósok kaptak Nobel-díjat 2023-ban. Olyan középiskola is van, ahol nem tartanak szóbeli vizsgát, hanem az 5. és 6. osztályos jegyeket számítják be a pontokba.
 • Művészeti iskoláknál előfordul, hogy portfóliót is visznek magukkal a diákok a szóbelire, máshol motivációs levelet is kérhetnek.

Fotó: Shutterstock.com

Figyelem!

 • Az iskolák általában megszabják, milyen ponthatártól hívják be a gyermeket szóbelizni. Ha nem hívják be, akkor nem érte el a megszabott pontot.
 • Előfordul, hogy a középiskola nem értesíti a diákot, hogy mikor van a szóbeli, ezért a választott iskola honlapját folyamatosan figyelni kell.
 • Ha a tanuló több középiskolába is jelentkezett, előfordulhat, hogy a szóbeli vizsgák időpontjai egybeesnek. Ilyenkor egyeztetni kell az iskolákkal.

Címkék: központi felvételi 2024, felvételi pontszámok kiszámítása, határidők a középiskolai felvételihez

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!