A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ezek a tavaszi fáradtság legbiztosabb ellenszerei

Elegünk van a télből, a sötétségből. Rosszul alszunk, álmosan kelünk, fáradtan dolgozunk, miközben indokolatlanul feszültek, ingerlékenyek vagyunk. Tömjük magunkba a rosszkedvűző csokit. Nem vagyunk betegek, de itt fáj, ott fáj. Rossz a közérzetünk. Tenni kéne valamit. De mit? Mi ez a tél végi energiahiány? Mi okozza?

Fotó: Shutterstock.com

Fényhiány

A fény életfunkcióink alapvető szabályozója. A retinán keresztül jut szervezetünkbe. Befolyásolja a testhőmérsékletet, a hormonszintet. A fényhiány okolható azért, hogy a téli időszakban csökken a melatonin és szerotonin hormonok termelődése, márpedig ezek a kedélyállapotért és a helyes alvási ciklus kialakításáért felelősek.

Egyes tanulmányok szerint összefüggés fedezhető fel a rosszkedv és az alacsony D-vitamin-szint között, mely szintén napfény hatására termelődik a bőrben. Nem véletlen, hogy a téli depresszió gyakoribb azokban az országokban, ahol rövidebbek a nappalok. Mit tehetünk ellene?

A mozgás kiemelkedő fontosságú: termeli az endorfint, feldob, vitalitást ad. Bármilyen otthoni mozgás megteszi, de a buszozás helyett megtett napi séta is elég lehet. 

Étkezési szempontból lehet javítani a helyzeten halolajtartalmú étrend-kiegészítővel, ami Omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely segít a depresszió legyőzésében. Emellett nem csak a megfázás ellen, de hangulatjavítónak is kiváló a C- és a B-vitamin megfelelő bevitele.

A banán és a csoki is boldogságérzetet ad – persze módjával fogyasztva, mert utána jöhet a tavaszi depresszió a kihízott ruhák miatt.

A nők ösztönösen alkalmazzák téli rosszkedv ellen a divattervezők által is jól ismert módszert: a színes, vidám ruhák, kiegészítők viselését is. Egy piros, sárga vagy kék sál, sapka nemcsak az öltözködést dobja fel, hanem a kedvünket is.

Fotó: Shutterstock.com

Vitaminhiány

Amíg tart a hideg, a megfelelő ásványi anyag- és vitaminpótlás testi-lelki egészségünk védelme érdekében különösen fontos. Lássuk a legfontosabbakat!

Q10: A mitokondriumok az egész szervezet energiatermelő erőművei. Ezek az erőművek nem működhetnének koenzim Q10 nélkül. A Q10 segítségével alakulnak át a cukrok és zsírok a szervezet számára hasznosítható energiává. Sajnos az életkor előrehaladtával a Q10-termelés fokozatosan csökken. Pótolnunk kell tehát.

D-vitamin: Egyre több tanulmány, kutatás szól a fokozott D-vitamin-bevitel fontosságáról, különösen télen, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nyáron is. A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok épségének megőrzéséhez, nélküle a többi vitamin és ásványi anyag sem tud kellőképpen felszívódni.

Omega-3: A zsírsavak nagy részét sejtjeink elő tudják állítani, azonban van két kivétel. A linolsav, mely az ómega-6 és az alfa linolénsav (ALA), mely az omega-3 családba tartozik. Ezek az úgynevezett esszenciális zsírsavak. Ezeket a zsírsavakat a táplálékkal kell bevinni a szervezetünkbe. 

C- és E-vitamin: Fontosságukra senki figyelmét nem kell felhívni ma már. Miként azt is mindenki tudja, hogy miért fontos a kalcium és magnézium megfelelő arányú bevitele   

Bioflavonoidok: A növények nagyon fontosak a különböző környezeti ártalmak, például a sugárzások, a káros szabad gyökök és a környezeti mérgek által okozott károsodások kivédése miatt. Ezt a rendkívüli képességet a bioflavonoidnak nevezett, egyedülálló hatékonyságú, összetett molekulák okozzák.

Amikor növényi eredetű élelmiszereket fogyasztunk, ezek a molekulák átkerülnek szervezetünkbe, és bennünket is megvédenek a már említett, egyébként halálos környezeti ártalmaktól. Ha nem elégséges a táplálékkal való bevitel, pótolni kell őket.

Miből mennyit és milyen formában? 

A hivatalosan ajánlott napi vitamin- és ásványianyag-bevitelről vitatkoznak a szakemberek, de egyre több kutatás bizonyítja, hogy a hivatalosan javasolt mennyiségeknél sokkal többre van szükségünk. A tél végén javasolt napi vitamin- és ásványianyag-bevitel mennyisége és természetes forrásai a következők. 

 • A-vitamin: 1 mg – 10 dkg csirkemáj, 2 db tojás
 • D-vitamin: 0,005-0,006 mg – 20 dkg tonhal, 10 dkg Rama margarin
 • E-vitamin: 12-15 mg – 15 dkg gesztenye, 5 dkg dió
 • K-vitamin: 70-80 mg – 10 dkg savanyú káposzta, 10 dkg spenót
 • C-vitamin: minimum 100 mg – 20-25 dkg zöldség, citrusféle naponta 3 alkalommal
 • B1-vitamin: 1,2-1,4 mg – 10 dkg búzacsíra, 15 dkg sovány sertéshús
 • B2-vitamin: 1,2-1,6 mg – 20 dkg mogyoró
 • B6-vitamin: 1,2-1,6 mg – 20 dkg hús, hal, zöldségfélék  
 • Magnézium: 300-350 mg – 5-10 dkg olajos mag, teljes kiőrlésű gabona, tej, máj
 • Cink: 9-10 mg – 20 dkg csirkemáj, 5 dkg szárazbab
 • Foszfor: 700 mg – 20 dkg olajos hal, 1 tojássárgája
 • Kálium: 2000 mg – 20-25 dkg zöldség, gyümölcs naponta 2-3 alkalommal
 • Kalcium: 1000 mg – 15-20 dkg sajt, 20 dkg juhtúró, 10 dkg mák
 • Vas: 12-15 mg – 20 dkg csirkemáj

(Forrás: Táplálkozási Akadémia)

Fotó: Shutterstock.com

Víz- és tápanyaghiány

A kinti hideg, a hűvös, szárító hatású szél, kevesebb napsütés, a szobában való hosszú tartózkodás, a kevesebb vitamin bőrproblémákat is okozhat. Ilyenkor bőrünk sokat veszít zsír- és víztartalmából; ezek pótlása, a bőrregenerálás fontos feladata.

Hidegben a bőr erei összehúzódnak, a periferikus helyekre (végtagok, orr, fül) kevesebb vér kerül. A bőrnek friss, tiszta levegőre és napi legalább három liter folyadékra és megfelelő krémekre is szüksége van.

A szem környékének érzékeny bőrére az olajbogyó-kivonat, hyaluronsavat tartalmazó krém ajánlható. A szőlőmagolaj táplálja, ránctalanítja a bőrt.

A nappali krém tartalmazzon mandulaolajat, avokádó, búzacsíra- vagy olívaolajat, fitoszteroidokat. A növényi olajok védik, hidratálják, regenerálják a bőrt, és gyorsan felszívódnak.

A fitoszteroidok hatóanyagai intenzíven hidratálják a bőrt akár 24 órán keresztül is. Lenyűgöző védelmi hatása van a bíbor kasvirágnak (Echinacea Angustifolia) a bőrt károsító környezeti tényezőkkel szemben. 

Címkék: fényhiány, d vitamin, magnézium, vitaminhiány

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!