A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Enni vagy nem enni?

Íme, a megfejtőkód, amellyel fölismerhetjük a táplálkozási "jótanácsbiznisz" hasznos és haszontalan résztvevőit.

Fotó: Shutterstock.com

Margarin vagy vaj? Tojás vagy nem tojás? Cukor vagy édesítő? Évek óta folyik a háború a laborokban és a reklámokban. Gyakran tűnhet úgy, hogy csak a készletek kisöprése vagy a világpiaci árak megmozdítása miatt születnek a különböző teóriák. Egyszer s mindenkorra tegyünk hát rendet a fejekben és a hűtőkben!

A cukros italok és ételek egészségtelenek
IGAZ
Küzdenek az üdítőipari óriások és a gyorsétteremláncok, mert úgy tűnik, a társadalom – még Amerikában is – megérett arra, hogy belássa: minden rossz igaz, amit a cukorról az elmúlt ötven évben hallottunk. Persze van még mit tanulnunk, mert nem elég diétás üdítővel kérni a rumos kólát, azt is tudni kell, hogy a rum cukornádból vagy melaszból készül-e.

Nem elég azt tudni, hogy a cukor nem tesz jót a fogaknak, azzal is tisztában kell lenni, hogy egy ebéd utáni mentolos vagy torokfájás elleni cukorka elszopogatása sokkal több veszélyt jelent, mint egy cukros ital, mert a fogaink szempontjából az számít, mennyi ideig tartózkodik a szánkban az a bizonyos édesség.

EZT SEM ÁRT TUDNI: évente egyszer meg kell nézetni a fogainkat. Semmilyen tudományos vizsgálat nem bizonyította, hogy ennél többre lenne szükség, évi egy felülvizsgálat viszont szükséges ahhoz, meg lehessen szüntetni a kialakuló problémákat.

Mossuk meg a gyümölcsöket, mielőtt megesszük.
IGAZ
Fábry Sándor klasszikusa, a 'ne igyunk mosatlan gyümölcslevet' sem áll nagyon távol a valóságtól. Minden, nem a saját biogazdaságunkban termett gyümölcsöt és zöldséget alaposan meg kell mosni. Nemcsak a felszínükön található rovarirtó-maradványok jelentenek veszélyt, de az a sok kéz is, amelyen keresztül hozzánk kerültek, az ember kezén ugyanis rengeteg bacilus található.

EZT SEM ÁRT TUDNI: még a dinnyét is meg kell mosni.
Bizony, főleg a dinnyét kell megmosni, mert a földön fekve annyi baktériumot gyűjt össze, amennyit csak nem szégyell. Fölvágva aztán a késsel rögtön a belsejébe is juttatjuk a kórokozókat.

Ne együnk este 6 után
HAMIS
A kalóriák nem ismerik az órát, sőt, ha üres gyomorral fekszünk le, alvásproblémáink is lehetnek. Inkább arra figyeljünk, hogy ne együnk nehéz ételeket, ha már nem fogunk mozogni aznap. A legjobb, ha körülbelül 10 grammnyi lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk a késői órákban.

EZT SEM ÁRT TUDNI: jó, ha úgy fekszünk le, hogy van mit ennünk reggel, mert valóban ez az egyik legfontosabb étkezés. A reggeli tartalmazzon állati eredetű fehérjét, egy kevés zsírt, lassan felszívódó szénhidrátot, rostokat. Kezdjük a napot egy nagy pohár vízzel, majd készítsük elő a gyomrunkat egy meleg kásával!

A kávézás káros
HAMIS
Mára több, egymástól független tudományos kutatás bizonyította, hogy a mérsékelt kávéfogyasztásnak (napi 5, terhes nők esetében napi 3 csészénél kevesebb) számtalan pozitív élettani hatása van. A bioaktív (nagyrészt egzotikus) összetevőknek köszönhetően a kávé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a neurológiai problémák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szisztematikus gyulladások kialakulásának kockázatát.

Ez lehet az oka annak, hogy tovább élnek azok, akik rendszeresen kávéznak, de nem viszik túlzásba a koffeinfogyasztást.

EZT SEM ÁRT TUDNI: volt olyan kutatás, amely a kávé lélektani előnyeit vizsgálta, és arra jutott, hogy a rendszeresen kávézók között kevesebben lettek öngyilkosok. 

Mindegy, hogy vaj vagy margarin
IGAZ
Amíg mértékkel fogyasztjuk ezeket a zsírokat, addig mindegy, hogy melyiket választjuk. Most biztosan sok élelmiszerkutató felszisszen, de évente jönnek ki az egymásnak ellentmondó kutatások a témában.

Ha valaki a vajat kedveli, fogyassza azt, de ne felejtse, tulajdonképpen olyan, mintha zsíros kenyeret enne. Ettől is táplálóbb, hamarabb lesz tőle jóllakottságérzésünk, és nemcsak bőséges mennyiségű A-, K-, E- és D-vitamint, de szelént is fogyasztunk vele.

Könnyebb mértékletesnek lenni, ha a vajat egy órával fogyasztás előtt kivesszük a hűtőből, vagy egyáltalán nem tartjuk ott, ha ugyanis jobban kenhető, kevesebbet teszünk a kenyerünkre. Aki még így is aggódik a túlzott zsírbevitel miatt, az válasszon olyan margarint, amelyben pótolták a különben csak állati eredetű zsírokban található vitaminokat.

EZT SEM ÁRT TUDNI: ha megfelelő arányban szeretnénk egészséges olajokat juttatni a testünkbe, ezzel is csökkentve a szívroham, a stroke, a demencia és a rák kialakulásának kockázatát, akkor minden nap fogyasszunk extra szűz olívaolajat és egy marék diófélét. 

Mindegyik zöldség és gyümölcs egyformán egészséges
HAMIS
A legtöbb helyen azt a jégsalátát kapjuk a szendvicsünkbe, ami körülbelül annyi vitamint tartalmaz, mint a papírpohár, amelyben az italt adják mellé. Ehhez képest a brokkoli a zöldségek királya. Magas a rosttartalma, és több vitamin van benne, mint bármelyik másik ételben.

Már egy marék párolt brokkoli is tartalmazza a felét az A-vitamin-, 150%-át a C-vitamin-, 7%-át a kalcium-, 13%-át a vas- és 5%-át a sejtek energia-háztartásában, valamint a DNS-lánc kijavításában fontos szerepet játszó niacin- (B3-vitamin-) szükségletünknek – mindössze 44 kalóriáért cserébe! A frissen párolt brokkoli közel 90 százalékát tartalmazza a frissen facsart narancsléből nyerhető C-vitaminnak, és felét a tej kalciumkészletének.

EZT SEM ÁRT TUDNI: a gyümölcsök cukortartalma miatt elég egy adag belőlük a napi 3-4 adag zöldség mellé, azt az egy adagot pedig válasszuk meg okosan! Itt van például a fekete áfonya, amely 39 zöldséget és gyümölcsöt előz meg az antioxidánsok toplistáján, olyan hatásosan véd a szívinfarktusért és rákért felelős sejtkárosodástól.

Címkék: táplálkozás, tanács, étkezési szokások, helyes táplálkozás, hamis, igaz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!