A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Elengedés és örök kapcsolat

Mikor engedjük el a gyermekünk kezét? – ezt a kérdést tette fel a nemrég alakult veresegyházi Ridikül Szalon második találkozóján Nyárády Zsuzsanna szalonvezető a meghívott vendégeknek.

Nyárády Zsuzsa, Issekutz Erzsébet, Tóth Eszter, Mohai Imre, Vígh Eleonóra, Lengyelné Erzse Imola
Fotó: Veresegyházi Ridikül Szalon

Tóth Eszter klinikai és mentálhigiénés felnőtt szakpszichológus és Vigh Eleonóra, a Meseliget Bölcsőde vezetője, valamint a Ridikül Magazin vezető szerkesztője, Issekutz Erzsébet mondta el szakmai és saját tapasztalatait a gyereknevelés egyik legnehezebb kérdéséről, az elszakadás módjairól és útjairól.

A meglepetés férfi vendég, dr. Mohai Imre állatorvos, a Veresi Krónika szerkesztőségi tagja elmondta, nincs is valójában recept, hiszen három gyereke három különböző módon vált le a családról, de a kapcsolat máig mindegyikükkel nagyon szoros.

A Ridikül Magazin szerkesztője – akinek fia külföldön tanul – azt emlegette, hogy a modern technikának köszönhetően ma már szinte intenzívebb a kapcsolat a messzebb élő csemetével, mint az otthon saját szobájába zárkózó kamasszal.

Az első elengedés fájdalmairól és örömeiről mesélt Vigh Eleonóra, aki korábban, védőnőként maga is azt vallotta, hogy a gyerek helye hároméves korig az anya mellett van, de most bölcsődei tapasztalatai alaján úgy véli, már másfél, kétéves kortól képesek a gyerekek megválni a szülőtől, ha megfelelő alternatívát kapnak. Ezt megerősítette a pszichológus vendég, Tóth Eszter is, aki elmagyarázta: a kicsik úgy kétéves koruktól képesek elfogadni, hogy az anyukájuk akkor is létezik, ha nem látják, és vissza fog térni hozzájuk.

Az elengedett kéz szimbólumát továbbgondolva Issekutz Erzsébet Michelangelo Teremtés-freskójára hivatkozott. Az Úr ott nem fogja Ádám kezét, csak felé nyújtja a karját, és Ádám bármikor elérheti, ha szüksége van rá. Valahogy így van ez a gyerekekkel is: nem kell fogni a kezüket, hanem engedni, hogy addig kapaszkodhassanak a mindig elérhető segítségbe, amíg csak szükségük van rá.

Címkék: ridikül szalon, elengedés, gyereknevelés, veresegyház, nyárády zsuzsanna

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!