A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egyszerű és nagyszerű díszek az ünnepekre

Közelednek az év végi ünnepek, és ha a hamar sötétedő téli estéken nem a telefonunk nyomkodása viszi el minden időnket, csodaszép ünnepi díszbe öltöztethetjük a lakást. És ehhez nem kell ám mélyen a zsebünkbe nyúlnunk: lehet, hogy minden van hozzá otthon!

Fotó: Fejér Gábor

Őszi termések, toboz, fenyő- és csipkebogyóág. Vattalabda, tortapapír és az idén nem használt karácsonyfadíszek. Színes szalagok, némi tüll, alufólia, pattogatott kukorica, fahéjrudak.

És ha még némi tűződrót és egy ragasztópisztoly is van otthon, minden a rendelkezésünkre áll, hogy elkészítsük a karácsonyi dekorációt, ami díszbe öltözteti a szívünket is az ünnepváráshoz – hiszen már várakozni is öröm, nem igaz?

Nálunk ilyenkor lekerül a gardróbszekrény tetejéről a „karácsony” feliratú doboz. Amiben nemcsak a karácsonyfadíszeket őrzöm, itt vannak a ragasztók és a cakkos olló, a csomagolószalagok, az illatmécsesek, egy arany- és egy fehér csillámos hóspray.

És persze minden más is idekerül egész évben, amiből ünnepi dekoráció lehet, ide dobtam be például azt a háromméternyi aranyszínű selyemszalagot is, amely egy születésnapi ajándék csomagolásával érkezett.

MI KÉSZÜL EBBŐL AZ IDÉN?

Hűtőszekrény hóember

Fekete és piros mágnesek segítségével hóemberszemet, -orrot, -gombokat kap a hűtőszekrény. Igazán a felülfagyasztósnak áll jól.

Borospohár gyertyatartó

Idén kék-arany lesz a karácsonyfa, vagyis az ezüstgömbökkel telerakok egy borospoharat – vagy többet – fejjel lefelé fordítom, és a talpára ragasztok egy mécsest. Kész az ünnepi asztaldísz.

Befőttesüveg mécses

Egy kis ragasztót kenek egy befőttesüveg szája köré kívül-belül, tányérba öntök némi nagy szemű, hófehér tengeri sót, és belenyomom az üveg száját.

Aztán megtöltöm az üveget kb. 3 cm magasan ugyanezzel a sóval, és ügyesen belepottyantok egy teamécsest (a hosszú szárú grillcsipesz segít).

Az üveg nyaka köré jöhet szalag, egy-két tobozzal vagy karácsonyfadísszel. Hosszú gyufával meg lehet gyújtani a mécsest, csak győzzük cserélgetni karácsonyig!

Papírcsillag ablakdísz

Kisgyerekkel különösen remek szórakozás az internetről letöltött hópehelymintákat kinyomtatni és kisollóval kivagdalni. Bár ha nincs időnk ennyi faxnira, és mondjuk a gyerek már nagykamasz, mint az enyém, vágjunk ki egyszerű csillagokat, és azokat ragasszuk papírragasztóval az ablaküvegre.

Ennél egyszerűbb dolog nemigen van, de remekül mutat! Ugyanez alufóliából is működik, csak azt nehezebb vágni, mert könnyen szakad.

Vattalabda ablakdísz

Az illatszerboltokban kapható sminklemosó vattalabdákat fűzzük fel fehér cérnára vagy átlátszó damilra. Lógassuk le őket a felső ablakpárkányról vagy a függönykarnisról.

Havas erdő az ablakpárkányon

Vastag kartonra ragasszunk borosüvegdugókat. Ebbe szurkáljuk bele a hurkapálcára vagy fa grillnyársra ragasztott tortapapír fenyőfácskákat. A palástok egy-egy félkörből állnak, először a közepüket ragasszuk a pálcika köré, aztán fogjuk össze a kis szoknyácskákat belülről celluxszal.

És ne feledjük: a kevesebb karácsonykor is több! Nem kell minden vízszintes felületet hóemberkékkel telepakolni, mindenféle színű és stílusú díszt kényszeresen felhasználni! Ha csak a függönyelkötőket és a díszpárnákat cseréljük ünnepi színre, már az is emlékeztet arra: várjuk a karácsonyt.

A lakberendező karácsonyfái
- A karácsonyfa-díszítésben is vannak trendek és színek, amelyek abban az évben divatosak. Számomra az nagyon fontos, hogy a családom karácsonyfája mindig szebb legyen, mint az előző évben, mert az mindennél többet ér, ha azt hallom: anyu, ez most gyönyörű lett! - mondja M. Székely Éva lakberendező.

- Régebben, fiatal házasként rózsaszín szaténmasnik, kevés gömb és leheletnyi arany angyalhaj díszítette a kis, egyméteresre sem nőtt, cserepes ezüstfenyőnket, amit aztán a kertbe kiültetve nevelgettünk.

Később nosztalgiával keresgettem gyerekkorunk csehszlovák díszeit – piros-fehér pöttyös gombákat vadásztam, fényes kisautókat, angyalkákat, csibét, télapót és jégcsapokat.  Ahogy nőttek a porontyok, kezdtem újítani: boák helyett szalagok jöttek, vagy a színes gömböket csomagoltam be ezüstfóliával, tüllel.

De az mindig fontos volt, hogy két színnél sosem használjak többet. Kipróbáltam rengeteg színt és kombinációt, de aztán évekig a klasszikus karácsonyi piros és aranynál maradtam – egészen mostanáig. Gyönyörű egyéves unokám megérkezésével ismét keresgélhetem a régi, nosztalgikus, a gyerekkorunkra emlékeztető díszeket.

Címkék: otthon, ünnep, karácsony, diy, dekorálás, ünnepi dekoráció

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!