A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egy szavadat sem hiszem el!

Néha bele sem gondolunk, hogy ami elhagyja a szánkat, az igaz vagy hamis, mert úgy érezzük, nincs jelentősége. A hazugság lehet olyan aprócska, hogy szinte észre sem vehető, akinek viszont a szívébe talál, az óriásinak fogja érezni.

Fotó: Shutterstock.com

A szüleink tanítanak hazudni. És ők tanítanak az őszinteség fontosságára is. Miközben azt hirdetik, hogy csak igazat szabad mondani, máris becsapnak a Mikulással, a húsvéti nyuszival, vagy azzal, hogy mit is csináltak az ágyban délután, amikor négyévesen váratlanul benyitottunk.

Az első legfájdalmasabb csalódás, amikor rádöbbenünk, hogy fedhetetlennek hitt szüleink hazudnak, mert ezzel összedől az a hatalmas, erős és biztos vár, amely az életünk védelmére szolgált. Még akkor is, ha csak azért hazudtak, hogy mesés gyerekkort biztosítsanak nekünk.

Mindenki hazudik

Ne ámítsuk magunkat, mindannyian hazudunk, füllentünk, lódítunk, csúsztatunk, vagy éppen bölcsen elhallgatunk. Mire megtanulunk beszélni, már tudjuk azt is, hogy az igazság elferdítésével mindenféle előnyökhöz juthatunk, vagy épp elkerülhetjük a büntetést.

Hazudunk, hogy megszépítsük a valóságot, hazudunk, hogy meg ne bántsuk a másikat, hazudunk, hogy mosolyt csaljunk az arcára. És hazudunk, hogy jobbnak állítsuk be magunkat, hogy megfeleljük az elvárásoknak, hogy időt nyerjünk, hogy elkerüljük a szégyent, amiért nem is vagyunk olyan tökéletesek. Aztán meg újra hazudunk, hogy az az előző hazugság ki ne derüljön, és ránk ne süssék, hogy hazudunk.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 1. számának 54. oldalán!)

Címkék: hazugság oka, elviselni a hazugságot

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!