A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egy kis Ázsia a kiskertből. Pak choi, avagy a bordáskel

A pak choi manapság kezd hódítani a zöldségrajongók körében. Több zöldségesnél és nagyobb élelmiszerboltban kapható. Már magyar nevet is kapott, és többen termesztik a konyhakertjükben is. Érdemes figyelni rá és felvenni az étrendünkbe, mert jótékony hatása van az egészségünkre.

Fotó: Shutterstock.com

Ismerhetjük bok choi, pak choi néven, de magyar rajongói kínai bordáskelként emlegetik. Ez a látványos zöldség nem csak szép, de íze is egészen jól illik a salátákba. Ráadásul sokoldalúan felhasználható, mert nem csak a zöldsaláták alkotóeleme lehet, hanem főzve, sütve avagy grillezve is elkészíthető. Lehet belőle leves és főzelék is.

A gyökerén kívül minden része ehető, vagyis a levele és a gumója is. Sült húsok és halak köreteként igazán nagyon finom. Íze egy kicsit hasonlít a hazai káposztákhoz, persze egy kissé eltérő az aromája, de az nagyon kellemes. Egyébként a káposztafélék családjába tartozik.

Hálás növény, gyorsan növekszik

A kezdő kertészek is termeszthetik, ugyanis nincs különösebben nagy igénye, nem kényes növény. Legalább annyira egyszerű termeszteni, mint a hónapos retket vagy bármelyik salátafélét. Minimális előkészület szükséges hozzá, és még minimálisabb gondozás. Mindezek ellenére is bőséges terméssel hálálja meg a figyelmet.

Kertünk naposabb részét igényli, itt ássuk fel a földet, aztán szórjuk el a magját egyenes sorban. (Nyári vetése július közepétől augusztus elejéig aktuális.) A locsolásról se feledkezzünk el, alaposan és sokszor tegyük ezt, mert vízigényes növény. Kapálgatni nem kell, de a gyomokat szedjük ki a tövek közül.

Amikor kikelt, és már megközelítőleg 6-8 centi magas, akkor érdemes kicsit megritkítani. A kieső növénykéket nem kell eldobni, elültethetjük őket máshová, feltéve ha gyökerestül sikerült kiszedni. Ha nem, akkor pedig mehet a salátába. Nagyon finom lesz tőle. Egyébként nem kell megvárni a teljes növekedést: kiszedhetjük még zsengén, bébikorában is.

Szuper food

A pak choi is kiérdemelte a szuper étel címet, nem is érdemtelenül. Amellett, hogy alacsony az energiatartalma, kiemelkedő mennyiségű rost található benne. Rengeteg A-, C- és K-vitamint tartalmaz, valamint folsavat, kalciumot és tetemes mennyiségű antioxidánst is magában rejt. Ezeknek köszönhetően a rákmegelőzésben sokat segíthet.

Persze az antioxidánsok nem csak a tumorok ellen, hanem a ráncok ellen is hatékonyak, így bőrünk fiatalosságáért is érdemes fogyasztani. A koleszterinszintet is hatékonyan csökkenti. Fontos tulajdonsága az, hogy magas kalciumtartalma igen jól hasznosul a szervezetben, sokkal jobban, mint például a tejtermékekből nyert kalcium. Azt is érdemes tudni róla, hogy a levelének és gumójának eltérhet a vitamin- és ásványianyag-tartalma, így érdemes az egész zöldséget egyszerre megenni.

SÜLT PAK CHOI

Fotó: Shutterstock.com

Gyors és igazán finom a sült pak choi. Önmagában is önálló étel, de köretként is tálalhatjuk. Valóban pillanatok alatt elkészül, így remek fogás egy fárasztó hétköznap vacsorára. Ráadásul csupán néhány alapanyag kell hozzá.

Hozzávalók: néhány kisebb pak choi, 2-3 evőkanál olívaolaj, fél citrom, 2-3 fokhagymagerezd, csilipehely, só.

Elkészítése: Tisztítsuk meg a pak choit a külső leveleitől, és mossuk meg alaposan, mert a levelei között földes lehet. Vágjuk hosszában félbe. Ha nagyobbakat sikerült venni, akkor negyedekre is lehet.

Serpenyőben, olajon kezdjük melegíteni. Amikor még hűvös az olaj, szórjuk bele az összezúzott fokhagymát és a csilipelyhet. Amikor már megmelegedett az olaj (nem kell, hogy forró legyen), tegyük bele vágott felével lefelé a zöldségeket.

Addig süssük minden oldalát, amíg kissé megbarnul. Közben a már megsült felét megsózzuk. tálra kiszedve csepegtessünk rá citromlevet. Egy kis olívaolajjal meglocsolva még finomabb lesz.

SÜLT LAZAC KÍNAI BORDÁSKELLEL TÁLALVA

Fotó: Shutterstock.com

Ha valami különleges és nagyon egészséges étellel lepnéd meg a családot, akkor ez a recept kitűnő megoldás lehet. A lazac és a pak choi is tele van egészségesebbnél egészségesebb vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Elkészítéséhez ráadásul nem is kell órákat a konyhában töltened.

Hozzávalók: 5-6 kisebb pak choi, 10 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál méz, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 4-5 szelet lazacfilé, 2-3 centi gyömbérgyökér.

Elkészítése: Keverd össze alaposan egy lapos tálban a szójaszószt, citromlevet, a lereszelt gyömbért, mézet és az összezúzott fokhagymát. Egy-két evőkanálnyi páclevet ments meg, mert még szükség lesz rá. Ebbe forgasd bele a lazacszeleteket, és hagyd pácolódni legalább egy órát.

A lazacszeleteket olívaolajjal kikent serpenyőben süsd világosbarnára. Ha van rá lehetőséged, süsd grillserpenyőben vagy sima grillen. Mindig a bőrével lefelé kezdd el sütni a halat. Forralj egy magas falú serpenyőben egy kevés vizet, és öntsd bele a megmentett páclevet. Dobd bele a pak choi-okat. A víz ne fedje be a zöldséget, érjen maximum a harmadáig. Párold 4-5 percig.

Tálaláskor a párolt pak choi kerüljön alulra, majd halmozd rá a lazacszeleteket. édes csiliszósszal is meglocsolhatod.

PAK CHOI SALÁTA

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 6 levél lollo rosso saláta, két marék rukkola, 4 levél tépősaláta, 1 közepes pak choi

Elkészítése: Az alaposan megmosott zöldségeket összetépkedjük, és egy salátástálba tesszük. A pak choit felszeleteljük és hozzákeverjük.

Ez a saláta számtalanféle öntettel készíthető. De talán a mézes-mustárossal igazán a legfinomabb. Ehhez keverj el egy evőkanálnyi mézet egy teáskanálnyi mustárral és két evőkanálnyi joghurttal.

Ha dobsz hozzá egy kis szójaszószban pácolt sült tofut, akkor kiváló vegetariánus fogás lesz belőle. Ha sültcsirke-darabokat szórsz bele, akkor a húsevőket nyűgözheted le vele. De kiváló köretként is bármilyen sülthöz.

Címkék: pok choi, sült lazac kínai bordáskellel, sült pak choi, pak choi saláta

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!