A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egy cseppnyi parfümtörténet

A parfüm szinte egyidős a civilizációval. Maga a szó a latin per fumum - a füstön át - kifejezésből ered. Ezzel utaltak a kábító illatú tömjénre, melyet áldozatok bemutatásakor, illetve temetések alkalmával használtak őseink, elkábítva a szertartások résztvevőit. A parfümöknek ma is a bódítás, egyfajta varázslás a célja.

Fotó: Thinkstock

A legrégibbnek tartott parfümöket – melyek állítólag több mint négyezer évesek voltak – Cipruson tárták fel a régészek egy ókori illatszertárban, kis palackokba zárva. Az ókorban az emberek illatosítószerként kedvelték például az aromás koriandert, a mandulát, a piros vagy fehér virágú mirtuszt és a bergamottot. A perzsa Ibn Sziná, más néven Avicenna vezette be a parfümkészítés napjainkban is legismertebb eljárását: desztillációval olajokat vont ki a virágokból.

Locsolták a parfümöt

A középkorban a növényeket főleg fertőző betegségek megelőzésére használták. Marco Polo utazásai hatalmas lökést adtak a fűszerkereskedelemnek. Az emberek úgy hitték, hogy a kellemes illatoknak fertőtlenítő hatásuk van, és megvédenek a járványoktól. Ezért a gazdagok pézsmával, ámbrával vagy aromás gyantával töltött kis „illatlabdákat” hordtak magukon.

Eau de Cologne 4711
A híres Eau de Cologne titkos receptje az olasz származású J. M. Farinától ered. Az összetevők közül csak a legfontosabb alkotórészek ismertek, így a citrusfélékből kivont illóolajok, rozmaring, levendula és tiszta alkohol. Ezeket a forgalomba hozatal előtt évekig tölgyfahordókban érlelik. Farina 1709-ben alapította a kölni parfümgyárat, és friss, könnyű illatú illatszerével - mely teljesen eltért az addig használt erőteljes, nehéz esszenciáktól - viharos és napjainkig tartó sikert aratott. A legenda szerint Napóleon rabja volt a kölnivizes masszázsnak. S a márkanév, a híres 4711? Az előállító család lakóhelyének kölni házszámára utal.Forrás: szerző

De Vasco da Gama, Kolumbusz és a többi híres felfedező is új alapanyagokat hozott a hajóin Amerikából és Indiából, például kakaót, vaníliát, dohányt és szegfűszeget. A 17. században, a Napkirály uralkodása alatt virágzott a kesztyű-, illat- és púderkészítő ipar. Mivel mindenki ápolatlan volt, dézsaszám locsolták magukra a parfümöt, és a kozmetikumok használatát is túlzásba vitték.

Illatos olajok alkoholban

Míg Nyugat-Európában a parfümkészítés a 13. század óta ismert, Kelet-Európában a 14. század végén, a magyarok készítettek egy illatszert, a legenda szerint Erzsébet magyar királyné parancsára. Illatos olajokat, főleg rozmaringot kevertek alkoholba – ezt az oldatot a mai napig magyarországi víznek vagy királynévíznek nevezik a parfümiparban. Ezt az illatos vizet – melynek későbbi változataiban már megjelent a levendula, a menta és a narancsolaj is – évszázadokig ismerte egész Európa. Diadalútja egészen a 18. századig tartott, amikor is megjelent a kölnivíz.

A világ parfümfővárosa
A provence-i Grasse a világ parfümfővárosa. Eredetileg bőrcserzéssel, kesztyűkészítéssel foglalkoztak a településen, de egy tímár felvetette a rózsavízzel, fűszerekkel illatosított bőrkesztyű készítésének ötletét. E kesztyűkből került ajándékként egy pár Medici Katalin francia királynéhoz, aki megbízta egy tudósát, hogy állítson elő parfümöt a Grasse környéki virágokból, majd 1533-ban itt alapították meg az első parfümlaboratóriumot. Grasse alig kétszáz év alatt a világ parfümfővárosává nőtte ki magát, köszönhetően a szakmai tudásnak és az olyan ritka, természetes illatoknak, mint a levendula, a jázmin, a rózsa vagy a vadmimóza.Forrás: szerző

Nőillatú parfüm

A virágokat alapanyagként felhasználó illatszerek után megjelent a piacon az első mesterségesen megalkotott parfüm, a Chanel N° 5. A világhírűvé vált francia divattervező, Coco Chanel 1921-ben a francia Riviérán találkozott a híres parfümkészítővel, Ernest Beaux-val, akit megkért, hogy készítsen neki egyedi parfümöt. Különös illatot akart, de mesterségeset: „egy női parfümöt, aminek nőillata van”.

oco az elkészült mintasorozatból szándékosan az 5. ampullát választotta, ez volt a szerencseszáma. Az első flakont az emigráns D. P. Romanov orosz nagyherceg, Coco barátja rajzolta meg: a minta a cári testőrség vodkásüvege volt. A fogalommá vált parfüm világhódításának nem állta útját az óceán sem: amikor megkérdezték Marilyn Monroe-t, mit visel az ágyban, azt válaszolta: „öt csepp  Chanel N° 5 -öt”.

Címkék: coco chanel, parfüm, kölni, aroma, illat, christian dior, magyarországi víz, grasse

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!