A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Dunapest

Surányban, a Duna-parton nőttem fel. Kis túlzással a Dunában, mert reggeltől estig a vízben voltunk. Számunkra az a rövid partszakasz maga volt az édenkert. Homokvárat csöpögtettünk, kis kagylókból láncot fűztünk, úsztunk, a stégen ettük a lángost, csónakáztunk. Földön, vízen, sőt, a levegőben is játszottunk - egy faágra erősített kötéllel ugráltunk a Dunába.

Fotó: Dunapest

Péntek délelőtt telefonon meséltem a barátnőmnek a Dunapest Fesztiválról. Hekkezünk egyet – jelentette ki –, majd szombatra kihelyezett „ötyét” hívott össze a Római-partra.

Irány a Dunapart!

Én csak kapkodtam a fejem, hogy micsoda élet van a Római-parton! Éttermek, kerthelyiségek, fagyizók, kávézók egymás mellett. Élőzenére lehet táncolni, a parttól nem messze van a játszótér, a hajókon esküvőket tartanak.

A lányokkal megettük a halat az egyik helyen, majd áttelepedtünk egy másikba fagyizni. Végül leültünk a partra. A ritka pillanatok egyike következett. Nem ettünk, nem beszéltünk. Csak néztük a Dunát. Mert végre rendeztek neki fesztivált is.

Az összes művészet bevonásával

Jávor Dániellel, a Dunapest Fesztivál sajtófelelősével a fesztivál utolsó napján a Bakáts téren beszélgettünk, miközben arra vártunk, hogy elkezdődjön a városi kalandtúra.

„Sok partnerrel dolgoztunk együtt, akik erre az alkalomra, a Dunára asszociálva szerveztek programokat – mondja Dániel. – Szinte az összes művészeti ágat bevontuk. A fesztivál iránt érdeklődők láthattak dizájn-kiállítást, verset-zenét-táncot ötvöző performanszt, szerveztünk irodalmi felolvasást, slam poetryt. A nézők tematikus sétákon is részt vehettek – gyalog és hajón.

Megismerhették Újlipótváros történeteit, a Népszigetet, a Budát és Pestet összekötő tizenegy hidat, melyből négy a világörökség része. Az »Egy szál gitár«-on délután 4-től este 10-ig óránként más-más előadó lépett fel a Kopaszi-gáton, ahol a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat, játékokat és koncerteket szerveztek.

A Ludwig Múzeum Julius Popp nagyszabású vízi installációjával csatlakozott hozzánk. A német művész Bit.Fall című világhírű alkotása egy szavakat formáló vízesés, mely vízpumpa segítségével másodpercenként más szót mutat, majd eltűnik. Ez egyfajta szimbóluma korunk információáradatának és tartalmának, illetve azok mulandóságának.

A Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a filmes tartalom összeállításában segített nekünk. A Budapest A Capella Fesztiválra idén nem csak Duna menti országokból érkeztek tehetséges vendégek. Felléptek finn folk-hop előadók, zimbabwei énekesek és a grúz polifonikus férfikar is. Fantasztikus helyszíne volt az énekszónak és a szájdobnak a Duna partján a Várkert Bazár Öntőház udvara.

A folyó gyönyörű és különleges
Dunai gyerekkorom óta többször elgondolkodtam azon, hogy vajon ma is kihasználjuk-e a folyó adta lehetőségeket. Erről kérdeztem Jávor Dánielt, a Dunapest Fesztivál sajtófelelősét. Nagy meglepetés ért. Kiderült, hogy a bevezető sorokat akár ő is írhatta volna, hiszen ő is surányi!
"A Duna 10 országon és 4 fővároson folyik keresztül - kezdi a beszélgetést Dániel. - A Fekete-tengerig 2850 km hosszú, ebből 417 km a magyar szakasz. Egyfajta paradox helyzet állt elő, mert miközben a Duna óriási területet foglal el Budapesten, a hétköznapokban mégsem használjuk ki igazán, nem foglalkozunk vele, nem ünnepeljük, talán nem is tiszteljük eléggé."
A fesztivál célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a Dunára, hogy az emberek minél többet beszéljenek róla, ismerjék meg más oldalról is. A szervezőknek nem állt szándékukban válaszokat adni, ők csak kérdéseket tettek fel, és fórumokat teremtettek. Komoly és szórakoztató programokat szerveztek a Dunán és a vízparton.

A Technika 1 Közösségi Hajóépítő Workshop során a résztvevők négy napon keresztül – csodálatos környezetben, a különleges pesterzsébeti Hullám Csónakházak területén – egy fakenut építettek, melyet utána hazavihettek. Több sportprogramot is szerveztünk, gerilla jógát és gerilla maratoni futást.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a programok nagy része ingyenes volt.” Dánielék remek visszajelzéseket kaptak az első Dunapest Fesztiválról. Bíznak benne, hogy a támogatók is úgy gondolják, ez jó kezdeményezés, és jövőre folytathatják!

Időutazás a Dunán

A Mindspace szervezésében délután a Bakáts térről elindult a városi kalandtúra. – „Erről a részről – melyet régebben a város gyomrának hívtak – kicsit kevesebbet tudnak az emberek – meséli Zsargó Szilvia, a szervezőcsapat tagja. – A séta innen a Rákóczi hídig tart, a játék során a résztvevők különböző állomásokon feladatokat kapnak és érdekességeket tudnak meg, például hogy ki volt Bakáts, hol lakik a téren Szent Ferenc, vagy hol vannak puttók a homlokzaton.

Mi már évek óta szervezünk kulturális alapú városi projekteket, játékokat, ahol mindig egy-egy témát járunk körül. Azon kívül, hogy jól érzik magukat az emberek, fontos számunkra a tudás átadása is, hogy minél többen tegyenek Budapestért.” 

Címkék: időutazás, dunapart, surány, dunapest fesztivál, római-part, városi kalandtúra

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!