A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Borbély Zoltán szívügyei

Tizenhárom éven át faggathatták a riporterek dr. Borbély Zoltánt a magyar labdarúgás ügyes-bajos dolgairól, ő pedig türelmesen és előzékenyen válaszolt a tollforgatók és riporterek kérdéseire mint a Magyar Labdarúgó Szövetség Jogi- és Sajtóirodájának vezetője. Borbély doktor korábban elsősorban jogászként és a Legfőbb Ügyészség szóvivőjeként volt jelen a közéletben, ugyanakkor jogi pályafutása mellett évtizedek óta, a mai napig sportújságíróként is tevékenykedik; ő közvetítette a Klicsko testvérek valamennyi ökölvívó-mérkőzését.

dr.Borbély Zoltán
Fotó: Pitrolffy Zoltán

A Ridikül nézőinek is ismerős, immár kétgyerekes édesapának az évek alatt egyre fontosabb lett a jótékonyság és mások segítése. Zoltánnak oroszlánrésze volt a Ridikül karácsonyi műsora megszervezésében – tudják: amelyben neves magyar sportolóink ajándékozták meg a Fóti Gyermekváros kis lakóit.

A Borbély család a közelmúltban nagyon nehéz időket élt meg. „Misi fiam elkezdett arra panaszkodni, hogy rémisztően gyorsan ver a szíve. Természetesen meg sem álltunk a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjáig, ahol kisvártatva kiderült: kisebb beavatkozást kell végezni a nagyobbik fiam szívén.”

2014. október 10-én katéteres ablációt hajtottak végre az akkor hétéves gyermeken. A speciális beavatkozást 2009-ben vezették be szívritmuszavar kezelésére, tehát kifejezetten új eljárásról van szó, amely a legtöbb esetben lényeges állapotjavulást eredményez. Borbély Zoltán azóta igyekszik jó hírét vinni a Gottsegen György kórháznak – dr. Prodán Zsoltnak, dr. Ablonczy Lászlónak, dr. Szatmári Andrásnak és dr. Környei Lászlónak.

A labdarúgással töltött évek sem tűntek el nyomtalanul Borbély Zoltán életéből: az MLSZ főtitkárával, dr. Vági Mártonnal együtt 2012-ben Focisegély Alapítványt hozott létre, melynek a vezetésében helyet foglal dr. Katzirz Béla korábbi válogatott kapus, a nyolcvankétszeres válogatott Garaba Imre, és Faragó Richárd sportriporter.

A segélyszervezet olyan labdarúgókat és edzőket juttat egyszeri, ám komoly pénzösszeghez, akiknek az élsport után nehéz sors lett osztályrészük. „Eddig közel 130 sportolót karoltunk fel, a hullámvölgybe került egykori fociszakembereknek sokszor valóban az életet jelenti ez a támogatás.

Ők 350 ezer forintos gyorssegélyt kapnak az alapítványtól. A támogatást egyrészt maguk az egykori sportolók kérvényezhetik, másrészt ajánlás útján is igénybe vehető, azaz sokszor jótevők, pártfogók hívják fel a figyelmünket arra, hogy bajba jutott egy korábbi labdarúgó.”

Borbély Zoltán elmesélte, akad persze, akinek már későn jön a támogatás, de van happy end is: támogatták többek között azt az egykori focifenomént, aki három ország gólkirálya is volt. „Szerencsére ő felépült, meggyógyult a betegségéből, de Fülöp Márton válogatott labdarúgó halála – akin ugyancsak próbáltunk segíteni – különösképp megrázott, hiszen nagyon fiatalon hagyott itt bennünket, és közel állt hozzám.”

Az alapítvány segített már többek között Törőcsik Andráson, Dzurják Józsefen, a legutóbbi híradások pedig arról szóltak, hogy a „Mágust”, Verebes Józsefet is támogatja az alapítvány.

„Ahány segítség, annyi emberi sors és történet. Nemrégiben értesültünk arról, hogy egyik, korábban nagyon jelentős labdarúgónk, aki kétszáz NB1-es mérkőzésen szerepelt, most egy olyan tanyán húzza meg magát, ahol még folyóvíz sincs. Ilyenkor azonnal lépnünk kell. Hozzáteszem: a pénz mellett a legkomolyabb támogatást az jelenti az egykori sportembereknek, hogy érzik, nem maradtak egyedül a bajban.”

Címkék: foci, segítség, jótékonyság, mlsz, focisegély alapítvány, vági márton, gottsegen györgy országos kardiológiai intézet

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!