A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Bor, mámor, Provencetól a Dirty Dancingig: imádjuk a nyarat és a filmeket!

Romantikus filmek, gyönyörű tájak, csöpögős szerelem. Állj! Nem kell, hogy minden, ami szép, azonnal giccses érzetet keltsen bennünk. Miért ne lehetne egy nyári, könnyed film egyszerűen csak élvezhető? Sőt, akár tanulságos, mi több, értékes. Attól, hogy borítékolható a happy end, még nem kell, hogy leírjuk, hiszen ha jó a sztori, jók a színészek, esetleg van benne valami kellemes zene, akkor nagyon is szerethető. Mi találtunk olyan - nyaralás alatt is nézhető - filmeket, melyek örök érvényű témákra világítanak rá, amelyekben a barátság és a szerelem azt az arcát mutatja be, ami jóval több, mint megszokás.

Levelek Júliának

Fotó: Palace Pictures

Tudunk-e romantikusabb kezdést a Rómeó és Júlia sztorinál? Az igaz érzelmek alapja ez a történet, így nem csoda, ha sok filmest ihletett már meg.

A 2010-ben bemutatott Levelek Júliának című film Gary Winick utolsó rendezése volt. A történet szerint Sophie (Amanda Seyfried) egy fiatal amerikai nő, aki a The New Yorker magazinnál dolgozik tényfeltáróként, ám újságírói álmokat dédelget. Vőlegényével, a munkamániás Victorral (Gael García Bernal) Veronába, Olaszországba utaznak előnászútra. A férfi azonban még itt is dolgozik, így Sophie egyedül indul Verona felfedezésére.

Természetesen elmegy Shakespeare Júliájának házához, ahol lányok-asszonyok hagynak leveleket jelképesen a romantikus hősnőnek címezve. Sophie rábukkan egy ötven éve megírt levélre, melyet egy angol lány – Claire – írt Júliának, amikor beleszeretett egy Lorenzo Bartolini (Franco Nero) nevű olasz ifjúba. Sophie válaszol neki mintegy fél évszázaddal a történtek után, amire meglepetésére megjelenik a levél írója, Claire (Vanessa Redgrave).

A lány csatlakozik Claire-hez és annak öntelt unokájához (Christopher Egan), így együtt indulnak a rég elvesztett kedves keresésére. Így járják be a csodálatos Toscanát, ami kétségtelenül Olaszország egyik legszebb része.

Ha a történet és a látvány nem ragadta teljesen magával a nézőt, akkor rásegít a zene. Amanda Seyfried bevallása szerint a Levelek Júliának az egyik kedvenc szerepe, de Vanessa Redgrave és Franco Nero szívéhez is közel áll ez a film, hiszen ők nemcsak a Rómeó és Júlia ’kaland’ szerint szerelmesek, hanem a valóságban is házasok.

Ha ezek után senki nem rendel egy pizzát és kever be egy Aperolt, akkor azt el sem hisszük…

Bor, mámor, Provence

Fotó: HBO

A Bor, mámor, Provence egy 2006-ban bemutatott brit-amerikai romantikus filmvígjáték, melynek rendezője és producere Ridley Scott. A Peter Mayle regény alapján készült film Marion Cotillard és Russel Crowe főszereplésével maradt meg az emlékezetünkben, és tudjuk, bármikor nézzük ezt az alkotást, szinte érezzük a francia borok, sajtok ízét és a provence-i levegő édeskés illatát.

A filmben Max Skinner élete gyökeresen megváltozik, amikor főnöke lenyúlja legfontosabb üzleti partnerét. A londoni bankár hirtelen ötlettől vezérelve Provence-ba utazik, hogy szemügyre vegye örökségét: a provence-i szőlőbirtokot. Max (Russel Crowe) boldogan adja át magát a táj, a napsütés és a hamisítatlan délfrancia konyha vonzásának, főleg hogy az isteni nedűk mellé egy olyan nő is dukál, mint Fanny Chenal (Marion Cotillard), a helyi fogadósné. Nem is beszélve a Kaliforniából előbukkanó, korábban sosem látott rokonról, Christie-ről (Abbie Cornish).

Max gyerekkori emlékképei, amikor kisfiúként sakkozott nagybátyjával a romantikusan omladozó házban vagy épp a medence partján, még kedvesebbé teszik a filmet. Talán épp ezeknek a jeleneteknek köszönhető, hogy az egyébként oly egyszerű, sokszor feldolgozott történet most messzire kerüli a giccset, és annyira hangulatos, helyenként még szívszorító is, hogy tényleg igazinak érezzük. Az egész film olyan, mint egy pohár hűs bor: zamatos és frissítő, ezért újra és újra vágyakozunk utána.

Minden végzet nehéz

Eleinte barátság, aztán szerelem lesz kettejük kapcsolatából, mígnem...
Fotó: Intercom

Ha Jack Nicholsonra és Diane Keatonra gondolunk, máris rávágjuk, hogy Minden végzet nehéz. Szinte hihetetlen, de a Nancy Meyers rendezte romantikus vígjáték már klasszikus, mert éppen 20 éve készült. Emlékezhetünk rá a parádés szereposztás miatt, de azért is, mert ez a film nem az a gyorsan felejthető ’romkom’ kategória.

Harry Sanborn (Jack Nicholson) a hatvanhárom éves, örökös playboy, lemezkiadó céggel, fiatal partnernőkkel. Aktuális barátnőjével, Marinnal (Amanda Peet) együtt töltenék hétvégéjüket a lány anyjának nyaralójában, de meglepetésükre felbukkan a mama (Diane Keaton). S hogy semmi se menjen jól: a férfi még infarktust is kap. Orvosa, Julien (Keanu Reeves) nem engedi vissza a városba, ezért a férfi az óceánpart-közeli házában marad, a mama felügyelete alatt.

Erica sikeres írónő, akit higgadt élete, szilárd elvei jellemeznek. Az együtt töltött napok során mindketten változásokon esnek át: Harry korábbi szokása ellenére beleszeret az ötvenes évei végén járó nőbe, Erica pedig kezdeti ellenérzései ellenére hasonlóképp kezd érez Harry iránt… Természetesen azért bonyodalom is akad bőven – Ericának a nála jóval fiatalabb kardiológus kezd udvarolni, Harry pedig képtelen elkötelezni magát. Ám valamit megígértek egymásnak Ericával, így nem csoda, hogy egy téli napon Párizsban kötnek ki – egymástól függetlenül.

Ez az a film, amely nemcsak a nyári hangulatot idézi fel, hanem azt a reményt is, hogy a szerelem nincs korhoz kötve. Ha valaki kételkedett abban, hogy 50-60 évesen is lehet igaz érzelmeket megélni, hogy a szerelem képes bármikor letarolni, annak ez a film kihagyhatatlan.

Dirty Dancing

A legendás páros: Jennifer Grey és Patrick Swayze
Fotó: Paramount Pictures

Ha nyár, ha könnyed szórakozás, akkor a Dirty Dancing sem maradhat ki, ami valódi klasszikus a romantikus filmek palettáján. Az 1987-ben bemutatott amerikai zenés filmet Emile Ardolino rendezte, és elég csak annyit mondani, hogy 1988-ban a legjobb eredeti filmdalnak járó Oscar-díjat is megnyerte. Biztos, hogy máris dúdolja mindenki, sőt az ügyesebbek már a lépéseket is tudják.

Igen, Jennifer Grey és Patrick Swayze párosa legenda lett, hiszen „Babyt senki sem ültetheti a sarokba”. A történet 1963 nyarán egy luxus nyaralóhelyen játszódik, ahol a 17 éves Baby a vakációját tölti. Megismerkedik Johnnyval, a jóképű tánctanárral, akibe fülig szerelmes lesz. Amikor Johnnyt faképnél hagyja táncpartnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, és kiderül, remek kettőst alkotnak, nem csak a parketten. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel ezt a kapcsolatot…

A Dirty Dancing egyik varázsa a zene, a másik a tánc, a harmadik pedig a szerelem, ami, ha egy nyári kalandból indul, akkor még édesebb. Egyébként az a híres jelenet, amikor Johnny és Baby éppen próbál, és éppen egymás felé másznak, nem volt része a forgatókönyvnek. Ők csak szórakoztak és bemelegítettek, de a rendezőnek annyira megtetszett, hogy megtartotta, és bekerült a filmbe is.

És még egy érdekesség: Jennifer Grey a forgatás idején 27 éves volt. 10 évvel idősebb, mint a karaktere Baby. A meghallgatáson 5 perc alatt be tudta bizonyítani, hogy el tudja játszani a fiatal lány karakterét, és nem is akárhogyan.

Swing

Törőcsik Franciska, Ónodi Eszter és Csákányi Eszter
Fotó: A Company Hungary Kft.

A 2014-ben készített Swing egy fordított mese, ahol egy ’tündérkeresztanya’ segít három nehéz sorsú hölgynek. Ónodi Eszter, Csákányi Eszter és Törőcsik Franciska az a három nő, akiket egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, és akiket egy kiöregedett dizőz – Törőcsik Mari – felkarol. Megalakítják a Swing Angels nevű énekescsapatot, és irány a nyári turné helyszíne: a Balaton. Ebben segítségükre van Kulka János és Mészáros Béla is, így lesz teljes a humor és a romantika.

A filmet Fazekas Csaba írta és rendezte. Talán kevésbé ismert, mint a Csak szex és más semmi vagy a 9 és 1/2 randi, de bátran állítjuk, hogy érdemes megnézni, ha könnyed romantikára vágyna valaki. A film erőssége, hogy a három ’angyal’ nagyon különböző életúttal rendelkezik, de valami mégis összekovácsolja őket. Olyan könnyen fel is adhatnánk, de látják azt az utolsó szalmaszálat, amibe még érdemes kapaszkodni. A végén persze győz a szerelem, de így van ez jól.

Nyugati nyaralás

Íme, a hamisítatlan álnémet család: Mészáros Máté, Szőke Abigél, Pokorny Lia és Tóth Mátyás
Fotó: Fórum Hungary

Rendkívüli kalandok a magyar riviérán – ezt ígéri a Nyugati nyaralás. A 2022-ben bemutatott magyar krimivígjáték Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezte. Pokorny Lia és Mészáros Máté főszereplésével készült alkotás egy félreértés miatt rendkívüli kalandokba keveredő család története.

A 80-as évek Balatonját idézi a film, amikor az ügyeskedő családfő mindent megtesz, hogy a rosszindulatú hivatalnokok miatt meghiúsult nyugati vakáció mégis megvalósuljon, ezért kölcsönveszi külföldi ügyfele drága autóját, és családtagjaival német turistáknak kiadva magukat megkezdik nyaralásukat a magyar tengernél. Nem sejtve, hogy az apró csellel magára szabadította a titkosszolgálat embereit… 

A Nyugati nyaralásban nem a romantika dominál, inkább a nyár, a Balaton, a ’retrofeeling’. Valamint az a semmihez sem fogható érzés, hogy nyár van, utazunk, és most aztán mindent szabad, még akkor is, ha nem.

Címkék: swing, romantikus nyári filmek, bor,mámor, provance, minden végzet nehétz, dirty dancing, nyugati nyaralás, levelek júliának

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!