A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Bajban vagy? Egy pillanat alatt tudathatod valakivel

Bárki kerülhet bajba, fenyegető helyzetbe, s olyankor jól jöhet, ha könnyen és gyorsan képes tudatni szeretteivel, hogy az adott pillanatban éppen hol tartózkodik. Ráadásul a segítség ott van a mobilján, s az amúgy is mindig vele van.

Fotó: Shutterstock.com

Már egy éve, hogy a Google elkészítette és beépítette a „Helyzetmegosztás” menüpontot a szinte minden okostelefonban előtelepített (vagy ingyen letölthető) Térkép applikációba. Bölcsen úgy építették fel az alkalmazást, hogy nem kell szövegesen leírni a helyszínt.

Egy bármilyen szempontból veszélyes helyzetben hasznos lehet, hogy nem kell levelet irkálni virtuális billentyűzeten, a mobil automatikusan az adott helyszín pontos koordinátáit küldi el a kiszemelt személyeknek. Próbáld ki most előre, ne akkor, amikor tényleg gyorsan szükség lesz rá!

Indítsd el a Google Térkép applikációt: az alkalmazás bal felső sarkában három vízszintes csíkot látsz – az úgynevezett hamburger menüt – ezt megérintve találod lejjebb a „Helyzetmegosztás” opciót. Ehhez érve a program megkérdezi, mennyi időre akarod tudatni, s kivel, hogy hol tartózkodsz.

A személyeket a mobil névjegyei közül érintéssel választhatod ki. Nagyon fontos, hogy a megjelölt időtartam után az aktuális helyzeted eltűnik az illető mobiljáról, tehát nem egyszer és mindenkorra tudja, hogy merre vagy.

A „Továbbiak” gomb választásával akár nem feltétlen a Térképből, hanem Messengerrel vagy Gmailen – ahogy tetszik – osztod meg a helyszínedet.

Ha nem tetszik a Google, van másik

Sok Samsung mobilt például már régen ellátták beépített vészhelyzeti SMS-küldő funkcióval, csak kevesen tudnak róla. Ha aktiválni akarod, lépj be a „Beállítások”-ba, válaszd a „Speciális funkciók”-at, és görgess le a „Segélykérő üzenetek küldése” menüponthoz. (Az elnevezések típusonként némileg különböznek.)

Az alaphelyzetben „Ki”-re állított kapcsolót told „Be” állásba.

A mobil kérni fogja a segélykérő üzenet címzettjének kiválasztását, akinek a vészhelyzet esetén értesítést küld. Az üzenethez csatolni fogja a készülék elő- és a hátlapi kamerájával automatikusan készített fotót, 5 másodperces hangfelvételt és az adott GPS-koordinátákat.

A küldéshez semmi mást nem kell tenni, mint gyors egymásutánban háromszor lenyomni a bekapcsológombot. A dolog hibája – vagy némely fenyegetett helyzetben éppen erénye –, hogy a telefonodon nem látszik, amikor a háromszori gombnyomásra elküldted az üzenetet.

Fotó: Shutterstock.com

Minden más iPhone és Android készülékre ajánlott

Minden Androidra és iPhone-ra létezik segítségkérő alkalmazás, amely az alkalmazásáruházakból ingyen letölthető (pl: Trusted Contacts).

Ha kiválasztod a telefonod névjegylistájából azt a személyt (azokat a személyeket), akik elől nemhogy el akarnád titkolni, hanem kifejezetten tudatni akarod velük, éppen merre jársz, akkor nyomon követhető az aktuális tartózkodási helyed, a mobilod akkumulátorának töltöttsége, de akár az is, hogy az elmúlt órában aktív voltál-e.

A biztonsági alkalmazás jelzi, hogy megérkeztünk, vagy netán bajba kerülhettünk: ugyanis öt percen belül riaszt, ha a figyelt személy nem reagál.

Alkalmas lehet idősek, betegek, magányos emberek vagy gyerekek távolból figyelésére. A működés feltétele hogy bekapcsolva legyen a megfigyelt személy mobilja: a lemerült vagy kikapcsolt készüléknek az utolsó ismert helyszínét adja meg.

 

Címkék: samsung, segítségkérő applikáció, google térkép, speciális funkció, trusted contacs, helyzetmeghatározás mobillal, segélykérő üzenet, gyerekek figyelése mobillal

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!