A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az orvos, aki szívből gyógyít

A legtöbben dühöt és tehetetlenséget érzünk, ha egy gyermeket betegnek látunk, legyen szó halálos vagy kevésbé komoly kórról. Kétség sem férhet ahhoz, hogy az orvosok mindennapi hősök - ám az év orvosa, Mohamed Abdulrahman Abdulrab még közülük is kiemelkedik különleges módszereivel.

Fotó: Lehoczky Péter

Abdulrahman egy jemeni faluban nőtt fel. Habár szeretetteljes környezetben cseperedett, nem sok kilátása volt a jövőre nézve, hiszen a délnyugat-ázsiai állam az arab világ egyik legszegényebb országa.

Tizenkét éves volt, mikor a húga félrenyelt egy pénzérmét, s mivel nem volt orvos a közelben, nem tudtak rajta segíteni. Abdulrahman akkor döntötte el, hogy orvos lesz – az útja pedig pár évvel később Magyarországra vezetett.

„Csak segíteni szerettem volna az embereken. Ekkor elkezdtem el intenzíven tanulni, aminek meg is lett az eredménye, hiszen ösztöndíjjal jutalmazták a szorgalmamat. Az egyik tanárom akkor azt mondta nekem, hogy habár mindenhol ugyanolyan jó gyógyítani, a jelentkezési lapomon elsőként Magyarországot jelöljem meg.

Elmondta, hogy itt nagyon kedvesek és segítőkészek az emberek – ő már csak tudta, hiszen voltak rokonai Magyarországon. Szerencsére hallgattam rá, így kerültem ide, és szerettem meg tiszta szívemből az országot.”

Az elismert orvos nem véletlenül örvend hatalmas népszerűségnek nemcsak az országban, de a gyerekek között is. Abdulrahman sikerét nemcsak szakmai tudásának, de hatalmas szívének is köszönheti – nem titok, hogy egy beteg gyermeknél nemcsak magát a betegséget diagnosztizálja és kezeli, hanem a lelkét is megvizsgálja, ezek után pedig segít a szülőknek abban, hogy a gyermek érzelmileg is kiegyensúlyozott legyen a fizikai jólléte érdekében.

„Magyarországon a leggyakoribb krónikus gyermekbetegségek közé tartozik az asztma, de bőrbetegségek is nagy számmal fordulnak elő, illetve mivel manapság már egyre több koraszülött gyermek életét tudjuk megmenteni, gyakoribb a fejlődésben való elmaradás.

Mindemellett sok a túlsúlyos gyerek és kamasz, ennek következményeképpen a cukorbetegek száma is megnőtt az utóbbi években, az elhízásból adódóan pedig sok az ízületi és vérnyomásproblémákkal küzdő gyermekek száma. Ép testben ép lélek – tudatosítani kell, hogy szinte mindegyik krónikus betegségnek van lelki háttere, ezért nemcsak a testet kell ápolni, hanem a lelki gondokra is meg kell találni a megoldást.”

Ki a hibás?

A fenti sorok után a legtöbb szülő egészen biztosan a szívéhez kapott, s eszébe jutott a családi életből egy pillanat, mikor a nagymama egyszer ráripakodott a szeretett csemetére azért, mert nem ette meg az összes zöldséget, ami a tányéron volt.

Mielőtt azonban felrúgnánk a családi idillt, fontos leszögezni, hogy egy betegséget nem egy konfliktushelyzet vált ki, a dolog ennél sokkal összetettebb. „Családi okok, teljesítményromlás, de akár hosszabb ideig való külföldi tartózkodás, illetve a lakóhelyváltás és az ebből fakadó környezetváltozás is negatív hatással lehet a gyermek lelkivilágára.

Fontos arra is kitérni, hogy a szülők különböző nevelési stílusa, illetve a túlzott elvárások is hatalmas terhet akasztanak a kicsi nyakába, amivel nem tud megbirkózni.

Negatív hatással lehet még a gyermek lelkiállapotára, ha a szülei a sok munka miatt nem tudnak vele foglalkozni, ezért a média által közvetített hamis képeken és illúziókon szocializálódnak. Fontos megemlíteni, hogy az is hatalmas stresszel jár, ha a gyermeket a kortársai kirekesztik.

Egy gyereket csak »egyben« lehet gyógyítani, azaz nemcsak a testet, de a lelket is kezelésbe kell venni. A gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórházban úgymond könnyű dolgunk van, hiszen mi, orvosok összedolgozunk, és párhuzamosan kezeljük a pszichés és a fizikai problémákat.

Ez egy komplex kezelés, amiben az orvosok is kulcsfontosságúak, de ugyanilyen fontos szerepe van a családnak. Elengedhetetlen, hogy ebben a folyamatban támogassák a szülők a gyermeket, hiszen ha a gyermek otthon biztonságban érzi magát, és szeretet veszi körül, akkor serkentik a gyógyulási folyamatot – és sokszor a szülőkben is feloldódnak a különböző, vélt vagy valós sérelmek.

De ami a legfontosabb: feltétel nélkül kell elfogadni és szeretni a gyermeket. Nincs rossz, csak stresszhelyzetben lévő gyerek – ehhez mérten álljunk hát hozzájuk, türelemmel és megértéssel.”

Abdulrahman módszerei 90 százalékban hatásosak – nem véletlen, hogy idén őt választották az év orvosának.

„Budapesten voltam, amikor felhívott egy francia újságírónő, hogy szeretne velem interjút készíteni. A fővárosban ejtettük meg a találkozót, amikor éppen nálam volt a díj – rákérdezett, hogy mi az a doboz a kezemben. Kijavítottam, hogy ez nem egy doboz, ez egy kincsesláda. Természetesen hajtotta a kíváncsiság, és rákérdezett, hogy mi van benne, mire én azt feleltem: ami a legfontosabb számomra – a szülők és a gyermekek szeretete.”

Címkék: szeretet, orvos, biztonság, év orvosa, holisztikus gyógyitás, gyermekgyógyászat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!