A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, november!

November az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban, 30 napos. Neve a latin novem szóból származik, melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez.

Fotó: Shutterstock.com

Ebben a hónapban fordulatot vehet az időjárás, egyre többször kell hajnali ködre számítani, megnő a fagyok gyakorisága, és az első hó is leeshet. A jellemző nappali hőmérséklet 7 és 9 C-fok között alakul. Novemberben a a Skorpió és a Nyilas csillagjegyűek ünneplik születésnapjukat.

Szent Márton ünnepe

Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban a gazdasági évet lezáró ünnep. A tél kezdetét jelzi, hogy eddigre már mindenhol elszámolnak a pásztorok a tavaszi-nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazdától megkapják járandóságukat. A betakarítással összefüggő munkálatok is lezárulnak erre az időszakra, sőt, az ősszel szüretelt szőlőből is kiforr az újbor.

November hónapot bizonyos vidékeken ’kis farsangnak’ is nevezték, ugyanis ekkor még meg lehetett tartani a lakodalmakat és vigasságokat, amelyek majd az adventi időszakban tiltva lesznek. 

Az ünnep eredete az ókori Rómába nyúlik vissza. A legenda szerint Róma védői elaludtak, és az ellenség, a gallok támadásától csak az mentette meg a várost, hogy a ludak hangos gágogására felébredtek. Innen az Avis Martis, azaz Mars lúdjai elnevezés. Ez az Avis Martis formula változott át aztán a keresztény hitvilágban Avis Martinus, azaz Márton lúdja alakká.

Ebben a hónapban

1908. november 5-én Királyhidán (Ausztria) született Sulyok Mária színésznő. Apja osztrák katonatiszt volt, az egyik legszebben beszélő színésznőnk német nyelven nőtt fel. 1925–29 között a budapesti Színiakadémia növendéke volt, végzés után a debreceni színházban kapott szerződést.

Hosszú pályája alatt játszott Miskolcon, a Nemzeti, a Víg-, a Magyar, a Belvárosi és a Madách Színházban. A Macskajáték Orbánnéját hatalmas sikerrel Berlinben németül is eljátszotta. A Varsányi Irén-emlékgyűrű és az Ajtay Andor-emlékdíj birtokosa, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész volt, 1987-ben hunyt el. 

Fotó: Shutterstock.com

Naptár

  • 1. Mindenszentek napja
  • 2. Halottak napja
  • 4. Nemzeti gyásznap, az 1956-os forradalom leverésének emlékére
  • 7. A magyar opera napja
  • 11. Szent Márton napja
  • 13. A kedvesség világnapja
  • 14. A cukorbetegség világnapja
  • 30. Szent András napja

Címkék: november, szent márton ünnepe, sulyok mária, ady endre hervadáskor

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!