A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, május!

Talán az év legszebb hónapja a május, vagyis az Ikrek hava. De nevezik még Ígéret havának a bőséges termésre utalva, Pünkösd havának vagy Tavaszutónak.

Fotó: Shutterstock.com

Az első májusfa

Egy 19. századi szokásgyűjtemény a májusfa eredetét így írja le: „Szent Jakab és Szent Fülöp midőn térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevű szűz hajadon; ezt ebbeli cselekményét a pogányok tisztátalan személynek nyilváníták, s rágalmazták.

A leány azonban, hogy elűzze a gúnyolódókat, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, előtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, midőn a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült.”

Segíts a kertednek!

Május közepén már szabad díszíteni a kertet. Elültethetjük az egynyári virágokat, a muskátlit, árvácskát, dáliát, körömvirágot, napraforgót. 

Felfrissíthetjük a füvet egy kis gereblyézéssel, pótolhatjuk fűmaggal, ahol gyérült, hadd öntözze az aranyat érő májusi eső. Most lehet elültetni az új gyümölcsfákat, a labdás vagy konténeres növényeket és a tűlevelűeket.

Ha nincs kertünk, díszítsük fel az erkélyt, a gangot vagy az ablakpárkányt. A hónap végén néhány szobanövényünket is kitehetjük a szabad levegőre.

Fotó: Shutterstock.com

Koncert a Bazilikában

Májusban is folytatódnak a Budapesti orgonakoncertek a Szent István-bazilikában. Az előadások 20 órakor kezdődnek, és kb. 70 perc időtartamúak.

A koncert anyagát Teleki Miklós orgonaművész állította össze, az áriákat a Kossuth-díjas Kováts Kolos operaénekes adja elő, fuvolán kísér Krusic Eleonóra. Az impozáns épületben többek közt  Mozart, Bach, Verdi, Albinoni szerzeményeit hallgathatjuk meg.
(Bővebb információ: www.programturizmus.hu)

A hónap gondolata

"– Mennyire kedvelsz?
– Mint egy tavaszi macit.
– Tavaszi macit? Az meg mi, mi az a tavaszi maci?
– Hát sétálsz a mezőn át, egyedül, és egyszer csak eléd jön egy bársonyos szőrű, csillogó gombszemű, cuki kis medvebocs. És azt mondja neked: »Kis hercegnő, nincs kedved ma hemperegni velem egy kicsit?« Akkor összeölelkeztek, és egész nap csak hemperegtek a lóherével borított domboldalban, és rettenetesen jól szórakoztok. Csodás, nem?
– Isteni!
– Hát ennyire kedvellek.”

Murakami Haruki

Gyereknapon élményfürdő!

Május 26-án sok fürdő várja programokkal a gyerekeket. Köztük a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum is, ahol egész nap vidáman szórakozhatnak kicsik és nagyok. Lesz kézműves-foglalkozás, élményfürdő, Miki-Mini Party és meseszínház is. 

(Bővebben: www.hajduszoboszlo.hu)

Hét évvel ezelőtt, május 9-én…

A precíz, ám roppant kreatív hajvágás nagymesterének, a bubifrizura megteremtőjének egyértelműen Vidal Sassoont tekinthetjük. Sassoon 1927. január 19-én született Londonban, 14 évesen fodrászsegédként dolgozott, első önálló szalonját 26 évesen nyitotta meg.

Új frizuraalkotásainak köszönhetően gyorsan lett népszerű, merész átmeneteket és egyedi formákat használt. A megújult rövid haj, majd a bubifrizura hatalmas siker lett.

Sassoon leghíresebb kliensei között olyan nevek szerepeltek, mint a derékig érő hajától egy merész vágással megszabaduló Mia Farrow, a hatvanas évek egyik szexszimbólumának számító Nancy Kwan színésznő és a csontsovány modell, Twiggy.

A hajszobrászat mellett a hajápolási termékek piacát is milliárdos iparággá fejlesztette. 2012. május 9-én hunyt el, 84 éves korában, Los Angeles-i otthonában.

Május

 • 1. A munka ünnepe – a munkás Szent József után
 • 2. A magyar sport napja
 • 3. A nemzetközi sajtószabadság napja
 • 12. Az ápolónők nemzetközi napja
 • 12–14. Fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác
 • 15. A család nemzetközi napja
 • 18. Múzeumi világnap
 • 24. Az európai nemzeti parkok napja
 • Első vasárnap: Anyák napja
 • Első hét: A születés hete
 • Május utolsó vasárnapja: nemzetközi gyermeknap
 • Május utolsó szerdája: A kihívás napja
Első hét: A születés hete

Címkék: májusfa, májusi koncert a bazilikában, élményfürdő gyereknapon

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!