A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, augusztus

Az augusztus régi neve a rómaiaknál ’Sextilis’ volt, mert a hatodik (sextus) hónapja volt az esztendőnek. Ez a neve maradt meg még a Julius Caesar-féle naptárreform után is.

Fotó: Shutterstock.com

Amikor azonban Augustus császárnak Krisztus előtt 7-ben újabb naptárrendezést kellett végrehajtania, akkor ennek a hónapnak a nevét is megváltoztatta: életének legtöbb szerencsés eseménye ebben a hónapban játszódott le, azért saját felvett nevét adta a hónapnak.

Augusztus hónapunk 31 napos, Kisasszony havának, a Szűz havának nevezik, utalva a hónap asztrológiai jegyére és a nagy augusztusi Mária-ünnepre, Nagyboldogasszony napjára.

Augusztusban született...

Fotó: Shutterstock.com

Egerszegi Krisztina (1974. augusztus 16.) ötszörös olimpiai-, kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok magyar úszó. Egérke, ahogy sokan ismerik, egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta. 

14 évesen lett olimpiai bajnok a szöuli olimpián: 200 háton szerzett aranya mellett ezüstérmes lett 100 háton, és máig ő minden idők legfiatalabb sportolója, aki egynél több érmet szerzett az ötkarikás játékokon. 22 évesen vonult vissza a versenysporttól.

1999 májusában férjhez ment, 2000-ben megszületett Bálint fia, 2002-ben pedig Barnabás, majd 2004-ben lánya, Zille. 2021 szeptembere óta az Úszó Nemzet Program nagykövete.

Viríthat még a kerted!

Fotó: Shutterstock.com

Nem szükségszerű, hogy az utolsó nyári hónapra csak a szomorú, sok helyen kiégett gyepet lássuk a kertben.

Augusztusban a lilás-rózsaszínű szellőrózsa virágzik, a színpompás növény magassága akár az egy métert is elérheti, a rendelkezésére álló helyet pedig néhány év alatt benövi. A rózsáskék varjúháj, a fehér árnyékliliom, az őszi napfényvirág vagy a bíbor kúpvirág igazi színfoltjai lehetnek a kertnek. Évelő növényekről lévén szó, jövőre is ott virítanak még – elbúcsúztatva a nyarat.

Naptár

Fotó: Shutterstock.com

  • 1. A forint születésnapja
  • 9. Az állatkertek napja
  • 13. A balkezesek napja
  • 20. Az alkotmány, Szent István király és az új kenyér ünnepe
  • 29. A magyar fotográfia napja

Címkék: egerszegi krisztina, augusztus, kiasasszony hava, a szűz hava, józsef attila csendes kévébe, augusztusi virágok, augusztusi jeles napok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!