A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, április!

Áprilist Mars isten kedveséről, a szépséges, ám szeszélyes Vénuszról nevezték el, akinek másik neve Aperiré. Az aperire latin szó, jelentése megnyitni, ahogy a természet is kinyílik végre ebben a hónapban. A népi kalendárium Szent György havának és Szelek havának is nevezi.

Fotó: Shutterstock.com

Miért a sok tojás?

Miért a piros tojás a jelképe a húsvéti örömöknek? A tojás eleve a termékenység, az új kezdet szimbóluma, de más oka is van, hogy ilyen közkedvelt lett.

Régen a tojás fogyasztása is tilos volt a böjt alatt, így az ünnepre jó sok összegyűlt belőle. Ezért aztán jócskán lehetett tojást enni, tojást ajándékozni.

A keresztény vallás is szolgál tojáshoz kapcsolódó metaforákkal: Krisztus a feltámadáskor úgy törte fel a sziklasírt, mint a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját, a festéshez használt piros szín pedig Krisztus kiömlött vérét jelképezi.

A különböző tojásgyűjtő népszokások másik célja pedig az volt, hogy a legények minél több tojáshoz jussanak a tojásjátékokhoz, amilyen például a tojáskoccintás, labdázás, tojásgörgetés…

És egy babona: aki a következő húsvétig sértetlenül megőrzi a hímes tojását, annak egész évben szerencséje lesz.

(Forrás: szebbjovo.hu)

Könyvfesztivál!

Idén 26. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenárison április 25–28. között. 

A díszvendég a norvég Karl Ove Knausgård, napjaink egyik legizgalmasabb szerzője, aki Harcom című, hatkötetes önéletrajzi regényfolyamában arról ír, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy férfinak a 21. században.

Olyan kíméletlenül őszintén, ahogy előtte kevesen merték. A köteteket több mint húsz nyelvre lefordították, a magyar kiadásban a könyvek különböző címeket kaptak: az első rész Halál, a második Szerelem, a harmadik pedig Játék címmel jelent meg.

A negyedik rész Élet címmel érkezik a 2019-es könyvfesztiválra a Magvető Kiadó gondozásában. A további két rész 2020-tól lesz elérhető hazánkban.

Fotó: Shutterstock.com

Esztergomi kirándulás autócsodákkal

A festőien szép Esztergom április végén izgalmas programot kínál. „Akkor és Most” Jármű Expo – Veterán és Új Járművek Kiállítása lesz a Rugby Club Hotel területén. Kísérőprogramként a Lampionos Hajós Felvonuláson, és a Majális Zenei Fesztiválon vehetünk részt.

Helyszín: RUGBY CLUB rendezvényterülete Nagy Duna sétány, Esztergom, Időpont: április 30. – május 1.

107 éve, április 10-én

Ezen a napon indult el első és utolsó útjára a Titanic, a brit Olympic osztályú utasszállító hajó. A Titanicot és testvéreit heti három járat kiszolgálására és a transzatlanti forgalom dominálására tervezték a White Star Line társaság számára.

A pompás és hatalmas hajót a Harland and Wolff hajógyárban építették az észak-írországi Belfastban, akkoriban ez volt a legnagyobb utasszállító gőzhajó a világon.

Southamptonban a személyzeten kívül több mint 900 utas szállt fel rá. Ezután még kétszer kötött ki további utasokat felvéve, majd április 12-én, déli 1 óra 30 perckor húzta fel utoljára a horgonyt.

Első útján az angliai Southamptonból a franciaországi Cherbourgba, onnan az írországi Queenstownba, s végül az Egyesült Államokba, New York Citybe tartott.

Fotó: Wikipédia

1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor azonban a hajó jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn 02:20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával kettétörve elsüllyedt.

A tragédiát 705-en élték túl, ami körülbelül a hajón utazók számának egyharmadát jelentette. Az áldozatok pontos száma a mai napig vitatott.

Több magyar utasról is szólnak a legendák, de a hivatalos feljegyzések szerint a hajó egyetlen bizonyítottan magyar származású utasa Leopold Weisz volt, aki Veszprémben született Weisz Lipót néven, később elhagyta az országot.

Feleségével együtt utazott, a nő túlélte a tragédiát, Weisz viszont a tengerbe veszett. Sírja a kanadai Baron de Hirsch temetőben található. A Titanic segítségére siető hajó – a brit Carpathia – hajóorvosa is magyar volt: dr. Lengyel Árpád, aki a megmenekült utasoktól hálából emlékérmet kapott. Az orvos sírja a budapesti Kerepesi temetőben van.

A hónap verse

„Ugy vártalak, mint a vacsorát este,
ha feküdtem s anyám még odajárt.
Ugy reméltelek, mint kétségbeesve,
hülyén, (még ifjan) hívtam a halált –
nem jött, hálisten… Látod, ilyen boldog
vagyok, ha most meggondolom a dolgot.
   De az még ostobább,
hogy nem jöttél, bár jönni fogsz tovább!”
(József Attila: Elmaradt ölelés miatt, részlet)

Április

  • 1. Bolondok napja
  • 4. Nemzetközi párnacsata nap
  • 7. Egészségügyi világnap
  • 8. Emberszeretet világnapja
  • 11. A magyar költészet napja (József Attila születésnapja)
  • 22. A Föld napja
  • 29. A táncművészet világnapja

Címkék: veterán autó kiállítás, húsvéti tojás eredete, 26. budapesti nemzetközi könyvfesztivál, áprilisi fontos napok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!