A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Alexa, a legjobb barátnőd és munkatársad

Nekünk is egyre okosabbnak kell lennünk, ha ki akarjuk használni okos eszközeink képességeit. Aki elmúlt tízéves - mondom: 10 éves - annak kicsit erőltetnie kell azt, ami valójában gyerekjáték. Egyelőre csak a telefonunk, sokak tévéje és az újabb autók okosak, de jövőre akár a kapanyél is az lehet. A mindennap használatos otthoni eszközeink biztosan.

Fotó: Shutterstock.com

Képzeld el a helyzetet, hogy a konyhádban dagasztod a tésztát, amikor csöngetnek a bejárati ajtón, és látod, hogy a gázmérő-leolvasó az. „Alexa, nyisd ki az ajtót!” – adod ki az utasítást, és dagasztasz tovább.

Amikor elment a gázos ember, rájössz, hogy nem emlékszel pontosan elkészítendő süteményed receptjére, ezért ezt mondod: „Alexa, keress túrósrétes-receptet.” Pár másodperc múlva Alexa már olvassa is neked az összetevőket.

Ha mégis úgy érzed, hogy egyik recept sem az igazi, szólhatsz Alexának, hogy hívja fel anyukádat, hiszen ő minden rétes titkát ismeri. Aztán, hogy édesanyád eligazított a teendőkben, megmondod Alexának, hogy milyen zenét játsszon neked munka közben.

Már a sütőnél szorgoskodsz, kezeden nagy, hővédő kesztyű, amikor jelzés érkezik, hogy levelet kaptál. Nagyon is érdekel az üzenet, hiszen ott akarod hagyni egyre méltatlanabb munkahelyedet, és üzenetet vársz onnan, ahol nemrég voltál állásinterjún. „Alexa, olvasd fel a levelemet!” – szólsz oda, és Alexa felolvassa.

Kellesz a másik vállalatnál, mehetsz, amikor akarsz! Ez nagyon jó hír, ez pompás! „Alexa, rendelj bort!” – fél óra múlva kész a süteményed, a bor is megérkezett, és poharad egy távoli kis fekete készülék felé emelve azt mondod: – „Köszönet, Alexa, mindenért. Akkor egészségünkre!”

Mert Alexa egy kütyü

Ha még nincs neked ilyen, hát egészen biztosan állíthatom, hogy hamarosan lesz. Lehet, hogy nem egyszerűen Alexának fogják hívni, hanem Amazon Alexa Echo Dotnak, de hívhatják Google Home-nak, Google Home Mininek, Apple HomePodnak, vagy másnak, mindegy, egyszerre lelsz benne titkár- és barátnőre.

Az ilyen barátnőben az a jó, hogy huszonnégy órán keresztül számíthatsz rá, és lehetetlen összeveszni vele. A legrosszabb, ami köztetek történhet, egy szóbeli félreértés. Ha pedig úgy érzed, túlságosan nagy szerepet játszik az életedben, kikapcsolhatod.

De erre kicsi az esély. Nagyon is hálás leszel érte, hogy nem csak figyelmeztet számláid esedékességére, hanem – ha megengeded neki – be is fizeti a nevedben. Rögzíti a bejövő üzeneteket, és időben elküldi a tieidet. Bármit kérdezhetsz tőle.

Ilyen – a háztartásod minden okos eszközével kapcsolatot teremtő, azokat vezérelni tudó – kütyüt már most is rendelhetsz az Amazontól, a Google-tól és az Apple-től. Kapható már 18 000 forintért, a legdrágább körülbelül 140 000 forint. Ami jó hír, a legolcsóbb is ugyanolyan jó, ugyanannyit tud, mint az árbajnok, csak a hangja gyengébb valamivel.

Merthogy ezeket a kütyüket – igen rossz elnevezéssel – „okos hangszóróknak” hívják, és valóban, nagyon hasonlítanak a bluetooth-os kis hangszórókra, de ezek teljesen más készülékek.

Hangszórók is, valóban, mert válaszolnak, beszélnek veled, ahhoz pedig kell, hogy a hangjukat hallassák. Ők a te inasaid, titkáraid is, azért tudják kinyitni az ajtót a gázos előtt, ha az az ajtó is „okos”.

Fotó: Shutterstock.com

Otthon, édes és okos otthon!

Alexa, a Home és a HomePod valójában kapcsolat „okos” eszközeid és közötted. Az „okos” dolgok pedig rohamosan terjednek. Hétvégi házad fűtését-klímáját már otthonról is beindíthatod, szabályozhatod, hogy mire odaértek, kellemes hőmérséklet legyen.

Ha látni akarod, mi történik ott, amikor távol vagy, az okos lámpakörtébe épített kamerád megmutatja, miután riasztott, hogy valami mozgást észlelt. Ugyanígy felügyelhetsz alvó gyermekeidre, beteg rokonaidra.

Alexáék – mondjuk így az egyszerűség kedvéért – végigszolgálják az egész napot, ahol már dolgoznak. Reggel ők keltenek, ha van okos kávéfőződ (ami bluetooth vagy Wi-Fi-kapcsolatos), akkor időre megfőzi a kávédat is, és elindít mindent, aminek ezeken a rendszereken parancsot lehet kiadni.

Felolvassák naptáradból, mikor vannak foglalt időpontjaid, ünnepek, események. Bekapcsolják kedvenc hírszolgálatod műsorát.

Már vannak okos redőnyök vagy „csak” redőnymozgatók, melyek programozhatók, és Alexáék is tudják vezérelni őket. Hogy reggel felhúzzák magukat, kora délután, amikor legjobban süt a nap, kicsit le – a virágokat védendő –, majd ismét fel, hogy ne sötétbe térj haza.

Léteznek okos hűtők, mosógépek – a lista rohamosan bővül. Alexáék kezelik helyetted a tévéd, a telefonod, hiszen azok legtöbbször már eleve „okosak”. Akárcsak a kocsid, ha elég új, ahol sok utasítást adhatsz vezetősegédnek, az útvonalkereséstől az ülésbeállításig.

Átok vagy áldás? 

Az okos eszközök összekapcsolódása lehet áldás és átok is. Áldás akkor, ha okos órád riasztja az orvosod, hogy valami rossz fejlemény alakult ki a szervezetedben, esetleg ha már magadnál sem vagy. Átok akkor, ha életed e sok-sok intim adata kikerül ellenőrzésed alól.

De lehet, hogy az átok részen már régen túl vagy. Teljes nyugalommal kimondható, hogy a Windows, a Google és a Facebook többet tud rólad, mint te önmagadról. És ezt a tudást azonnal el is adják annak, akinek van rá pénze.

Mit gondolsz, honnan tudják Alexáék, hogy milyen bort szeretsz, mennyit akarsz érte fizetni, mennyit tudsz várni rá a rendelés után? Kényelmednek ára van, és ez az ár szokásaid-képességeid teljes körű ismerete. Nem sok titkod maradt.

Közben beesteledik, Alexa (vagy a Google Home, az Apple HomePod) szavadra lekapcsolja a világítást, lejjebb veszi a fűtést, még pár percig felolvas kedvenc regényedből, és jelzi, hogy szeretteidre vigyázó okos eszközeid működnek, sehol semmi baj. Aztán, ha így jobban alszol, lágy eső hangját játssza neked, és álmodban felügyeli lélegzésed…

Címkék: google home, okoseszközök a háztartásban, amazon alexa echo dot, google home mini, apple homepod

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!