A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A világ első állatkertje

A Londoni Állatkert volt az első, egzotikus állatokat bemutató létesítmény a világon. 1828-ban nyitotta meg kapuit, ekkor azonban még csak a tudósok látogathatták, kutatási céllal.

Fotó: Getty Images

Európában Hódító Vilmos angol király hozott létre először királyi „menazsériát”, avagy állatseregletet a 11. században. Az Oxford közeli kastélyban az oroszlánok és a tevék jelentették a fő attrakciót, amelyek akkoriban inkább a hatalom szimbólumai voltak.

I. Vilmos utódai is szívesen fogadták az élő, egzotikus ajándékokat az udvartartás szórakoztatására. A királyi „gyűjteményt” először I. Erzsébet angol királynő tette láthatóvá a nagyközönség számára is, amikor – a 16. század végén – Londonba szállíttatta az állatokat.

A mutatványos versenytársak

A királyi állatseregletnek később konkurenciája is akadt: Gilbert Pidcock cirkuszi mutatványos az 1790-es években megnyitotta saját vadállat-bemutató termét Londonban, s hidetéseket jelentetett meg az újságokban. Az egyikben így fogalmazott: „Az állatok olyan biztonságosan vannak bezárva, hogy a legfélénkebbek is nyugodtan megközelíthetik őket.” 

Nevezetes kertlakók
Nemcsak történelmi első helyéről vált híressé a Londoni Állatkert, hanem egyes lakói is világhírnévre tettek szert.

Itt lehetett látni a Római Birodalom bukása óta Európában először vízilovat, Obaysch személyében, aki 1850-ben került az állatkert birtokába, és megduplázta a látogatók számát.

1914-ben egy kanadai hadnagy egy Winnipeg becenevű amerikai fekete medvét ajándékozott a létesítménynek. Az állatkertet nem sokkal később látogatta meg A. A. Milne a fiával, Christopher Robinnal, avagy Róbert Gidával, aki a nagy medvéről nevezte el kedvenc plüssállatát, amely a Micimackó című mesét ihlette.

Szintén emblematikus állat volt Guy, a gorilla, aki 1947-ben érkezett Londonba, és 32 éves pályafutása alatt az állatkert egyik legszeretettebb figurájává vált, szobrot is emeltek neki.

1810-ben egy cipészmester, George Wombwell felismerte, hogy a vidékiek is érdeklődnek a vadállatok iránt, és létrehozta az első utazó állatseregletet. 1839-re már 15 kocsinyi állatot számlált. Tőle vették az ötletet az állatszámok bevezetésére a cirkuszok.

Tudósok kiváltsága, az állatkert

A modern értelemben vett állatkert előtt így már ki volt kövezve az út. Meg is nyílt az első, Londonban. A megálmodója Sir Thomas Stamford Raffles, a Londoni Zoológiai Társaság vezetője volt, és eleinte csak a társaság tagjai látogatták, hogy tanulmányozzák az olyan fajokat, mint a nyársas antilop, a nagy kudu, az orángután vagy a mára kihalt erszényes farkas, illetve a csak elöl csíkos zebra, a kvagga.

IV. György brit uralkodótól királyi kitüntetést is kapott a „kutatóhely”, és ide szállították a király állatait is. A magas költségek végül fenntarthatatlanná tették, így a társaság 1847-ben megnyitotta az állatkertet a nagyközönség előtt is.

Hüllőház és halház

A kezdetekkor a trópusi fajokról úgy gondolták, nem élnék túl a brit időjárást, ezért fűtött állatházakban tartották őket. A létesítmény folyamatosan bővült: 1849-ben itt nyílt meg a világ első hüllőháza, majd 1853-ban az első nyilvános – akkori nevén halházként ismert – akvárium. Megalkotója, Philip Henry Gosse később nevezte csak el az „aquatic vivarium" szavak összekapcsolásával akváriumnak az elöl üveggel, három oldalán pedig fával fedett építményt.

Szintén a londoni állatkertben hoztak létre először rovarházat 1881-ben, amelynek célja a biodiverzitás szemléltetése volt. Az élővilág körforgását mutatta és mutatja be a mai napig hangyákkal, darazsakkal, békákkal, pókokkal, csigákkal, tücskökkel és egyéb rovarokkal.

Címkék: a világ első állatkertje, londoni állatkert, vadállatok tartása, királyi állatok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!