A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A természet tisztelete

Csákberény történetében meghatározó a Merán család, a település a II. világháború végéig az ő birtokuk volt. Az ifjabb Merán Fülöp 1948-ban az internálás elől Ausztriába menekült. A Merán család kastélyát a harmincas években Lamberg Rudolf építtette, eredetileg vadászháznak. E kastélyban a pusztulása előtt a falakat 1024 szarvasagancs, 800 őzagancs és sok más egyéb trófea díszítette.

Szent Hubertus szobra
Fotó: Zákonyi Botond

2014-ben Csákberényben a Vértesi Erdő Zrt. vadászati és erdészeti múzeumot létesített, és a Merán Fülöpről nevezte el. A múzeum 2014-es megnyitása óta országos hírnévre tett szert, így aztán én is nekiindulok, hogy a Vértes délnyugati lábánál fekvő falut felkeressem.  

Erdészet és vadászat
A Mór felé tartó 81-es útról Sörédnél kell letérni Csákvár irányába, a rómaiak idején itt haladt át az Aquincumból Keszthely felé vezető jelentős hadiút, melynek mentén, Csákberény területén a Kr. utáni 3. és 4. században már két római telep is állott. Az egyik Orondpuszta mellett (Villa Rustica majorság), a másik pedig a Lóállás-dűlő területén, melynek temetője is ismert.

Csákberényben több helyütt is jól látható feliratok vezetnek a múzeumhoz, amelyhez – jó szívvel írom le – öröm megérkezni. A kívülről mértéktartóan látványos épület anyagánál domináns a fa, amit még jobban hangsúlyoznak a bejáratnál álló, fából faragott szobrok, a Meránok mellett Széchenyi Zsigmondé is.

A múzeumban helyet kapott a Vértes vadászati és erdészeti múltját bemutató kiállítás, és megismerkedhetünk a nagy múltú csákberényi Lamberg-, Merán- és a csákvári Esterházy-uradalom történeti és tárgyi emlékeivel. Látványosak a kiemelkedő agancssúlyú trófeák, különlegesek a selmecbányai fakönyvek, a régi erdészeti geodéziai műszerek. Konferenciaterme is van a múzeumnak, ahol továbbképzéseket, vadászati, erdészeti előadásokat tartanak.

Az öreg tölgy
Különleges látványosság a Vértes jellemző élőhelyeit, állatvilágát bemutató dioráma, amelytől kellően lelkesülve járom körbe a kültéri tablókat, gyönyörködöm Szent Hubertus szobrában, az erdélyi Kanalas Sándor fafaragó művész alkotásában. Erdészet és vadászat: e kettő összetartozik, sugallja a szobor – a vadászok védőszentje a természet iránti alázat és a vaddal szembeni tisztelet megtestesítője. Van egy öreg kocsányos tölgy, amely 260 évet élt, törzse most is tovább szolgál, gránittáblát helyeztek el rajta a déli Vértesben korábban dolgozó kiemelkedő erdőőrök, erdészek és vadászok neveivel.

Hosszan elálldogálok egy hatalmas boksa mellett: ismertetőtáblájáról megtudhatjuk, miképp zajlik a Vértesi Erdőnél a faszéntermelés hagyományos módszerrel. Pár lépésnyire innen indul a Vértesi Panoráma tanösvény, remekül kitáblázva. Emlékezetes túrán vehetünk részt, gyalogolhatunk a Vértes szurdokvölgyeiben, hogy aztán a Varga-hegy 390 méteres kiugró sziklaszirtjéről páratlan kilátásban legyen részünk.

4600 méter hosszú a tanösvény, amelyen a domborzattól, a talajviszonyoktól függően karsztbokorerdők, sziklagyepek, bükkösök, tölgyesek, kultúrerdők, cseresek közt visz az út. A Kőkapu-völgy bükköseivel és különleges sziklahasadékaival varázsol el bennünket. A tanösvényen nyolc ismertetőtábla tájékoztatja a túrázókat.

Templomok emlékei
Nemcsak a múzeum és a tanösvény említésre méltó látványosság, hanem a község templomai is: a katolikus templom alapkövét 1775-ben tették le, a lakosság többségét kitevő reformátusok temploma 1743-ban épült kőből és téglából, a korábbi sövénytemplom helyett. Legutóbb 1987-ben újították fel.

Az 1848–49-es szabadságharc idején a falu két haladó papja, a református Szikszay János és a katolikus Mansbart Antal a szabadságharc melletti kiállásra buzdította híveit. Kossuth Függetlenségi nyilatkozatát mindketten felolvasták a templomukban. A szabadságharc bukása után mindkettejüket kivégezték, a templomok falán emléktábla őrzi nevüket.

A református templom udvarán elidőzöm: puritán épület, szépsége így is megragadó. Mindez elmondható Csákberényre is, a Vértesbe induló barangolások egyik kedvelt kiindulási helyére, ahol az utcákat járva több helyütt eligazító táblák hívják fel a figyelmet a Vértes közeli és távolabbi látnivalóira.

Címkék: szobor, vértes, csakbereny, szent hubertus, merán fülöp, ősi tölgyes, vértesi panoráma tanösvény, vértesi erdő zrt, erdész múzeum, vadász múzeum

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!