A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A táplálékkiegészítők veszélyei

Az étrend, vagy más néven táplálék-kiegészítők bár patikákban is kaphatók, nem gyógyszerek. Hát akkor mik, kérdezheted. Nos, az európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, vagyis vitaminokat vagy ásványi anyagokat.

Fotó: Shutterstock.com

Hallgassunk testünk jelzéseire

Táplálkozási szakértők szerint nagyon gyakori, hogy túl sokat szedünk belőlük. Ez nem csak fölösleges, de olykor ártalmas is lehet. Legokosabban akkor járunk el, ha a szükséges tápanyagokat, vitaminokat étkezéssel visszük be szervezetünkbe. Egészséges életvitel esetén ugyanis testünk jelzi is, hogy mire van szüksége.

Egyáltalán nem véletlenül kívánunk meg olykor-olykor egy ételt. Amikor eszünkbe jut, hogy milyen régen ettünk spenótot, netán ribizlit, valószínűleg vashiányunk van. Amikor úgy érezzük, hogy egy kis lecsót ennénk, vagy hirtelen sajtra támad gusztusunk, netán eszünkbe jut, hogy olyan régen nem ettünk halat, pedig mennyire szeretjük, nos, ilyenkor a szervezetünk egészen biztosan több C-vitamint, több kalciumot vagy magnéziumot igényelne.

Amikor hirtelen majd meghalunk valami finom csokiért, pedig általában nem vagyunk édesszájúak, tudnunk kell, hogy rosszkedvünket akarja agyunk enyhíteni a csokiban található anyagok segítségével. Legokosabb, amit tehetünk, ha hallgatunk ezekre a jelzésekre. Csakhogy ritkán hallgatunk.

Ne higgy a reklámoknak!

Honnan tudhatjuk, hogy szedjünk-e táplálékkiegészítőt, s ha igen, miből, mennyit. Higgyünk-e a médiából kiömlő reklámoknak, amelyek a termékek rendkívüli fontosságáról és hatásáról szólnak? Nehéz kérdés.

Ha úgy döntünk, hogy valamilyen táplálékkiegészítőre szükségünk van, a legokosabb, ha elolvassuk a dobozán lévő információt, és összehasonlítjuk a többi hasonló termékkel. Az igaz, hogy a hiányos vitaminellátás jelei a fáradtság, a rosszkedv és a koncentrációs zavar. De közel sem biztos, hogy fáradtságunk, csökkent koncentrációnk oka ez. Lehet, hogy nem alszunk eleget, vagy túl sokat stresszelünk.

Általában azonban igaz, hogy megfelelő táplálkozás, megfelelő mennyiségű fehérje, zöldség, gyümölcs fogyasztása mellett egészséges szervezetnek, amennyiben sokat tartózkodik a szabad levegőn, és nincs különösebben tartós stressznek kitéve, különösen nyáron, nincs szüksége étrend-kiegészítésre.

Ezt fontos tudnunk, mert előfordulhat, hogy túllépjük a vitaminoknál és ásványi anyagoknál megállapított legfelső biztonságos szintet. Ha tudni akarjuk, hogy ez a szint mennyi, érdemes felkeresni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet honlapját (https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitok), ahol minden táplálékkiegészítőre megtalálhatók a legfelső biztonságos szintek, azok, amelyeket napi rendszerességgel fogyasztva nem károsak.

Fotó: Shutterstock.com

Inkább ne multivitamint!

Ráadásul az étrendkiegészítők képesek kölcsönhatásba lépni egymással és a gyógyszerekkel is. Érdemes azt is tudni, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok csökkentik egymás felszívódását. Ezért a szakemberek nem szokták javasolni multivitaminok szedését.

Ha valamilyen okból, például túlzott izzadás vagy rendszeres, kimerítő sportolás miatt tápanyaghiányunk lép fel, okosabb azt az egy tápanyagot, például magnéziumot pótolni. Különösen érdemes odafigyelni az olyan zsírban oldódó vitaminok fogyasztására, amelyek hosszú ideig a szervezetben maradnak. Ilyen például az A-vitamin, amelynek túlzott bevitele akut és krónikus tüneteket is okozhat. Például fejfájást, hajhullást vagy bőrelváltozásokat.

A vízben oldódó vitaminoknál kisebb a túladagolás veszélye, de például a túlzott C-vitamin szedése okozhat vesekövességet. Az ásványi anyagokkal még inkább vigyázni kell a túladagolásra. A túlzott vaspótlás például gyomor- és bélrendszeri tüneteket, sőt fáradékonyságot és vérzékenységet is okozhat.

A nikkel, króm, cink, réz fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, de normális táplálkozás mellett élelmiszereinkben elegendő mennyiség van belőlük. Pótlólagos szedésük veszélyes lehet, mert ezek a nehézfémek lerakódhatnak agyunkban és csontjainkban.

Mire van szükségem?

 • Sportolóknak: B-vitaminokra.
 • Fogyókúrázóknak: B2-, B6- és C-vitamin fokozott bevitelére.
 • Menstruációs ciklusban növelni kell a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztását. Nem véletlenül növekszik az étvágy menses előtt. A szervezet rendszerint tudja, mit miért kíván.
 • A fogamzásgátló tablettát szedőknek B6-, C- és E-vitamin-tartalmú élelmiszereket (zöldségeket, olajos magvakat) kell nagyobb mennyiségben fogyasztaniuk.
 • Dohányosoknak nem árt több C-vitamint naponta magukhoz venniük.
 • Az állandó stresszt a magnézium és a C-vitamin, a burgonya, a sok gyümölcs és az ásványvíz segíti legyőzni.
 • Idősebb korban csökken a szervezet energiaigénye, azonban növekszik a C- és E-vitamin-, valamint a béta-karotin-szükséglet, ezért ajánlatos a korábbinál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztaniuk.

Fotó: Shutterstock.com

Miben mi van?

Ha az élelmiszerek mellett döntesz, jó, ha tudod:

 • A- és D-vitamint tartalmaznak: a tojássárgája, a sárgarépa, a máj, a tengeri halak, a tejtermékek.
 • B-vitaminok megtalálhatók: a májban, vesében, élesztőben, barna kenyérben és a hüvelyesekben
 • C-vitaminban rendkívül gazdag: a zöldpaprika, paradicsom, savanyú káposzta, a citrusfélék.
 • A D-vitamin legjobb forrása a máj, a csukamájolaj, a tojás, a tej és tejtermékek, valamint a napfény.
 • E-vitamin található a növényi olajokban, az olajos magvakban, a gabonacsírákban.
 • K-vitamin van a káposztában, brokkoliban, spenótban, fejes salátában és a májban.

 A C-vitamin veszélyei

A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói több mint egy évtizeden át tartó vizsgálata szerint azoknál a férfiaknál, akik nagy dózisban szedtek C-vitamint, csaknem megduplázódott a vesekövesség kialakulásának valószínűsége. Az említett férfiak esetében 1,92-szeresére emelkedett a vesebetegségek relatív kockázata a C-vitamint nem, vagy csak kisebb dózisban szedő csoportok rizikóértékeihez képest.

Fotó: Shutterstock.com

Nagyon jó megoldás

A hiányzó ásványi anyagok pótlására az egyik legjobb megoldás az ásványvíz fogyasztása. Már csak azért is, mert a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele (ami 1,5–3 liter legyen naponta) rendkívül fontos. Ha ásványvizet iszunk, érdemes elolvasni a címkére írt ásványi anyagok mennyiségét, s ezt bele kell számolni a napi szükségletünkbe.

Címkék: ásványvíz, vitaminok, táplálék-kiegészítők, sportolók szükségletei, fogyókúrázók

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!