A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A született ausztrál, aki intelligens, gyönyörű és több mint jó színésznő

Akár egy találós kérdés is lehetne, kire gondoltunk? Kétszeres Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas színésznő, néha rendez is. 25 éve házas, három saját és egy örökbe fogadott gyermeke van. Nincs olyan hollywoodi sztár, akivel ne forgatott volna, még Martin Scorsesével, Woody Allennel és Steven Spielberggel is megtalálja a hangot, emellett okos, harcos alkat, egyaránt kiáll a környezetvédelemért és a nők jogaiért. Nos, szabad a gazda? Ő Cate Blanchett.

Fotó: Shutterstock.com

Édesapja halála miatt választotta a színpadot

Cate Melbourne-ben született 1969. május 14-én középső gyerekként. Családjában a színészet nem volt egy bevett szakma, édesanyja tanárnő, édesapja pedig tengerészből lett reklámmenedzser. Cate csak 10 éves volt, amikor apukája meghalt, így a kissé befelé forduló kislány a diák színjátszó körben talált igazán magára.

Olyannyira megtetszett neki a színészet, hogy Sydney-ben el is végezte a színművészeti főiskolát, 1992-ben diplomázott. Ezt követően a Sydney Theatre tagja lett, és hol Ophéliát játszotta a Hamletben, hol Csehov drámájában, A Sirályában alakított maradandót. Persze ő is az a fajta színész, akit izgat minden kihívás, így a színházi munkák mellett a filmezés is korán képbe került.

Cate első mozija a Parklands című rövidfilm volt, amelynek női főszerepét egyenesen neki írták, majd Bruce Beresford Láger az édenkertben című alkotásában vállalt szerepet Glenn Close mellett. 1999-ben megkapta az Elizabeth című filmben I. Erzsébet angol királynő szerepét.

A film elsöprő sikert aratott, rögtön Oscar-díjra jelölték a legjobb női főszereplő kategóriájában, bár az aranyszobrot nem kapta meg, a Brit Filmakadémia díját, valamint a Golden Globe-ot neki ítélték.

A füleket azért megtartotta, és bronzba öntette

Galadriel szerepét a Gyűrűk Urában azért is szerette, mert végre eljátszhatott egy hegyes fülű szépséget
Fotó: Intercom

Ő maga is ezt az időszakot nevezte karrierje kezdetének, innentől jöttek a jobbnál jobb alkotások: A síró ember, A tehetséges Mr. Ripley, A Rossz álmok, majd 2001-ben megkapta Galadriel szerepét az A Gyűrűk Ura trilógiában. Blanchett elmondása szerint a legfőbb oka, hogy elvállalta Galadriel szerepét, hogy mindig is akart egy olyan filmben játszani, amelyben egy hegyes fülű szereplő lehet. A trilógia befejezése után a füleket megtartotta és bronzba öntötte, mely azóta is otthonát dísziti.

Ő volt az első a filmtörténelemben, aki egy Oscar-díjas színésznő eljátszásáért díjat kapott. Martin Scorsese Howard Hughesről szóló Aviátor című filmjében Katharine Hepburn bőrébe bújt, amiért 2004-ben a legjobb női mellékszereplő kategóriában végre Oscar-díjat kapott.

Filmek, díjak, elismerések

Az Aviátorban az Oscar-díjas Katharine Hepburnt alakította, ami számára is Oscart hozott. A képen Leonardo DiCaprio oldalán
Fotó: Mokép

Sztárpartnerekből sem volt hiány karrierje során – aminek persze még messze nincs vége. 2006-ban Brad Pitt feleségeként lépett színre Alejandro González Inárritu Bábeljében, majd A jó németben, amelyben George Clooney volt a partnere. Ezután az Egy botrány részleteiben vállalt főszerepet Judi Dench oldalán, és alakításükért mindkettejüket Golden Globe-ra és Oscarra jelölték 2007-ben, ám végül mások kapták meg a díjakat.

A Bob Dylane-ről szóló, I’m Not There című filmben pedig Christian Bale és az azóta elhunyt, Heath Ledger társaságában játszhatott. 2008-ban Spielberg felkérte a KGB-ügynök, Irina Spalko szerepére az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában. Majd ismét együtt szerepelt Brad Pitt-tel a Benjamin Button különös élete című filmben. 2010-ben került a mozikba a Ridley Scott rendezésében készült Robin Hood, melyben Mariont alakította, partnere Russell Crowe volt.

Blanchett Ausztrália egyetlen kétszeres Oscar-díjas színésznője. Erre 2013-ig kellett várnia, amikor Woody Allen Blue Jasmine című filmjében játszotta a főszerepet. A kritikusok és a nézők egyöntetűen istenítették a filmet és Cate-et. Alakításáért több mint ötven elismerést gyűjtött be, természetesen az Oscart is.

Érdekesség, hogy egyazon szerepéért két különböző évtizedben is Oscarra jelölték. Ez volt II. Erzsébet az Elizabethben (1999) és az Elizabeth: Az aranykorban (2007) – ez utóbbi azonban már nem hozta el a remélt díjat.

Amire csak kevesen képesek

Fotó: Shutterstock.com

2007-ben a Times a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, a Forbes magazin pedig az egyik legsikeresebb embernek választotta. 2008-ban újabb elismerésben részesült, csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán.

2013-ban rendezőként is bemutatkozott. Herman Koch The Dinner című regényéből forgatott filmet. (A 2009-ben Hollandiában megjelent könyvet 21 nyelvre fordították le, Európa-szerte bestseller lett belőle, a film viszont nem váltott ki túl nagy visszhangot.)

Cate még ekkor sem felejtette el a színházat. 2016-ban az a Csehov-feldolgozás debütált a Broadway-n, amelyet épp Blanchett férje, Andrew Upton írt a Platonovból. A színésznő Anna Petrovna, az egykor gazdag özvegy szerepét alakította. Az előadás duplán kiérdemelte a figyelmet, mert Blanchett ekkor lépett fel először a Broadway-n.

Hűség mindenekfelett

Férjével, Andrew Uptonnal
Fotó: Shutterstock.com

Blanchett a magánéletében sem követi a hollywoodi sztárokat. Nem cserélgeti a férfiakat, 25 éve boldogan él férjével. 1996-ban, a Lizzie forgatásán megismerkedett Andrew Upton forgatókönyvíróval. Egy évvel később ismét találkoztak, amikor már határozottan fellobbant a szerelem, és szinte azonnal össze is házasodtak.

Négy gyerekük van, három fiú (Dashiel John, Roman Robert, Ignatius Martin) és egy lány, Edith Vivien Patricia. Utóbbit örökbe fogadták. Sokáig az angliai Brightonban éltek, a 2000-es években azonban visszatértek szülőhazájukba, Ausztráliába. Sydney-ben vettek egy kúriát, amelyet az évek során környezetbaráttá alakítottak, és azóta nyugodtan nevezik ezt a házat az álomotthonuknak.

A Covid alatt sem sokat pihent

Erzsébet királynő szerepében
Fotó: UIP-Duna Film

A színész vagy színésznő az a típusú ember, aki nem csak a filmvásznon és a színpadon, hanem a színfalak mögött is örömmel dolgozik. Igaz, ez Blanchettre is: a 2020 szeptemberében tartott 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon ő volt a nemzetközi zsűri elnöke. Cate nem felejtette el megköszönni a szervezők ötletességét és rugalmasságát, amellyel sikerült megrendezniük az első nagy ’Covid-kori’ fesztivált.

Közben pedig – amikor csak engedte a világjárvány – dolgozott. 2020 tavaszán mutatta be az HBO a Mrs. America című kilencrészes sorozatot, amely hamar begyűjötte az elismerő kritikákat. Ez pedig nemcsak Cate zseniális alakításának, hanem már-már szürreális történetének is köszönhető, amely a hetvenes évek Amerikájába repíti a nézőt.

Tavaly év végén pedig a Ne nézz fel! (Don’t Look Up) című amerikai szatirikus sci-fivel ’villantott’, melyet gyorsan a Netflix is műsorra tűzött. Nemcsak a film mondanivalója, de a szereplőgárda miatt is, hiszen Cate mellett – többek között – Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Timothée Chalamet, Ariana Grande és Meryl Streep is szerepel benne.

Kiáll azért, ami fontos számára

Az Australian Conservation Foundation (Ausztrália nemzeti környezetvédő szervezete – a szerk.) nagyköveteként igyekszik felhívni a figyelmet a klímaváltozás következményeire. De a nők helyzetét is a szívén viseli. Amikor 2014-ben a Blue Jasmine-ért átvette a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, beszédében elmondta, hogy a színésznők tarthatatlannak tartják, hogy mennyire alulreprezentáltak a hollywoodi filmekben.

„Azoknak üzenem, akik közülünk a filmiparban még mindig ragaszkodnak ahhoz az ostoba elképzeléshez, hogy a női filmek – nőkkel a központban – különlegességek: hát nem. A közönség kíváncsi rájuk, és a filmek valójában jövedelmezőek. A világ kerek, emberek” – jelentette ki.

Címkék: cate blanchett, blanchett életútja, blanchett oscar-díja, cate blanchett filmjei, 77. velencei nemzetközi filmfesztivál, australian conservation foundation, a gyűrűk ura-trilógia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!