A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A postás mindig kétszer... keresi a címet

Përparim Shehu igencsak megkönnyebbült. A tiranai férfiú örömmel vette a hírt, hogy jóváhagyták a lakcímek rögzítését előíró szabályozást. Ugyanis majd' elfeledtem megemlíteni, hogy emberünk postás. Ha nem róná évtizedek óta a környéket, sokszor zavarba jöhetett volna. Vagy a feltételezett szomszédoknál kellett volna kíváncsiskodnia: ki a címzett, hová is kellene becsöngetnie?

Fotó: Shutterstock.com

A helyiek ugyanis, legyenek bár magánemberek vagy cégek képviselői, nem rendelkeznek pontos címmel. Magam is számtalanszor hallottam, hogy a mozi utáni második házban vagy a körtéri cukrászdától a harmadik kapuban érdeklődjek. Ráadásul 2014–15-ben egy közigazgatási reformmal sikerült még jobban összekuszálni az addig sem áttekinthető szálakat. 300 kisebb településből 61 új városkát teremtettek. A politika hevületében az albán rendszerváltozással is megannyi utca, köztér, mozi és miegymás változtatott nevet. Na, így kutakodjon a postai közszolga!

Igaz, az albán honatyák (csakugyan kevés köztük a honanya!) már 2010-ben eltökélték, hogy rendet teremtenek a káoszban. Ám az ügyet eleddig csak Tirana belvárosában tudták sikerre vinni. 2015 novemberében Saimir Tahiri belügyminiszter ünnepélyesen bejelentette, hogy rendet vágnak a labirintusban: szervezett regisztert hoznak létre a nagyobb települések címtárában. Ezzel évtizedek zűrzavarát próbálta tisztázni. (Miniszter urunk csak a saját tárcáját nem tartotta tisztán – időközben lemondásra kényszerült.) Ám a program előkészítése teljes gőzzel elkezdődött. Munkaigényes feladat, elvégre az előkészítés még mindig tart.

Edi Rama kormányfő az idén újabb lendületet adott a tervezetnek. A városokban mostanában minden portán bekopogtatnak, kérdőíveket töltetnek ki, miáltal mindenki hozzájut majd a boldogító új címhez. 'Hogy is működhetne komoly és tisztességes közszolgálat egy olyan államban, ahol még összegzett címlistával sem rendelkezünk?' – tette föl a költői kérdést az egyébként képzőművészként is ismert miniszterelnök.

A rendszer fölállításáért felelős igazgató, Bledar Doracaj kiadta az ukázt: ha valakit nem érnek el az eddigi kísértetcímén, annak a helyi rendőri erők segítenek majd a megújulás megvalósításában. Július végéig szabott határidőt azoknak, akik például másutt lakoznak, mint ahol eddig a helyi hatóság feltételezte őket. Aki ennek nem tesz eleget, az kb. 75 eurónak megfelelő büntetést köteles befizetni. (Ha a hatóság megtalálja.)

'Véget vetek ennek a káosznak' – keménykedett Doracaj igazgató, és bevetette a mézesmadzagot: ugyebár elsősorban az érintett polgártársak élvezhetik majd annak előnyeit, ha bármikor elérhetőek lesznek. Igaz, akik még Enver Hodzsa kőkorszaki kommunizmusában 'szocializálódtak', azok tán kevésbé várják, hogy utolérjék őket…

Erre most szegény Përparim postás kapta a kényes 'házi feladatot', hogy a kérdőívekről szóló előzetes tájékoztatást kézbesítse az érintetteknek. Törheti a fejét, ki is költözött Metáék helyére, ők hová lettek, meg különben is, mivé keresztelték át a Mártírok útját? Ha így megy sokáig, Përparim kézbesítő érezheti magát a közigazgatási reformprogram legelső vértanújának…

Címkék: albánia, postai címek, lakcím, tirana

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!