A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A forrongó nyolcvanas évek

Ó, forrongtunk, persze, csak kérdés, hogy ki miért, mitől. Én például kis- és nagykamaszként a szerelemtől voltam forró lázban, igaz, ez már óvodában kitört rajtam. Aztán később azért, hogy nekem is legyen már igazi farmerem, mert egyre cikibb volt az a gumírozott kék dzsörzégatya, ami csak messziről látszott annak.

Fotó: Jávor István

Először egy Trappert szereztem be (a tripper már akkor sem volt divat), aztán az Ecseri piacon rátaláltam egy elképesztően jó fazonú Casucci farmerra, ami feljött egészen a derékvonalig, majd szívecske formára feszített akármilyen formájú feneket.

Igaz, a szárai répában végződtek, de attól még jól nézett ki, főleg, ha az ember jó nagy válltömésekkel ellensúlyozta a répaszárakat.

MI MIBE KERÜLT?
Kifli: 40 fillér
1 liter benzin: 3 Ft
1 gombóc fagyi: 1 Ft
Új Trabant: 40 ezer Ft
Mozijegy: 2 Ft
1 kg kolbász: 3,80 Ft
1 doboz cigi: 4-6 Ft
Villamosjegy: 1 Ft
1 kg liszt: 4,60 Ft
Átlagfizetés: 5400 Ft

A farmer lényege egyébként az volt, hogy vagy Levi’s 501 legyen, vagy bármilyen, de koptatott és halványkék.

Azt a farmert, amelyik nem volt sem Levi’s, sem koptatott, sem halványkék, hipóban áztattuk, amitől foltos lett és undi, ezután pedig kidobtuk. Aki mégsem dobta ki, az hozta divatba a márványfarmert (nem kellett volna).

A láz továbbá az alföldi papucsért fűtött, amely szintén csak akkor hasított, ha patinás volt, ezért éjjel-nappal krémezgettük, hogy minél előbb bebarnuljon.

A pasik belül selymes és csíkos, kívül lila vagy zöld zakót hordtak felgyűrt ujjal. A makkos cipő, fehér zokni kombó is akkor tört utat magának, mindehhez pedig bundesliga-frizurát növesztettek akkor is, ha felül már nem is volt hajuk. 

Mi, csajok pedig bedaueroltattuk a sérónkat, és jól fel is tupíroztuk, majd mindenféle béna masnikat kötöttünk bele, vagy oldalt összecsíptük egy banáncsattal.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 10. számának 52. oldalán!)

Címkék: retro, nyolcvanas évek, nyolcvanas évek divatja, nyolcvanas évek tévéműsorai, nyolcvanas évek popikonjai, mi mennyi volt a nyolcvanas években, nyolcvanas évek nagy magyar filmjei

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!